Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/sites/y/yerbamateforum.pl/public_html/global.php on line 47

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/sites/y/yerbamateforum.pl/public_html/global.php on line 165

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/sites/y/yerbamateforum.pl/public_html/global.php on line 169

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/sites/y/yerbamateforum.pl/public_html/global.php:47) in /var/sites/y/yerbamateforum.pl/public_html/acp/lib/functions.php on line 82

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/sites/y/yerbamateforum.pl/public_html/global.php:47) in /var/sites/y/yerbamateforum.pl/public_html/acp/lib/functions.php on line 82
yerbamateforum.plhttp://www.yerbamateforum.plKanal informacyjny - temat: Taragui Elaborada Con Palo (zwykła "czerwona")<![CDATA[Taragui Elaborada Con Palo (zwykła "czerwona")]]>http://www.yerbamateforum.pl/104143/post.html#post104143http://www.yerbamateforum.pl/104143/post.html#post104143Mon, 21 Aug 2017 20:05:25 +0100RaR A krausa nigdy nie piłem :)]]>Taragui<![CDATA[Taragui Elaborada Con Palo (zwykła "czerwona")]]>http://www.yerbamateforum.pl/104133/post.html#post104133http://www.yerbamateforum.pl/104133/post.html#post104133Mon, 21 Aug 2017 09:40:50 +0100KaoTaragui<![CDATA[Taragui Elaborada Con Palo (zwykła "czerwona")]]>http://www.yerbamateforum.pl/104128/post.html#post104128http://www.yerbamateforum.pl/104128/post.html#post104128Sat, 19 Aug 2017 16:03:34 +0100RaRKao napisał(a)
Tak mało recenzji? Dziwne, biorąc pod uwagę, że mowa o najbardziej popularnej yerba mate w Argentynie. Widocznie Polacy mają inny gust :D

Słowami przedmowy chcę zaznaczyć, że na początku nie lubiłem tej marki. Coś, jakiś detal, charakterystyczny smaczek uniemożliwiał mi pokochanie jej, a wręcz odrzucał mnie za każdym razem kiedy po nią sięgałem. Na szczęście ten stan rzeczy uległ zmianie i mogę się o niej wypowiedzieć nieco cieplejszymi słowami.

Nawiązując do słów wstępu, trzeba ustalić jaką yerbą jest Taragui elaborada. Większość Argentyńczyków ją wybiera, więc można wnioskować, że jest ona swego rodzaju 'chlebem powszednim', odpowiednikiem kawy rozpuszczalnej pitej przez Polaków do rozruszania się każdego poranka; czymś, o czym nie pisze się peanów. I tak też jest, lecz nie jest to pejoratywne określenie. Taragui jest yerbą codzienną. Nie jest to Kraus organica, Del Cebador, La Selva albo jakaś selekcjonowana paragwajka z bogatym profilem smakowym. Próżno jest się tutaj doszukiwać jakichś dziwacznych nut. Taragui 'Roja' jest to prosta(acz nie prostacka), nie skomplikowana, bezpieczna mate. A! Właśnie! Czy aby na pewno bezpieczna? Najpierw powiem co mam na myśli przez 'bezpieczna'. Bezpieczna, czyli taka, którą mógłym ślepo polecić każdemu, bez ryzyka, że się zrazi, bez ryzyka wszelakich niespodzianek. Otóż Taragui nie jest 'safe bet', ponieważ charakteryzuje się specyficzną nutą smakową, której nihuhu nie potrafię sprecyzować. To coś jest po prostu w Taragui i nie zamierza się z niej wynosić. Każdy kto ją pił, będzie wiedział o co chodzi. Na szczęście należę do grona szczęśliwców, którzy polubili to 'coś'. Ta cecha nadaje Taragui wielkiej unikatowości pośród marek argentyńskich. Nadaje jej mocy i zadzioru pewnego typu. Rosamonte, Campeche, Nobleza Gaucha, Cruz de Malta mają wspólne cechy smakowe, a Taragui odstaje tym swoim tajemniczym smaczkiem. Jedyną yerbą w której wyczułem tę nutę(aczkolwiek zamaskowaną, w tle) jest Union Suave, który de facto jest marką, tak samo jak Taragui, spod skrzydeł Las Marias - hegemona branży YM.

1. Info dodatkowe: cięcie - typowe dla marek argentyńskich: przyzwoita ilość dosyć dużych patyków, mało pyłu, dużo równo ciętych liści. Wypłukiwanie - na pewno nie jest krótkie ani wyjątkowo długie. Powiedziałbym, że średnie.

2. info dla ześwirowanych koneserów: Zauważyłem, że Taragui ma herbaciany charakter, czasem pokazuje się on w zapachu, czasem w smaku. Ponadto ma kolejną tajemniczą nutę przejawiającą się w aromacie, a mianowicie coś co opisać mogę jako zapach chloru(?), czegoś świeżego. Ten chlor nie jest negatywnym określeniem, bo jest to zapach nawet przyjemny.

Jak to się stało, że wcześniej nie widziałem tego wpisu?
To co napisałeś o tym "czymś" co czujesz także w Union suave ja nazywam prawdziwym smakiem Mate. Jest to w mojej ocenie jego prawdziwe oblicze, bez tych wszystkich "dodatków" pochodzacych z obróbki. Tak sobie wyobrażam smak Yerby w jak najmniejszym stopniu przetworzonej.]]>
Taragui
<![CDATA[Taragui Elaborada Con Palo (zwykła "czerwona")]]>http://www.yerbamateforum.pl/102481/post.html#post102481http://www.yerbamateforum.pl/102481/post.html#post102481Sun, 22 Jan 2017 17:23:57 +0000Kao
Słowami przedmowy chcę zaznaczyć, że na początku nie lubiłem tej marki. Coś, jakiś detal, charakterystyczny smaczek uniemożliwiał mi pokochanie jej, a wręcz odrzucał mnie za każdym razem kiedy po nią sięgałem. Na szczęście ten stan rzeczy uległ zmianie i mogę się o niej wypowiedzieć nieco cieplejszymi słowami.

Nawiązując do słów wstępu, trzeba ustalić jaką yerbą jest Taragui elaborada. Większość Argentyńczyków ją wybiera, więc można wnioskować, że jest ona swego rodzaju 'chlebem powszednim', odpowiednikiem kawy rozpuszczalnej pitej przez Polaków do rozruszania się każdego poranka; czymś, o czym nie pisze się peanów. I tak też jest, lecz nie jest to pejoratywne określenie. Taragui jest yerbą codzienną. Nie jest to Kraus organica, Del Cebador, La Selva albo jakaś selekcjonowana paragwajka z bogatym profilem smakowym. Próżno jest się tutaj doszukiwać jakichś dziwacznych nut. Taragui 'Roja' jest to prosta(acz nie prostacka), nie skomplikowana, bezpieczna mate. A! Właśnie! Czy aby na pewno bezpieczna? Najpierw powiem co mam na myśli przez 'bezpieczna'. Bezpieczna, czyli taka, którą mógłym ślepo polecić każdemu, bez ryzyka, że się zrazi, bez ryzyka wszelakich niespodzianek. Otóż Taragui nie jest 'safe bet', ponieważ charakteryzuje się specyficzną nutą smakową, której nihuhu nie potrafię sprecyzować. To coś jest po prostu w Taragui i nie zamierza się z niej wynosić. Każdy kto ją pił, będzie wiedział o co chodzi. Na szczęście należę do grona szczęśliwców, którzy polubili to 'coś'. Ta cecha nadaje Taragui wielkiej unikatowości pośród marek argentyńskich. Nadaje jej mocy i zadzioru pewnego typu. Rosamonte, Campeche, Nobleza Gaucha, Cruz de Malta mają wspólne cechy smakowe, a Taragui odstaje tym swoim tajemniczym smaczkiem. Jedyną yerbą w której wyczułem tę nutę(aczkolwiek zamaskowaną, w tle) jest Union Suave, który de facto jest marką, tak samo jak Taragui, spod skrzydeł Las Marias - hegemona branży YM.

1. Info dodatkowe: cięcie - typowe dla marek argentyńskich: przyzwoita ilość dosyć dużych patyków, mało pyłu, dużo równo ciętych liści. Wypłukiwanie - na pewno nie jest krótkie ani wyjątkowo długie. Powiedziałbym, że średnie.

2. info dla ześwirowanych koneserów: Zauważyłem, że Taragui ma herbaciany charakter, czasem pokazuje się on w zapachu, czasem w smaku. Ponadto ma kolejną tajemniczą nutę przejawiającą się w aromacie, a mianowicie coś co opisać mogę jako zapach chloru(?), czegoś świeżego. Ten chlor nie jest negatywnym określeniem, bo jest to zapach nawet przyjemny.]]>
Taragui
<![CDATA[Taragui Elaborada Con Palo (zwykła "czerwona")]]>http://www.yerbamateforum.pl/100353/post.html#post100353http://www.yerbamateforum.pl/100353/post.html#post100353Tue, 17 May 2016 21:57:55 +0100VergrasTaragui<![CDATA[Taragui Elaborada Con Palo (zwykła "czerwona")]]>http://www.yerbamateforum.pl/98537/post.html#post98537http://www.yerbamateforum.pl/98537/post.html#post98537Thu, 10 Dec 2015 09:57:04 +0000peer1Taragui<![CDATA[Taragui Elaborada Con Palo (zwykła "czerwona")]]>http://www.yerbamateforum.pl/72060/post.html#post72060http://www.yerbamateforum.pl/72060/post.html#post72060Thu, 21 Jun 2012 23:07:56 +0100ikov Pisałem ze Taragui wydała mi się słaba - ale okazało się, że kopa daje jednak całkiem solidnego, a gdy raz przetrzymałem wodę trochę za długo w czajniku (z pewnością ponad 90°C) to i smak się wzmocnił, chociaż szybciej się wypłukiwał.
Podsumowując: właśnie zabieram się za Amandę, potem w planach mam posmakowanie Rosamonte a następnie wybieram, z którą zechcę się związać na dłużej :) A Taragui - nie jest faworytką, ale jeśli nie będę miał wyboru, to wzbraniał się nie będę przed kolejnym zakupem.]]>
Taragui
<![CDATA[Taragui Elaborada Con Palo (zwykła "czerwona")]]>http://www.yerbamateforum.pl/67834/post.html#post67834http://www.yerbamateforum.pl/67834/post.html#post67834Sat, 25 Feb 2012 09:16:04 +0000oldakson95Taragui<![CDATA[Taragui Elaborada Con Palo (zwykła "czerwona")]]>http://www.yerbamateforum.pl/66307/post.html#post66307http://www.yerbamateforum.pl/66307/post.html#post66307Fri, 20 Jan 2012 18:36:10 +0000Rickey przynajmniej jak na razie. cudowny smak, taki nie za mocny, nie za słaby, taki w sam raz. może i kopa nie ma jak Colon, który też lubię, ale czy pije się to dla kopa? ;)]]>Taragui<![CDATA[Taragui Elaborada Con Palo (zwykła "czerwona")]]>http://www.yerbamateforum.pl/65780/post.html#post65780http://www.yerbamateforum.pl/65780/post.html#post65780Thu, 29 Dec 2011 17:06:50 +0000janosz.matjoszTaragui<![CDATA[Taragui Elaborada Con Palo (zwykła "czerwona")]]>http://www.yerbamateforum.pl/62871/post.html#post62871http://www.yerbamateforum.pl/62871/post.html#post62871Thu, 04 Aug 2011 07:36:59 +0100Sebeq

Osobiście polecam:

Rosamonte 8/10 (było 9/10 ale się przepiłem + especjal tej firmy zniszczył mi smak zwykłej rosy)
Kraus 8/10 (Zdrowa i smaczna bardzo trawiasta)

Tak więc Taragui otrzymuje ode mnie ocenę 7/10 (jak na razie, z czasem może zasmakować bardziej)]]>
Taragui
<![CDATA[Taragui Elaborada Con Palo (zwykła "czerwona")]]>http://www.yerbamateforum.pl/62404/post.html#post62404http://www.yerbamateforum.pl/62404/post.html#post62404Thu, 14 Jul 2011 10:57:33 +0100wojt221Taragui<![CDATA[Taragui Elaborada Con Palo (zwykła "czerwona")]]>http://www.yerbamateforum.pl/60656/post.html#post60656http://www.yerbamateforum.pl/60656/post.html#post60656Mon, 11 Apr 2011 21:06:18 +0100Miranto Dobra w smaku, dobrze na mnie działa.
Ciekawi mnie tylko czy faktycznie ma aż tak dużo magnezu i potasu.]]>
Taragui
<![CDATA[Taragui Elaborada Con Palo (zwykła "czerwona")]]>http://www.yerbamateforum.pl/49318/post.html#post49318http://www.yerbamateforum.pl/49318/post.html#post49318Tue, 23 Nov 2010 00:31:10 +0000piotrekkurdeTaragui<![CDATA[Taragui Elaborada Con Palo (zwykła "czerwona")]]>http://www.yerbamateforum.pl/43601/post.html#post43601http://www.yerbamateforum.pl/43601/post.html#post43601Mon, 12 Jul 2010 14:50:56 +0100eft//PubliusEnigmaTaragui