Yerba Mate Forum » Yerba Mate dla początkujących » FAQ - zanim zapytasz, zajrzyj! » Hello Guest [Login|Register]
Last Post | First Unread Post Print Page | Recommend to a Friend | Add Thread to Favorites
Pages (2): [1] 2 next » Post New ThreadPost Reply
FAQ - zanim zapytasz, zajrzyj!
Author
Post « Previous Thread | Next Thread »
wujo444 wujo444 is a male
King


/images/avatars/avatar-807.jpg

Registration Date: 16-07-2008
Posts: 739
Skąd: S-c

FAQ - zanim zapytasz, zajrzyj! Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

FAQ - czyli, zanim zapytasz, przeczytaj, bo całkiem prawdopodobnym jest, że znajdziesz tu odpowiedź. Smile

po prawdzie ten powstał dla innego forum, ale znajduje sie ono w stanie smierci klinicznej, i jako autop mogę z tekstem robić co mi się podoba Wink

No dobra, to co to jest ta cała yerba mate?
Najprościej - to pocięte, suszone liście i łodyżki ostrokrzewu paragwajskiego. Przygotowywany z nich napar jest miejscowym odpowiednikiem kawy i herbaty w Argentynie, Paragwaju, i części Brazylii. Znany jest także w innych krajach latynoskich - Meksyku, Hiszpanii, i wszędzie, gdzie nacje te zabrały ją ze sobą.

Ok, ale po co to pić? Jest kawa, herbata, kakao...
A dlaczego pijesz kawe czy herbate? Czasem potrzeba "kopa" - i kofeina zawarta w yerbie może Ci go dać. A czasem człowiek chce się odprężyć, i poczuć ten zapach. Więc na pytanie "dlaczego?" odpowiadam - bo lubię, bo mi smakuje, bo zaspokaja pragnienie, bo potrzebuję pobudzenia.

Jedźmy dalej. Jak toto zaparzyć?
Pokrótce: bierzemy kubeczek (zwany dalej mate bądź [niepoprawnie] matero), sypiemy ziela na 1/3 do 3/4 kubeczka, przechylamy by uzyskać stożek, tam gdzie jest mniej suszu wsadzamy bombille, następnie ostrożnie nalewamy trochę wody w temperaturze 70-85 stopni celsjusza, a po paru minutach uzupełniamy. Voila!

Jest to bardzo ogólny opis, stworzony na potrzeby dalszej cześci FAQu, ulegający u każdego pewnym modyfikacjom.

Zaraz zaraz, sporo z tego nie kapuje. Czemu tak dużo tego ziela, i czemu mam formować jakiś kopczyk?
Ten tradycyjny sposób parzenia wynika z właściwości yerby - susz niechętnie oddaje swoje związki, w małych ilościach smak jest ubogi, z kolei kopczyk powoduje że nie cały susz jest moczony, a odbywa się to stopniowo.
na początku nie syp dużo - 1/3 wystarczy, dopiero stopniowo przyzwyczajaj się do większych dawek. Pamiętaj, że przygotowanego naparu nie miesza się, bombilla ma pozostać nieruchoma!

Czy muszę mieć jakieś, jak to okresliłeś, specjalne "mate" do parzenia yerby?
Nie. Yerbę można zaparzyć w dowolnym naczynku, nawet zwykłym kubku. Widziałem ludzi pijących ze zlewki labolatoryjnej i słoiczka po musztardzie Wink

Generalnie najpopularniejszym naczyniem są tykwy - a konkretniej jej zdrewniałe owoce. Dobrze suszone mogą wiernie służyć. Przed ich użyciem należy przeprowadzić proces currado, link do dyskusji - Currado - czyli jak przygotować nową tykwe do picia

Innym, dość popularnym materiałem na mate, jest drewno znane jako Święty Pal - Palo Santo. Pod wpływem ciepła obficie żywiczy, co nadaje kubeczkom wykonanym z PS wyjątkowy zapach. W Polsce minusem jest ich cena, oraz duża podatność na pękanie, przez co preferowane są kubeczki okute aluminium. Odnośnie currado tego naczynka: istnieją dwie szkoły - pierwsza zakłada wysmarowanie tłuszczem i odstawienie na 24h, druga jedynie wyparza wrzątkiem.

Oczywiście wykorzystywane są też inne matera - z drzewa cytrynowego, Algarrobo, ceramiki, jednak stanowią mniejszość.

OK, wiem co to mate/matero, a czymże jest bombilla?
Bombilla do metalowa rurka długosci 12-20cm zakończona sitkiem. O ile kubeczek nie musi byc specjalny, o tyle bez bombilli picie mate jest utrudnione, a wręcz niemożliwe. Wynika to zarówno z ilości nasypanego suszu, którego nijak odcedzić zębami, jak i faktu, iż susz opada na dno dopiero po jakimś czasie, wcześniej radośnie unosząc sie na powierzchni wody. Dla lubiących eksperymenty - zaparzcie yerbę w przezroczystym szklanym kubku - przy dnie powstanie warstwa wody utrzymująca się przez dłuższy czas.

Bombille wykonywane są z różnych materiałów i mają różne typy sitek, ale cel jest jeden - odfiltrowanie pyłu i paprochów.
Najtańsze rurki wykonywane są z bambusa oraz stali niklowanej - te pierwsze kiepsko filtrują, drugie rdzewieją, są słabo wykonane, a związki niklu mogą być szkodliwe dla zdrowia, dlatego radzę omijać takie bombille.
Najpopularniejsze są bombille wykonane ze stali nierdzewnej - najtrwalsze, nie rdzewieją, nie szkodzą, a przy tym są relatywnie tanie.
Dla osób o głębokich kieszeniach produkowane są bombille ze srebra, złota, a także alpaki i palo santo. Pięknie wykonane, nierzadko wysadzane szlachetnymi kamieniami są rzadkością, ale kto powiedział, że nie można się szarpnać... Wink

Podsumowując - dobra nierdzewna bombilla jest podstawowym narzędziem każdego mateisty.

Dobrze, zapamiętam to sobie. Czemu woda musi mieć taką a nie inną temperaturę?
Yerba mate nie lubi gorącej wody - o czym przekonał się każdy mateista, któremu zdarzyło się zalać zbyt gorącą wodą. Po zalaniu wodą o temperaturze powyżej 85 stopni yerba potrafi się obrazić - napar traci aromat, staje się kwaśny i gorzki. Jedyna rada to wyrzucić za okno, i zaparzyć od nowa...
Dlatego też wiele osób nie wyobraża sobie parzenia yerby bez termometra - kosztują kilka/kilkanaście złowych i potrafią oszczędzić masy kłopotów, zwłaszcza świerzym mateistom. Warto też zwrócić uwagę, ze różne gatunki lubią różne temperatury - jedne bliższe 80, inne 70 stopniom celsjusza, a w każdej będą smakowac nieco inaczej - jednak to juz bardziej zaawansowane zagadnienia.
O ile limitem w górę jest owe 85 stopni, o tyle w dół ogranicza nas temperatura zamarzania wody. Yerba naciąga w praktycznie każdej temperaturze, choć niższa temp. wymaga dłuższego czasu parzenia. Latem czesto przygotowuje się terere - yerba zalewana jest wtedy lodowato zimną wodą. Inną wariacją jest mate russo - zamiast wody używa się soków owocowych, najczęściej cytrusowych.

No to wio. Zalewam, siorbie... Bleee! Ohyda! Gorzkie i śmierdzi jak wywar z petów. O co chodzi?
Nie będę ukrywał - yerba jest gorzka, i faktycznie, potrafi zapachnieć tytoniem. Przyznam, że moje pierwsze spotkanie z yerbą miało podobny efekt - ale jednocześnie było w tym coś fajnego, więc piłem dalej. Do goryczy trzeba się przyzwyczaić, jedynie niektóre gatunki nie są gorzkie; ostatecznie kawa też słodka nie jest. Niektórzy posiłkują się cukrem trzcinowym i miodem. Podobnie z zapachem - nutka tytoniu jest integralną cześcią zapachu wielkszości gatunków, i nie da się jej pozbyć.

Na smak ma wpływ kilka czynników - temperatura wody, ilość i rodzaj suszu, długość parzenia, a nawet technika zalewania. Uważaj, żeby woda nei miała więcej niż 85 stopni, ale dokładny zakres będzie zależec od gatunku. Początkowo różnice miedzy gatunkami są drobne, umiejętność wychwycenia smaczków przychodzi z czasem. Podsumowując - nie syp dużo, ok 1/3 poj. naczynka, uważaj na temperaturę wody, nie czekaj bardzo długo z piciem ( po 10 min. robi się naprawde mocny napar ), zalewaj w jedno miejsce.

A jaki gatunek polecasz na początek?
Opinia jest jak dupa - każdy ma własną. Dlatego trudno polecić jeden gatunek, bo co mnie pasuje, niekoniecznie musi posmakować Tobie. Wiele sklepów sprzedaje próbki po 100g każde - to ok 3-5 zalań. To nie dużo, ale pozwala wyrobić sobie szczątkową opinie o gatunku, i stwierdzić, czy choć trochę nam pasuje. Z jedną uwagą - przy pierwszym spotkaniu nie odróżnisz wiekszosci gatunków od siebie. Smak yerby jest intensywny, i amator rozróżni jedynie czy to yerba argentyńska, czy paragwajska. To tak, jakby podać komuś kto nigdy nie widział banana, 15 jego gatunków. Do poznania szczegółów potrzeba wprawy.
Najpopularniejsze marki argentyńskie to Amanda, Rosamonte, La Merced i Cruz de Malta, paragwajskie - Pajarito i Selecta; polecam spróbowac i wyrobić sobie własną opinię.
Jeśli ktoś boi się gorzkiego smaku, może zacząć od gatunków z dopiskiem Suave - to warianty łagodniejsze i słabsze, dobre dla początkujących. Pod tym względem zaskoczyła mnie Cruz de Malta Elaborada - mocno pobudzająca, ale prawie nie czuć goryczy.

Widzę, że yerba najczęściej pakowana jest w dość duże paczki 0,5-1kg. Na jak długo wystarczy paczka 0,5kg?
Po raz kolejny muszę odpowiedzieć - to zależy. Zależy od ilości suszu na jedno zasypanie, pojemności naczynka, ilości i częstotliwości spożycia. Dla jednych to miesiąc picia, dla innych - tydzień.

Rozumiem że mogę dolewać wody. Ile razy mogę to robić, i czy woda nadal musi mieć ową magiczną temperaturę?
Najłatwiejsza, i najcelniejsza odpowiedź to: dopóki czujesz smak ;] Jedne gatunki wypłukują sie szybciej, inne wolniej, więc pisanie na sztywno "7", "5", "9" mija się z celem. Ogólnie kolejne zalania nie muszą mieć już tak dokładnych granic, choć nadal warto się ich trzymać, i nie zalewać wrzątkiem. Z uwagi na fakt, iż jedno zalanie zwykle nie jest duże, ważnym elementem ekwipunku mateisty jest termos - nie trzeba co chwilę grzać i chłodzić wody.

Gdzie mogę kupić yerba mate?
Generalnie rynek ten jest dość mały, aczkolwiek ciągle się powiększa. YM można kupić w sieci - na Allegro, w kilku dużych i paru mniejszych sklepach. Istnieją także zagraniczne sklepy wysyłające towary do Polski.
Fizycznie istnieje juz kilkadziesiąt sklepów oferujących yerbę, w tym wiele herbaciarni, te jednak często sprzedają na wagę yerbę nieznanej marki i pochodzenia - i co gorsza, podłej jakości. Lista sklepów internetowych - chwilowo niedostępna :/

__________________
"- Musicie zejść.. w Zaświaty (...)
- Ano, to mozemy zrobic.
- I wyjść z powrotem?
- Ano, zwykle to nas wyzucajom."

This post has been edited 2 time(s), it was last edited by wujo444: 05-03-2009 20:31.

13-01-2009 22:54 wujo444 is offlineSend an Email to wujo444Search for Posts by wujo444Add wujo444 to your Buddy List
wujo444 wujo444 is a male
King


/images/avatars/avatar-807.jpg

Registration Date: 16-07-2008
Posts: 739
Skąd: S-c

Thread Starter Thread Started by wujo444
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

cd - wynika z limitu długości wiadomości.

Jaką wybrac bombille? Tyle tego...
Wychodzi na to, ze zadaje sobie pytania, na które nie umiem odpowiedzieć Big Grin Generalnie - nie kupuj niklowanej ani bambusowej, upewnij się że wykonano ją ze stali nierdzewnej. Dobrze jeśli jest rozkręcalna i ma pozłacany ustnik. Zwróć uwagę na długość - te krótsze mogą być za małe do wysokiego naczynka. Polecane są zwłaszcza wytwory firmy La Mulata.

A naczynko? Tykwa, Palo Santo, czy ceramika?
Ilu ludzi, tyle wyborów:
Ceramika jest praktycznie bezobsługowa - myjesz i opróżniasz kiedy chcesz, nie martwisz się o nic.
Tykwa - wymaga currado i solidnego suszenia po każdym użycia, ponieważ jest podatna na pleśń i gnicie. O ile ceramika jest neutralna dla smaku, tykwa conieco od siebie dodaje, co nie każdemu musi odpowiadać.
Palo Santo z kolei musi byc cały czas wilgotne, inaczej pęka. Zapobiega temu okucie naczynka, te są jednak drogie, i nie warto od razu się za nie brać. Ale kto raz powącha PS, ten nie będzie chciał pić z niczego innego.
Są jeszcze inne matera, ale to margines.

Kupić zestaw A czy zestaw B...?
Nikt nie wybierze za Ciebie. Kilka porad - zwykle najsłabszym elementem jest bombilla, i to właśnie na nią należy zwrócić uwagę, bo to naistotnejszy element. Zastanów się, czy wszystkie elementy będą Ci potrzebne. Termometr ok, ale zaparzacz kulkowy czy podkładki nie są niezbędne. Porównaj ceny. Nie śpiesz się.

Co to jest Guampa?
Wcześnie nie pisałem, bo to dość specyficzne, wysokie naczynie używane jest do picia terere, czyli yerby na zimno. Wykonuje się je najczęściej z krowich rogów oraz Palo Santo. Terere wymaga wysokiego naczynka, gdyż susz wolniej wciąga zimną wodę, sam zaś idzie do góry - wysokie naczynko ma uniemożliwić wysypanie się zawartości.

Czekam na uwagi, dodatkowe pytania i poprawki Smile

Moderatora prosiłbym o przyklejenie wątku.

Zabrania się kopiowania publikowania powyższego tekstu bez podania źródła i autora.

__________________
"- Musicie zejść.. w Zaświaty (...)
- Ano, to mozemy zrobic.
- I wyjść z powrotem?
- Ano, zwykle to nas wyzucajom."

This post has been edited 3 time(s), it was last edited by wujo444: 05-03-2009 20:33.

13-01-2009 22:54 wujo444 is offlineSend an Email to wujo444Search for Posts by wujo444Add wujo444 to your Buddy List
norbert norbert is a male
Viking


/images/avatars/avatar-1013.jpg

Registration Date: 08-02-2008
Posts: 608
Skąd: Łódź

RE: FAQ - zanim zapytasz, zajrzyj! Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

cytat:
wujo444 napisał(a)
... Opinia jest jak dupa - każdy ma własną....


I wszystko na temat, która marka jest najlepsza, każdy ma własną ulubioną

__________________

13-01-2009 23:06 norbert is offlineSend an Email to norbertSearch for Posts by norbertAdd norbert to your Buddy List
aniel aniel is a female
Member


/images/avatars/avatar-1037.jpg

Registration Date: 31-12-2008
Posts: 20
Skąd: Kraków

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

wujo FAQ bardzo dobry :-)


w zasadzie można powiedzieć, że przy takim opracowniu zanika sens forum- bo po co pytać i dyskutować jak odpowiedzi już są. Szczególnie jak się doświadczeni użytkownicy forum przy każdym pytaniu denerwują że to już było, że szukajka gryzie, że .. . no właśnie.
A jak ktoś zaczyna siorbać to w przypływie ekscytacji chciałby mieć żywy namacalny kontakt z innymi podekscytowanymi siorbaczami a tu na niego się tupie nogą. to pachnie zagładą forum :-D
14-01-2009 10:20 aniel is offlineSend an Email to anielSearch for Posts by anielAdd aniel to your Buddy List
wujo444 wujo444 is a male
King


/images/avatars/avatar-807.jpg

Registration Date: 16-07-2008
Posts: 739
Skąd: S-c

Thread Starter Thread Started by wujo444
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

aniel, więc jeszcze jedno mampytanie dołaczyć do FAQa? Smile

Po co powstał FAQ?

Po pierwsze, ma ułatwic osobom początkującym ogarnięcie tematu. Większość odpowiedzi można na tym forum znaleść, jednak wymaga to trochę cierpliwości i przerzucenia kilkunastu stron. Po drugiej, nadmiar pytań typu jak zrobnić currado, jaką wybrać bombille itp, skłaniaja do przeciwdziałania procesowi spamowania na forum.
Jest to wiedza mocno skoncentrowa, podstawowa, ułatwiajaca pierwszy konktakt i pierwsze zaparzanie. Jednak po wielu tematach (gatunki, akcesoria, sposoby zalewania i inne bardziej zaawansowane) zaledwie się prześlizgnąłem, bo a) są zbyt skomplikowane i b) wymagają dyskusji. To wyżej to wiedza osoby średniozaawansowanej, obeznanej już trochę z tematem, i chcącej pokazać, o co w tym wszyskim tak naprawdę biega.
Gadać można o wszystkim, a tutaj są rzeczy, które dyskusji nie podlegają.

__________________
"- Musicie zejść.. w Zaświaty (...)
- Ano, to mozemy zrobic.
- I wyjść z powrotem?
- Ano, zwykle to nas wyzucajom."

14-01-2009 14:42 wujo444 is offlineSend an Email to wujo444Search for Posts by wujo444Add wujo444 to your Buddy List
pawel pawel is a male
Viking


/images/avatars/avatar-1085.gif

Registration Date: 19-05-2008
Posts: 530

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

good job <bije brawo>

__________________

14-01-2009 21:00 pawel is offlineSend an Email to pawelHomepage of pawelSearch for Posts by pawelAdd pawel to your Buddy List
Sham Sham is a male
Lord


/images/avatars/avatar-1342.jpg

Registration Date: 14-11-2008
Posts: 460
Skąd: Zabrze

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

<pokłon>

__________________
"Poszedłem do lasu, wybrałem bowiem
życie z umiarem.
Chcę żyć pełnią życia, chcę
wyssać wszystkie soki życia.
By zgromić wszystko to,
co życiem nie jest
By nie odkryć tuż przed śmiercią,
że nie umiałem żyć."


H. D. Thoreau
14-01-2009 21:08 Sham is offlineSend an Email to ShamHomepage of ShamSearch for Posts by ShamAdd Sham to your Buddy List
cemilia cemilia is a female
Emperor


/images/avatars/avatar-1138.jpg

Registration Date: 23-05-2008
Posts: 1,012
Skąd: Pas-de-Calais

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

O ile pamiętam, to na tym Forum FAQ już było...

__________________
Staram się pisać poprawnie po polsku.
~ moje tykwowisko ~
15-01-2009 10:49 cemilia is offlineSend an Email to cemiliaHomepage of cemiliaSearch for Posts by cemiliaAdd cemilia to your Buddy List
norbert norbert is a male
Viking


/images/avatars/avatar-1013.jpg

Registration Date: 08-02-2008
Posts: 608
Skąd: Łódź

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Zgadza się, jest, ale jest bardziej skierowany do klientów YMS niż do młodych stażem mateistów. FAQ wuja uznaję za super pomysł!

__________________

15-01-2009 11:16 norbert is offlineSend an Email to norbertSearch for Posts by norbertAdd norbert to your Buddy List
Przeterminowany Przeterminowany is a male
Full Member


/images/avatars/avatar-1040.jpg

Registration Date: 13-01-2009
Posts: 49
Skąd: Tychy

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

faq świetne. z pewnością będę go używał do rozpowszechnienia mate znajomym Smile
15-01-2009 11:58 Przeterminowany is offlineSend an Email to PrzeterminowanySearch for Posts by PrzeterminowanyAdd Przeterminowany to your Buddy List
cemilia cemilia is a female
Emperor


/images/avatars/avatar-1138.jpg

Registration Date: 23-05-2008
Posts: 1,012
Skąd: Pas-de-Calais

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Tak - zgadzam się. Świetna robota, tyle że mogłeś wujo dokleić swoje posty w istniejącym już temacie. Ale co tam.

__________________
Staram się pisać poprawnie po polsku.
~ moje tykwowisko ~
15-01-2009 12:01 cemilia is offlineSend an Email to cemiliaHomepage of cemiliaSearch for Posts by cemiliaAdd cemilia to your Buddy List
wujo444 wujo444 is a male
King


/images/avatars/avatar-807.jpg

Registration Date: 16-07-2008
Posts: 739
Skąd: S-c

Thread Starter Thread Started by wujo444
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Dzięki wszystkim Smile

cemilio - pozostawiam to decyzji moderacji (jesli jakaś zawita na forum Wink ). Przykleic byłoby IMHO lepsze, bo jednak jest to inny wątek, z innymi pytaniami, a umieszczenie go jako 7 na stronie trochę się już mija z celem (szybkośc dostepu).

__________________
"- Musicie zejść.. w Zaświaty (...)
- Ano, to mozemy zrobic.
- I wyjść z powrotem?
- Ano, zwykle to nas wyzucajom."

15-01-2009 15:11 wujo444 is offlineSend an Email to wujo444Search for Posts by wujo444Add wujo444 to your Buddy List
Johns Johns is a male
Triple Ace


/images/avatars/avatar-742.jpg

Registration Date: 10-09-2008
Posts: 227
Skąd: Katowice

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Gratulacje!! Naprawde kawał dobrej roboty!! Smile
15-01-2009 15:18 Johns is offlineSend an Email to JohnsSearch for Posts by JohnsAdd Johns to your Buddy List
Olcio Olcio is a male
Triple Ace


/images/avatars/avatar-1246.jpeg

Registration Date: 24-10-2008
Posts: 214

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Świetnie, tylko żeby patrzyli.
15-01-2009 17:49 Olcio is offlineSend an Email to OlcioSearch for Posts by OlcioAdd Olcio to your Buddy List
Limonka Limonka is a female
Triple Ace


/images/avatars/avatar-1115.jpg

Registration Date: 07-12-2008
Posts: 142
Skąd: Łódź

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

ja nie spojrzałam na fag jak się zarejestrowałam tylko przewertowałam cale forum najpierw ;] tak tez polecam innym to uczynić (początkującym)Smile

__________________
Tykwa Calabaza Natural typ 720
Palo Santo 180 ml + tykwa Mistero podwójne okucie.
Bombilla nierdzewna NR 225CA
La Mulata nr 26 i brasiella Happy )

Big Grin
15-01-2009 18:06 Limonka is offlineSend an Email to LimonkaSearch for Posts by LimonkaAdd Limonka to your Buddy List
n-krzychu n-krzychu is a male
Full Member


/images/avatars/avatar-954.gif

Registration Date: 21-12-2008
Posts: 46

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Też tak myślę, najpierw trzeba poczytać. Zawsze większość problemów nurtujących początkujących jest na forach już wyjaśnione. Wiec czytać, czytać, przewertować całe forum i dopiero potem zadawać pytania. No ale jak się duuuużo poczyta to potem juz wiele pytań nie ma, bo większość rzeczy już jest wyjaśnione. Wink

__________________

15-01-2009 19:17 n-krzychu is offlineSearch for Posts by n-krzychuAdd n-krzychu to your Buddy List
Piotr_Pawlow
Newbie


Registration Date: 08-10-2009
Posts: 1
Skąd: Moje Miasto Łódź

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

A niektórzy czytają i to uważnie szkoda że za późno ale Tongue nie było wyboru Tongue
Kopiłem bambusowy :| no nic mam nadzieje ze nie zmieni smaku
08-10-2009 21:06 Piotr_Pawlow is offlineSend an Email to Piotr_PawlowSearch for Posts by Piotr_PawlowAdd Piotr_Pawlow to your Buddy List
mr.tunczyk
Double Ace


Registration Date: 11-12-2008
Posts: 115

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Pytać też trzeba, bo zawsze jakieś szczegóły mogą w drodze dyskusji wypłynąć. Ale FAQ jak najbardziej w porządku.
10-10-2009 15:41 mr.tunczyk is offlineSend an Email to mr.tunczykSearch for Posts by mr.tunczykAdd mr.tunczyk to your Buddy List
Bonsai Bonsai is a female
Triple Ace


Registration Date: 25-11-2010
Posts: 148
Skąd: Gdańsk

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Temat super poprowadzony! Ale zadałabym jeszcze pytanie:

Kupuję tykwę/PS/bombillę, jak je przygotowac do pierwszego użycia?

Dla początkujących przydałby się też słowniczek - jak wymawiac "bombilla", czy poszczególne marki yerby, itp.



PS. Nie wiem, czy da się to pytanie i odpowiedź dołączyc, bo wątek jest już leciwy :-)

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Bonsai: 09-12-2010 15:29.

09-12-2010 15:22 Bonsai is offlineSend an Email to BonsaiSearch for Posts by BonsaiAdd Bonsai to your Buddy List
Kudłaty215
Lord


/images/avatars/avatar-1890.jpg

Registration Date: 03-10-2010
Posts: 471
Skąd: Warszawa

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Curado jest dobrze opisane na materkowie

O bombie też się dowiedziałem na forum od Pauli Wink .

__________________
"Za 20 lat bardziej będziesz żałował tego czego nie zrobiłeś, niż tego co zrobiłeś. Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj. Śnij. Odkrywaj."
09-12-2010 16:47 Kudłaty215 is offlineSend an Email to Kudłaty215Search for Posts by Kudłaty215Add Kudłaty215 to your Buddy List
Pages (2): [1] 2 next » Tree Structure | Board Structure
Jump to:
Post New ThreadPost Reply
Yerba Mate Forum » Yerba Mate dla początkujących » FAQ - zanim zapytasz, zajrzyj!

Cheap Oakley Sunglasses Cheap Ray Bans Canada Goose Outlet

Forum Software: Burning Board 2.3.6, Developed by WoltLab GmbH
Reklama: