Yerba Mate Forum » Yerba-eksperymenty :-) » Yerba grillowanie » Hello Guest [Login|Register]
Last Post | First Unread Post Print Page | Recommend to a Friend | Add Thread to Favorites
Post New ThreadPost Reply
Yerba grillowanie
Author
Post « Previous Thread | Next Thread »
Michal
unregistered
Yerba grillowanie Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

ostatnio ogladalem taki program w tv o grillowaniu... i tam mowili o tym jak wplywaja na smak grillowanych potraw rozne gatunki drzewa... np. wisni
tak pomyslalem sobie... a jakby grillowac na yerbie ?

tak to jest pomysl....
proponuje zamiast wegla drzewnego uzywac yerby...
albo chociaz dolozyc jej troche aby nasze potrawy byly bardziej aromatyczne Smile

jutro zdam relacje jak to jest w praktyce bo wlasnie ide na grilla ...
hehe juz nie moge sie doczekac yerbowych skrzydelek kurczaka Big Grin
11-08-2007 20:17
Ważka Ważka is a male
Member


Registration Date: 17-07-2007
Posts: 47
Skąd: ggg

RE: Yerba grillowanie Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

ja slyszalem ze ponoc nic nie smakuje tak dobrze jak karkowka ugrillowana nad sterta zazacych sie stu zlotowek Wink
11-08-2007 22:13 Ważka is offlineSend an Email to WażkaSearch for Posts by WażkaAdd Ważka to your Buddy List
didrong didrong is a female
Moderator


/images/avatars/avatar-42.jpg

Registration Date: 20-07-2007
Posts: 129

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

a ja slyszalam ze lepiej ,niz karkowka pieczona na 100zl, smakuje karkowka ugrillowana na stercie zazacych sie banknotow 100 funtowych Smile a co do yerba-grillowania, to nie wydaje mi sie dobrym pomyslem...aczkolwiek nie probowalam.. a poza tym moze ktos sprobuje wedzic w dymie z yerby ?

__________________
===Pozdrawiam Cie!===

"Szczyt chamstwa: Zagłosować na PiS i wyjechać za granicę"

Malin linkblog - blog mojego chlopaka
11-08-2007 22:22 didrong is offlineSend an Email to didrongSearch for Posts by didrongAdd didrong to your Buddy List
Polaczka
unregistered
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Ojc.. to chyba tak samo, jakby sie wedzilo nad dymem z trawy Wink Przeciez to smierdzi niemilosiernie Shocked
11-08-2007 22:57
dusiolek dusiolek is a male
pasterz gwiazd


/images/avatars/avatar-8.png

Registration Date: 03-07-2007
Posts: 221
Skąd: Gdańsk

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

quote:
co do yerba-grillowania, to nie wydaje mi sie dobrym pomyslem...aczkolwiek nie probowalam.. a poza tym moze ktos sprobuje wedzic w dymie z yerby ?


W świeżej i suchej, przede wszystkim strasznie nieekonomicznie by było. Nigdy nie sprawdzałem właściwości palnych YM ale wydaje się, że (zwłaszcza gdyby użyć mocno zapylonej) moglibyśmy się doczekać jedynie nagłego osmalającego buchnięcia i sporego snopu iskier...

Co innego wędzenie z dodatkiem przepracowanej już zawartości materka. To IMO mogłoby się udać. Chociaż nie wiem, czy znam gatunek YM rokujący nadzieję na podwyższenie walorów smakowych i/lub zapachowych w stopniu dorównującym tym, który uzyskujemy dzięki tradycyjnie stosowanym gatunkom drewna...

Oczywiście jako 'uegzotycznienie' kawałka jakiejś smakowitej padliny zastosować wypada. A jeśli coś pójdzie nie tak, zacznie skwierczeć, strzelać iskrami, a dodatkowo zmieni kolor naszej karkówki, to jeszcze lepiej. Będzie o czym opowiadać. Z czasem opowieść zmieni się w legendę. Kawałek marynowanego w miodzie ścierwa zmieni się w baranka, który niedotrupiony ożył i ujrzawszy, jak zmienił kolor pod wpływem (dajmy na to) dymiącej Campesino, ze szczętem rozpędził imprezę.. Smile

__________________
Dusiołek
www.szpinak.prv.pl
11-08-2007 23:14 dusiolek is offlineSend an Email to dusiolekHomepage of dusiolekSearch for Posts by dusiolekAdd dusiolek to your Buddy ListAdd dusiolek to your Contact List
Fosfolipid Fosfolipid is a male
Niebieskogwiazdkowiec


/images/avatars/avatar-20709.jpg

Registration Date: 14-07-2007
Posts: 222
Skąd: Kraków

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Byli już tacy, którzy palili mate, w temacie o paleniu można poczytać. Myślałem, że wystarczy, a Wy tu jeszcze podjudzacie do bardziej ekstrawaganckich eksperymentów. Biedni forumowicze się jeszcze zaczadzą i nie będzie miał kto opowiedzieć o traumatycznych przeżyciach, jakie go spotkałyWink

Co do wędzenia, pomysl ciekawy, choć musiałoby pójść na pradę sporo ziela. W końcu to nieco czasochłonny proces. A potem ktoś mógłby spróbować zalać taki mate-popiół i okazałoby się, że ma właściwości halucynogenne, bo kofeina w jakiś cudowny sposób przeszła transformację, powiedzmy, w pewien heterocykliczny alkohol występujący u kuzyna pokrzywyWink

__________________
Witaj.
Jeśli Ci pomogłem kilknij tu.
Jeśli Ci nie pomogłem kliknij tu.

A jeśli brakuje Ci yerby, kliknij tu.
13-08-2007 00:16 Fosfolipid is offlineSend an Email to FosfolipidHomepage of FosfolipidSearch for Posts by FosfolipidAdd Fosfolipid to your Buddy List
galeś galeś is a male
Full Member


/images/avatars/avatar-14.jpg

Registration Date: 12-07-2007
Posts: 63
Skąd: kWIDZYN

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Nie to czym wędzimy daje smak potrawy lecz to co do niej dodaliśmy i ewentualnie to w czym się macerowało. Należałoby więc zamarynować wspomniane mięsiwo pod warunkiem ,że nasze ,,zioło" ma właściwości konserwujące gdyż oczywistych walorów smakowych nikt nie kwestionuje. Lecz jeśli konserwantem nie jest (tak jak czosnek, sól inne oczywiście tradycyjne zioła nie żadne tam EEEEEE..........)
To mamy problem z sąsiadami bo w tej temperaturze strasznie zaczęłoby śmierdzieć już po jednym dniu.
Życzliwy sąsiad zadzwoniłby pod znany numer że w domu zapewne trzymamy trupa ,ileż byłoby tłumaczenia bo nie każdy policjant zna mate a gdybyśmy mu je pokazali szczególnie te małe próbki pewnie byłyby kłopoty. Tak zatem sprawdza się powiedzenie że Pan Bóg stworzył jedzenie a diabeł kucharzy.

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by galeś: 17-08-2007 07:00.

17-08-2007 06:58 galeś is offlineSend an Email to galeśSearch for Posts by galeśAdd galeś to your Buddy List
Tree Structure | Board Structure
Jump to:
Post New ThreadPost Reply
Yerba Mate Forum » Yerba-eksperymenty :-) » Yerba grillowanie

Cheap Oakley Sunglasses Cheap Ray Bans Canada Goose Outlet

Forum Software: Burning Board 2.3.6, Developed by WoltLab GmbH
Reklama: