Yerba Mate Forum » Gatunki » Taragui » Taragui sin humo ? » Witamy gościa [Zaloguj się|Zarejestruj się]
Ostatni Post | Pierwszy Nieczytany Post Drukuj | Poleć Przyjacielowi | Dodaj Temat do Ulubionych
Strony (2): « poprzednie 1 [2] Zamieść nowy tematOdpowiedz na Post
Taragui sin humo ?
Autor
Post « Poprzedni Temat | Następny Temat »
maga1327113 maga1327113 jest kobietą
Viking


/images/avatars/avatar-23039.jpg

Data Rejestracji: 29-03-2012
Postów: 582

Odpowiedź na PostaOdpowiedź z CytatemEdytuj/Usuń PostyZgłoś Posta do Moderatora       Przeskocz na górę strony

Kontynuujemy dyskusje w temacie "Taragui sin humo ?"

Mam wiadomosc od importera (yerbamarket, R.Derlatka):

"(...) Tak. Dostałem już informacje.
Wszystkie ich mate są suszone powietrzem.
Pozdrawiamy
(...)

Zglupialam ........................ Confused To znaczy, ze La Merced barbacua ma byc 'sin humo`????? Confused Confused Confused

Czy ktos nie pomylil etapu suszenia z nastepnym lezakowaniem, podczas ktorego proces starzenia moze byc przyspieszony przez wpuszczanie goracego powietrza do pomieszczena (czy jakos tak)?

Jesli u w/w La Merced proces lezakowania / starzenia jest przyspieszany, to nie mam nic przeciwko temu. Ale mam, jesl wciska sie nam, ze La Merced barbacua jest sin humo Mad

Zeby bylo jasne: Las Marias produkuje Taragui, La Merced, Union, i 4 cztery inne, ktorych nie ma na Pl rynku.

Edit: Otrzymalam poprawke, ze tylko La Merced barbacua jest con humo, inne sa sin humo.

__________________
W zyciu przyda ci sie tylko to, czego sie nie nauczyles.- Eduardo Mendoza

Ten post był edytowany2 raz(y), ostatnio edytowany przez maga1327113: 02-02-2017 14:47.

02-02-2017 09:53 maga1327113 jest offlineWyślij email do: maga1327113Strona domowa maga1327113Szukaj postów użytkownika: maga1327113Dodaj maga1327113 do Listy kontaktów
RaR RaR jest mężczyzną
Triple Ace


/images/avatars/avatar-27794.jpg

Data Rejestracji: 28-08-2016
Postów: 194
Skąd: Galicja Zachodnia

Odpowiedź na PostaOdpowiedź z CytatemEdytuj/Usuń PostyZgłoś Posta do Moderatora       Przeskocz na górę strony

Może to przez barierę językową ??? bo dym to też takie można by rzec w uroszczeniu powietrze tyle że z wkladką Shocked
No dziwne to

__________________
MATE RULEZ

Ten post był edytowany1 raz(y), ostatnio edytowany przez RaR: 02-02-2017 14:49.

02-02-2017 14:47 RaR jest offlineWyślij email do: RaRSzukaj postów użytkownika: RaRDodaj RaR do Listy kontaktów
MaćQ MaćQ jest mężczyzną
Full Member


/images/avatars/avatar-27298.jpg

Data Rejestracji: 04-01-2014
Postów: 51

Odpowiedź na PostaOdpowiedź z CytatemEdytuj/Usuń PostyZgłoś Posta do Moderatora       Przeskocz na górę strony

"Edit: Otrzymalam poprawke, ze tylko La Merced barbacua jest con humo, inne sa sin humo. "

Dziwnym trafem niedługo po napisaniu przez Ciebie posta (postu? czy ja to wogóle dobrze odmieniam?) o barbacui Tongue Sam nie wiem. Mam właśnie w naczynku La Merced de Campo, zakupiłem paczuszkę po wielu latach odpoczynku od tej marki. Faktycznie smak świeży, "soczysty", nie ma tak nachalnego aromatu dymu jak Fede Rico, którą piję równolegle, ale za chiny nie umiem stwierdzić, czy jest sin humo. W takim Krausie od razu trąci trawą i czuć tą odmienność. I dlaczego nie umieszczają żadnych informacji o produkcji w technologii bezdymnej na opakowaniach?

Mogłabyś ewentualnie poprosić o kopię wiadomości, którą otrzymali od producenta? Oczywiście, jeśli chcesz się jeszcze w to bawić.

Ten post był edytowany1 raz(y), ostatnio edytowany przez MaćQ: 02-02-2017 16:32.

02-02-2017 16:32 MaćQ jest offlineWyślij email do: MaćQSzukaj postów użytkownika: MaćQDodaj MaćQ do Listy kontaktów
RaR RaR jest mężczyzną
Triple Ace


/images/avatars/avatar-27794.jpg

Data Rejestracji: 28-08-2016
Postów: 194
Skąd: Galicja Zachodnia

Odpowiedź na PostaOdpowiedź z CytatemEdytuj/Usuń PostyZgłoś Posta do Moderatora       Przeskocz na górę strony

Wiadomo cos więcej o produkcji w Las Marias. Dowiedzial sie ktos czegos więcej? Bo jesli wylacznie barbacua jest con humo to szok mnie nie opuszcza Confused

__________________
MATE RULEZ
07-02-2017 20:49 RaR jest offlineWyślij email do: RaRSzukaj postów użytkownika: RaRDodaj RaR do Listy kontaktów
MaćQ MaćQ jest mężczyzną
Full Member


/images/avatars/avatar-27298.jpg

Data Rejestracji: 04-01-2014
Postów: 51

Odpowiedź na PostaOdpowiedź z CytatemEdytuj/Usuń PostyZgłoś Posta do Moderatora       Przeskocz na górę strony

Kolejne sklepy, które podają info o bezdymności Taragui

https://www.quokka.pl/pl/p/Taragui-Con-Palo-Yerba-Mate/100

http://ymt24.pl/yerba-mate-taragui-con-palo-500g

http://www.czasnaherbate.net/yerba-op-co...00g-p-1072.html

Ten post był edytowany2 raz(y), ostatnio edytowany przez MaćQ: 08-02-2017 21:51.

08-02-2017 21:49 MaćQ jest offlineWyślij email do: MaćQSzukaj postów użytkownika: MaćQDodaj MaćQ do Listy kontaktów
Sott23 Sott23 jest mężczyzną
Moderator


/images/avatars/avatar-724.gif

Data Rejestracji: 28-03-2008
Postów: 394

Odpowiedź na PostaOdpowiedź z CytatemEdytuj/Usuń PostyZgłoś Posta do Moderatora       Przeskocz na górę strony

Usiłowałem się coś dowiedzieć bezpośrednio. Więc:

Pierwszy etap suszenia liści jest normalnie klasyczny nad ogniem (chodzi o wstępne zatrzymanie fermentowania) no i teraz suszenie. Ponoć jest to suszenie gorącym powietrzem bezpośrednio z ognia. Dołączam małe zdjęcie, na którym jest ten proces. Nie wiem czy ten ogień jest z gazu czy z drewna, ale wychodziło by, że z gazu skoro nie ma tam dymu.

To by trochę wyjaśniło wyczuwalna słodycz w suszu Taragui, a zarazem zastanawia mnie czy wstępny proces jest odpowiedzialny (aż tak bardzo) za czasem wyczuwalne dymne posmaki.


Sott23 załączył ten obraz : (reduced version):

secadero.jpg

Ten post był edytowany1 raz(y), ostatnio edytowany przez Sott23: 08-02-2017 23:01.

08-02-2017 23:01 Sott23 jest offlineWyślij email do: Sott23Strona domowa Sott23Szukaj postów użytkownika: Sott23Dodaj Sott23 do Listy kontaktów
RaR RaR jest mężczyzną
Triple Ace


/images/avatars/avatar-27794.jpg

Data Rejestracji: 28-08-2016
Postów: 194
Skąd: Galicja Zachodnia

Odpowiedź na PostaOdpowiedź z CytatemEdytuj/Usuń PostyZgłoś Posta do Moderatora       Przeskocz na górę strony

Tez odwiedziłam wczoraj stronę producenta i czytalem o procesie. Ogolnikowo opisane. Te zdjęcia tez widziałem sott Smile

__________________
MATE RULEZ
08-02-2017 23:13 RaR jest offlineWyślij email do: RaRSzukaj postów użytkownika: RaRDodaj RaR do Listy kontaktów
Sott23 Sott23 jest mężczyzną
Moderator


/images/avatars/avatar-724.gif

Data Rejestracji: 28-03-2008
Postów: 394

Odpowiedź na PostaOdpowiedź z CytatemEdytuj/Usuń PostyZgłoś Posta do Moderatora       Przeskocz na górę strony

Tak, ale info od producenta. Smile
08-02-2017 23:14 Sott23 jest offlineWyślij email do: Sott23Strona domowa Sott23Szukaj postów użytkownika: Sott23Dodaj Sott23 do Listy kontaktów
MaćQ MaćQ jest mężczyzną
Full Member


/images/avatars/avatar-27298.jpg

Data Rejestracji: 04-01-2014
Postów: 51

Odpowiedź na PostaOdpowiedź z CytatemEdytuj/Usuń PostyZgłoś Posta do Moderatora       Przeskocz na górę strony

cytat:
Sott23 napisał(a)
Nie wiem czy ten ogień jest z gazu czy z drewna, ale wychodziło by, że z gazu skoro nie ma tam dymu.


O matko Shocked Ale przecież ze spalania gazu też powstają opary, to już sam nie wiem co jest gorsze, dym po drewnie czy syf po gazie Big Grin

Ten post był edytowany2 raz(y), ostatnio edytowany przez MaćQ: 09-02-2017 07:20.

09-02-2017 07:19 MaćQ jest offlineWyślij email do: MaćQSzukaj postów użytkownika: MaćQDodaj MaćQ do Listy kontaktów
mark mark jest mężczyzną
Member


Data Rejestracji: 08-01-2017
Postów: 46
Skąd: Toruń

Autor Tematu Temat Rozpoczęty przez mark
Odpowiedź na PostaOdpowiedź z CytatemEdytuj/Usuń PostyZgłoś Posta do Moderatora       Przeskocz na górę strony

Prawie ten sam syf, przy niepełnym spalaniu (niepełny dostęp tlenu) tak samo tworzą się WWA. Jak ktoś gotuje na gazie, może sobie zobaczyć spód garnka. Jak suszyć to tylko przeponowo najlepiej elektrycznie.

Trzeba sobie teraz zadać pytanie co producent ma na myśli pisząc na opakowaniu sin humo !

__________________
Kawa rano żeby wystartować, Yerba w ciągu dnia żeby utrzymać moc silników.

Ten post był edytowany2 raz(y), ostatnio edytowany przez mark: 09-02-2017 12:24.

09-02-2017 08:12 mark jest offlineWyślij email do: markSzukaj postów użytkownika: markDodaj mark do Listy kontaktów
RaR RaR jest mężczyzną
Triple Ace


/images/avatars/avatar-27794.jpg

Data Rejestracji: 28-08-2016
Postów: 194
Skąd: Galicja Zachodnia

Odpowiedź na PostaOdpowiedź z CytatemEdytuj/Usuń PostyZgłoś Posta do Moderatora       Przeskocz na górę strony

[quote]mark napisał(a)
Prawie ten sam syf, przy nie pełnym spalaniu (nie pełny dostęp tlenu) tak samo tworzą się WWA.

Mnie ten temat tak naprawde interesuje wyłącznie pod kątem faktów dot. produkcji, czyli rzetelności producenta. A to w kontekście tego, że mając na uwadze smak tej/tych Mate w głowie mi się nie mieści, że może/gą być sin humo.
Kwestia WWA jest poboczna a to dlatego, że:
1. sięgając po Mate zdawałem sobie z tego sprawę,
2. szkodliwość (rozumiana jako efekt wystawienia na ryzyko) zależy od wielu czynników,
3. pogodziłem sie że praktycznie wszystko co dziś spożywamy ze względu na skład lub metody produkcji jest w jakimś procencie szkodliwe,

__________________
MATE RULEZ
09-02-2017 08:52 RaR jest offlineWyślij email do: RaRSzukaj postów użytkownika: RaRDodaj RaR do Listy kontaktów
Kao Kao jest mężczyzną
King


/images/avatars/avatar-23778.jpg

Data Rejestracji: 22-12-2014
Postów: 846
Skąd: Sherba Fort

Odpowiedź na PostaOdpowiedź z CytatemEdytuj/Usuń PostyZgłoś Posta do Moderatora       Przeskocz na górę strony

Przy kontrolowanym spalaniu gazu wytwarza się CO2 i woda. Czyli nic szkodliwego, tutaj nic nie osadza się na liściach, żadne WWA.
Druga kwestia to wspomniane suszenie na ogniem, i tutaj warto się zatrzymać nad definicją 'sin humo'. Mate suszona jest albo w żywym ogniu, albo na poziomie 'języczków' płomieni, albo, w jakimś oddaleniu od ognia, albo w dużym oddaleniu od ognia, czyli w dymie. Od tego oddalenia zależy stopień dymnego smaku. Sin humo to np Kraus, suszony tylko i wyłącznie gorącym powietrzem, bez kszty ognia/dymu.

__________________
"Find what you love and let it kill you."

click>Charytatywne klikacze<click
09-02-2017 10:59 Kao jest offlineWyślij email do: KaoSzukaj postów użytkownika: KaoDodaj Kao do Listy kontaktów
RaR RaR jest mężczyzną
Triple Ace


/images/avatars/avatar-27794.jpg

Data Rejestracji: 28-08-2016
Postów: 194
Skąd: Galicja Zachodnia

Odpowiedź na PostaOdpowiedź z CytatemEdytuj/Usuń PostyZgłoś Posta do Moderatora       Przeskocz na górę strony

cytat:
Kao napisał(a)
Przy kontrolowanym spalaniu gazu wytwarza się CO2 i woda. Czyli nic szkodliwego, tutaj nic nie osadza się na liściach, żadne WWA.
Druga kwestia to wspomniane suszenie na ogniem, i tutaj warto się zatrzymać nad definicją 'sin humo'. Mate suszona jest albo w żywym ogniu, albo na poziomie 'języczków' płomieni, albo, w jakimś oddaleniu od ognia, albo w dużym oddaleniu od ognia, czyli w dymie. Od tego oddalenia zależy stopień dymnego smaku. Sin humo to np Kraus, suszony tylko i wyłącznie gorącym powietrzem, bez kszty ognia/dymu.


Właśnie wziąłem łyczek Sary ES i myślę który z powyżej opisanych przez Ciebie procesów jej dotknął Smile

__________________
MATE RULEZ
09-02-2017 11:51 RaR jest offlineWyślij email do: RaRSzukaj postów użytkownika: RaRDodaj RaR do Listy kontaktów
mark mark jest mężczyzną
Member


Data Rejestracji: 08-01-2017
Postów: 46
Skąd: Toruń

Autor Tematu Temat Rozpoczęty przez mark
Odpowiedź na PostaOdpowiedź z CytatemEdytuj/Usuń PostyZgłoś Posta do Moderatora       Przeskocz na górę strony

cytat:
Kao napisał(a)
Przy kontrolowanym spalaniu gazu wytwarza się CO2 i woda.

Teoretycznie tak, ale to tylko teoria. Zrób test nie nie myj spodu garnka, w którym coś gotujesz na kuchence gazowej. Po kilku dniach znajdziesz tam produkty niepełnego spalania. Ponadto jakość - czystość gazu też ma tu znaczenie

__________________
Kawa rano żeby wystartować, Yerba w ciągu dnia żeby utrzymać moc silników.

Ten post był edytowany1 raz(y), ostatnio edytowany przez mark: 09-02-2017 12:24.

09-02-2017 12:11 mark jest offlineWyślij email do: markSzukaj postów użytkownika: markDodaj mark do Listy kontaktów
Sott23 Sott23 jest mężczyzną
Moderator


/images/avatars/avatar-724.gif

Data Rejestracji: 28-03-2008
Postów: 394

Odpowiedź na PostaOdpowiedź z CytatemEdytuj/Usuń PostyZgłoś Posta do Moderatora       Przeskocz na górę strony

Kao, dokładnie, ale z Taragui (Las Marias) pisali, że w tym procesie na zdjęciu, nie ma dymu i temperatura osiąga ok. 100 stopni Celsjusza. Wracając do tego mikro zdjęcia, to nie wygląda na suszenie samym powietrzem jak w Krausie...
09-02-2017 15:44 Sott23 jest offlineWyślij email do: Sott23Strona domowa Sott23Szukaj postów użytkownika: Sott23Dodaj Sott23 do Listy kontaktów
kizia
Triple Ace


/images/avatars/avatar-3822.jpg

Data Rejestracji: 20-10-2013
Postów: 201
Skąd: Kraków

Odpowiedź na PostaOdpowiedź z CytatemEdytuj/Usuń PostyZgłoś Posta do Moderatora       Przeskocz na górę strony

Chyba, że gorące powietrze bierze się z tego rozpalonego czegoś ze zdjęcia, ale dym ucieka inną drogą i nie ma kontaktu z suszem. Nie wiem, czy to ma sens Big Grin
09-02-2017 18:22 kizia jest offlineWyślij email do: kiziaSzukaj postów użytkownika: kiziaDodaj kizia do Listy kontaktów
Strony (2): « poprzednie 1 [2] Struktura Drzewka | Struktura tablicy
Przejdź do:
Zamieść nowy tematOdpowiedz na Post
Yerba Mate Forum » Gatunki » Taragui » Taragui sin humo ?

Cheap Oakley Sunglasses Cheap Ray Bans Canada Goose Outlet

Oprogramowanie Forum: Burning Board 2.3.6, Opracowane przez WoltLab GmbH
Reklama: