yerbamateforum.plhttp://www.yerbamateforum.plKanal informacyjny - temat: Taragui sin humo ?<![CDATA[Taragui sin humo ?]]>http://www.yerbamateforum.pl/102791/post.html#post102791http://www.yerbamateforum.pl/102791/post.html#post102791Thu, 09 Feb 2017 17:22:21 +0000kiziaTaragui<![CDATA[Taragui sin humo ?]]>http://www.yerbamateforum.pl/102790/post.html#post102790http://www.yerbamateforum.pl/102790/post.html#post102790Thu, 09 Feb 2017 14:44:51 +0000Sott23Taragui<![CDATA[Taragui sin humo ?]]>http://www.yerbamateforum.pl/102789/post.html#post102789http://www.yerbamateforum.pl/102789/post.html#post102789Thu, 09 Feb 2017 11:11:44 +0000markKao napisał(a)
Przy kontrolowanym spalaniu gazu wytwarza się CO2 i woda.
Teoretycznie tak, ale to tylko teoria. Zrób test nie nie myj spodu garnka, w którym coś gotujesz na kuchence gazowej. Po kilku dniach znajdziesz tam produkty niepełnego spalania. Ponadto jakość - czystość gazu też ma tu znaczenie]]>
Taragui
<![CDATA[Taragui sin humo ?]]>http://www.yerbamateforum.pl/102788/post.html#post102788http://www.yerbamateforum.pl/102788/post.html#post102788Thu, 09 Feb 2017 10:51:27 +0000RaRKao napisał(a)
Przy kontrolowanym spalaniu gazu wytwarza się CO2 i woda. Czyli nic szkodliwego, tutaj nic nie osadza się na liściach, żadne WWA.
Druga kwestia to wspomniane suszenie na ogniem, i tutaj warto się zatrzymać nad definicją 'sin humo'. Mate suszona jest albo w żywym ogniu, albo na poziomie 'języczków' płomieni, albo, w jakimś oddaleniu od ognia, albo w dużym oddaleniu od ognia, czyli w dymie. Od tego oddalenia zależy stopień dymnego smaku. Sin humo to np Kraus, suszony tylko i wyłącznie gorącym powietrzem, bez kszty ognia/dymu.

Właśnie wziąłem łyczek Sary ES i myślę który z powyżej opisanych przez Ciebie procesów jej dotknął :)]]>
Taragui
<![CDATA[Taragui sin humo ?]]>http://www.yerbamateforum.pl/102786/post.html#post102786http://www.yerbamateforum.pl/102786/post.html#post102786Thu, 09 Feb 2017 09:59:00 +0000Kao Druga kwestia to wspomniane suszenie na ogniem, i tutaj warto się zatrzymać nad definicją 'sin humo'. Mate suszona jest albo w żywym ogniu, albo na poziomie 'języczków' płomieni, albo, w jakimś oddaleniu od ognia, albo w dużym oddaleniu od ognia, czyli w dymie. Od tego oddalenia zależy stopień dymnego smaku. Sin humo to np Kraus, suszony tylko i wyłącznie gorącym powietrzem, bez kszty ognia/dymu.]]>Taragui<![CDATA[Taragui sin humo ?]]>http://www.yerbamateforum.pl/102785/post.html#post102785http://www.yerbamateforum.pl/102785/post.html#post102785Thu, 09 Feb 2017 07:52:03 +0000RaRmark napisał(a)
Prawie ten sam syf, przy nie pełnym spalaniu (nie pełny dostęp tlenu) tak samo tworzą się WWA.

Mnie ten temat tak naprawde interesuje wyłącznie pod kątem faktów dot. produkcji, czyli rzetelności producenta. A to w kontekście tego, że mając na uwadze smak tej/tych Mate w głowie mi się nie mieści, że może/gą być sin humo.
Kwestia WWA jest poboczna a to dlatego, że:
1. sięgając po Mate zdawałem sobie z tego sprawę,
2. szkodliwość (rozumiana jako efekt wystawienia na ryzyko) zależy od wielu czynników,
3. pogodziłem sie że praktycznie wszystko co dziś spożywamy ze względu na skład lub metody produkcji jest w jakimś procencie szkodliwe,]]>
Taragui
<![CDATA[Taragui sin humo ?]]>http://www.yerbamateforum.pl/102784/post.html#post102784http://www.yerbamateforum.pl/102784/post.html#post102784Thu, 09 Feb 2017 07:12:38 +0000mark
Trzeba sobie teraz zadać pytanie co producent ma na myśli pisząc na opakowaniu sin humo !]]>
Taragui
<![CDATA[Taragui sin humo ?]]>http://www.yerbamateforum.pl/102783/post.html#post102783http://www.yerbamateforum.pl/102783/post.html#post102783Thu, 09 Feb 2017 06:19:23 +0000MaQSott23 napisał(a)
Nie wiem czy ten ogień jest z gazu czy z drewna, ale wychodziło by, że z gazu skoro nie ma tam dymu.

O matko 8o Ale przecież ze spalania gazu też powstają opary, to już sam nie wiem co jest gorsze, dym po drewnie czy syf po gazie :D]]>
Taragui
<![CDATA[Taragui sin humo ?]]>http://www.yerbamateforum.pl/102782/post.html#post102782http://www.yerbamateforum.pl/102782/post.html#post102782Wed, 08 Feb 2017 22:14:25 +0000Sott23Taragui<![CDATA[Taragui sin humo ?]]>http://www.yerbamateforum.pl/102781/post.html#post102781http://www.yerbamateforum.pl/102781/post.html#post102781Wed, 08 Feb 2017 22:13:28 +0000RaRTaragui<![CDATA[Taragui sin humo ?]]>http://www.yerbamateforum.pl/102780/post.html#post102780http://www.yerbamateforum.pl/102780/post.html#post102780Wed, 08 Feb 2017 22:01:24 +0000Sott23
Pierwszy etap suszenia liści jest normalnie klasyczny nad ogniem (chodzi o wstępne zatrzymanie fermentowania) no i teraz suszenie. Ponoć jest to suszenie gorącym powietrzem bezpośrednio z ognia. Dołączam małe zdjęcie, na którym jest ten proces. Nie wiem czy ten ogień jest z gazu czy z drewna, ale wychodziło by, że z gazu skoro nie ma tam dymu.

To by trochę wyjaśniło wyczuwalna słodycz w suszu Taragui, a zarazem zastanawia mnie czy wstępny proces jest odpowiedzialny (aż tak bardzo) za czasem wyczuwalne dymne posmaki.]]>
Taragui
<![CDATA[Taragui sin humo ?]]>http://www.yerbamateforum.pl/102779/post.html#post102779http://www.yerbamateforum.pl/102779/post.html#post102779Wed, 08 Feb 2017 20:49:09 +0000MaQ
https://www.quokka.pl/pl/p/Taragui-Con-Palo-Yerba-Mate/100

http://ymt24.pl/yerba-mate-taragui-con-palo-500g

http://www.czasnaherbate.net/yerba-op-con-palo-500g-p-1072.html]]>
Taragui
<![CDATA[Taragui sin humo ?]]>http://www.yerbamateforum.pl/102761/post.html#post102761http://www.yerbamateforum.pl/102761/post.html#post102761Tue, 07 Feb 2017 19:49:31 +0000RaRTaragui<![CDATA[Taragui sin humo ?]]>http://www.yerbamateforum.pl/102657/post.html#post102657http://www.yerbamateforum.pl/102657/post.html#post102657Thu, 02 Feb 2017 15:32:21 +0000MaQ
Dziwnym trafem niedługo po napisaniu przez Ciebie posta (postu? czy ja to wogóle dobrze odmieniam?) o barbacui :P Sam nie wiem. Mam właśnie w naczynku La Merced de Campo, zakupiłem paczuszkę po wielu latach odpoczynku od tej marki. Faktycznie smak świeży, "soczysty", nie ma tak nachalnego aromatu dymu jak Fede Rico, którą piję równolegle, ale za chiny nie umiem stwierdzić, czy jest sin humo. W takim Krausie od razu trąci trawą i czuć tą odmienność. I dlaczego nie umieszczają żadnych informacji o produkcji w technologii bezdymnej na opakowaniach?

Mogłabyś ewentualnie poprosić o kopię wiadomości, którą otrzymali od producenta? Oczywiście, jeśli chcesz się jeszcze w to bawić.]]>
Taragui
<![CDATA[Taragui sin humo ?]]>http://www.yerbamateforum.pl/102654/post.html#post102654http://www.yerbamateforum.pl/102654/post.html#post102654Thu, 02 Feb 2017 13:47:18 +0000RaR No dziwne to]]>Taragui