Yerba Mate Forum » Yerba Mate dla początkujących » Kilka pytań o gatunek » Hello Guest [Login|Register]
Last Post | First Unread Post Print Page | Recommend to a Friend | Add Thread to Favorites
Pages (2): [1] 2 next » Post New ThreadPost Reply
Kilka pytań o gatunek
Author
Post « Previous Thread | Next Thread »
Johnny
Full Member


/images/avatars/avatar-24585.jpg

Registration Date: 28-01-2017
Posts: 64

Kilka pytań o gatunek Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Witajcie. Kiedyś miałem styczność z YM, ale po kilku latach zamierzam do niej wrócić. Już zamówiłem prawdopodobnie najlepsze w Polsce matero i bombille:
http://sklepkolonialny.com/pl/p/Matero-W...aki-YRM-05/1600

Mam jednak kilka pytań - kilka technicznych i parę odnośnie poszukiwanego/polecanego gatunku:
1. Czy do tego matero KONIECZNE jest zrobienie curado ?

2. Obecnie dość intensywnie przeglądam internet w poszukiwaniu nowej paczki YM. Przede wszystkim zależy mi na tym, by NIE była suszona dymem (podobno jest to szkodliwe dla zdrowia (?) <- czy na złe źródła trafiłem ? ), po 2. aby zawierała wartości odżywcze; mikroelementy, witaminy ect., NIE MUSI być mocna - jak chcę powera to zakupię TARAGUI jednak będę ją pił tylko w nadzwyczajnych okolicznościach (sesja na studiach Big Grin ), teraz po 3. potrzebuję YM dobrej do długotrwałemgo sączenia przez cały dzień (do picia na co dzień) by mi się przyjemnie pisało pracę licencjacką. [Po 4.] potrzebuję czegoś co ma orzeźwienie, niezły smaczek (ew. ziołowa, owocowa lub ziołowo-owocowa).

3. Czy każdą porcję suszu trzeba przerzucić przez sitko w celu wyeliminowania pyłu (by nie zatykać bombilli ? )?

4. Czy po użyciu matero ZOSTAWIAĆ SUSZ w środku do następnego użycia czy lepiej jest go od razu utylizować (na rzecz matki natury rzecz jasna Smile ) ?

Więc najważniejsze (z pkt.2):
Yerba :
- NIE suszona dymem
- wartości odżywcze (witaminy, magnez, mikroelementy ect.)
- UMIARKOWANE pobudzenie
- do codziennego sączenia
- z lekkim / średnim posmakiem, lub najlepiej orzeźwiająca

Wiem, że bardzo możliwe, że pomimo bardzo licznego wyboru (w którym można się pogubić) nie będzie proste spełnić wszystkie te kryteria, ale napiszcie coś od siebie, z własnych smakowo-pobudzających doznań i doświadczenia, które YM byście mi polecili (i dlaczego) ? Mile widziane jest podanie po kilka gatunków.

Dzięki !

A jeśli takich tematów jest już X to proszę o linki bym mógł się z nimi zapoznać, jednak myślę, że mój temat jest dość indywidualny, więc zdecydowałem się go napisać.

__________________
Kiedy pijesz coś zawsze Yerba M.
Twe napoje to zawsze con palo
28-01-2017 18:33 Johnny is offlineSend an Email to JohnnySearch for Posts by JohnnyAdd Johnny to your Buddy List
Michal
unregistered
Polecam Ci te produkty Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

No cóż, w takiej sytuacji pozostaje mi polecić Ci produkty, które tylko dziś są w promocji:
28-01-2017 18:34
Majeranek Majeranek is a male
Member


Registration Date: 25-03-2016
Posts: 43

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

1.Nie
3.NIE
4. Ja nie zostawiam, mam okute palo santo 8 miesięcy i nic się z nim nie dzieje
28-01-2017 19:15 Majeranek is offlineSearch for Posts by MajeranekAdd Majeranek to your Buddy List
Kao Kao is a male
King


/images/avatars/avatar-23778.jpg

Registration Date: 22-12-2014
Posts: 846
Skąd: Sherba Fort

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

1. nie, 2. yerby suszone dymem nie są szkodliwe dla zdrowia, w dodatku mikroelementy itp są w każdej yerbie w porównywalnych ilościach 3. nie ma sensu tego w ogóle robić. Jak chcesz bezpyłową yerbę to sobie kup despaladę jakąś albo coś takiego 4. od razu utylizować

__________________
"Find what you love and let it kill you."

click>Charytatywne klikacze<click
28-01-2017 19:18 Kao is offlineSend an Email to KaoSearch for Posts by KaoAdd Kao to your Buddy List
Johnny
Full Member


/images/avatars/avatar-24585.jpg

Registration Date: 28-01-2017
Posts: 64

Thread Starter Thread Started by Johnny
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Dzięki bardzo za odpowiedzi Smile .

Ale wypiszcie jeszcze jakieś swoje ulubione gatunki (nie za mocne, o przyjemnym smaku).

Albo która jest najlepsza:
Amanda, Taragui, Pajarito czy Rosamonte ?

__________________
Kiedy pijesz coś zawsze Yerba M.
Twe napoje to zawsze con palo
28-01-2017 21:05 Johnny is offlineSend an Email to JohnnySearch for Posts by JohnnyAdd Johnny to your Buddy List
krzysztofik46 krzysztofik46 is a male
Triple Ace


/images/avatars/avatar-2549.jpg

Registration Date: 20-01-2013
Posts: 157
Skąd: Lubelskie

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Ja osobiście wolę paragwajskie yerby, które z reguły są mocniejsze od argentyńskich marek Smile
Ogólnie uważam , że na początek warto spróbować nieco delikatniejszych yerb , np. Amanda Elaborada, Taragui con Palo lub Pipore Elaborada będą bardzo dobrym wyborem .. Jeśli chodzi Pajarito to jednak jest to dosyć mocna zarówno w smaku, jak i w działaniu mate , dlatego na początek raczej polecam wybrać jedną z tych o których wspomniałem wyżej Wink

__________________
" Standardowa edukacja zapewni ci przeżycie. Samokształcenie fortunę. "

" Siła człowieka nie polega na tym, że nigdy nie upada ale na tym, że potrafi się podnosić. "

Pomagajmy innym Smile
http://www.poomoc.pl/
28-01-2017 22:18 krzysztofik46 is offlineSend an Email to krzysztofik46Search for Posts by krzysztofik46Add krzysztofik46 to your Buddy List
Johnny
Full Member


/images/avatars/avatar-24585.jpg

Registration Date: 28-01-2017
Posts: 64

Thread Starter Thread Started by Johnny
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Dzięki. Jak pisałem o negatywnym działaniu [teraz już wiem, ze raczej paragwajskich] to miałem na myśli to co ktoś na tym forum juz napisał: dym może posiadać substancje rakotwórcze (może w niewielkich ilościach, ale jednak). Argentyńskie są bardziej suszone tą drugą metodą.

Trochę sobie w ten czas poczytałem o rodzajach mate, ale przede mną jeszcze mnóstwo fascynującego poznawania zarówno smaków jak i teorii i tego forum.

__________________
Kiedy pijesz coś zawsze Yerba M.
Twe napoje to zawsze con palo
28-01-2017 23:31 Johnny is offlineSend an Email to JohnnySearch for Posts by JohnnyAdd Johnny to your Buddy List
Kao Kao is a male
King


/images/avatars/avatar-23778.jpg

Registration Date: 22-12-2014
Posts: 846
Skąd: Sherba Fort

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Zarówno argentyńskie jak i paragwajskie są w większości suszone dymem. A tak na marginesie to ja i parę bliskich mi siorbaczy zauważyliśmy, że paragwajskie yerby zdecydowanie mniej pobudzają niż argentyńskie

__________________
"Find what you love and let it kill you."

click>Charytatywne klikacze<click
29-01-2017 11:27 Kao is offlineSend an Email to KaoSearch for Posts by KaoAdd Kao to your Buddy List
MaćQ MaćQ is a male
Full Member


/images/avatars/avatar-29247.jpg

Registration Date: 04-01-2014
Posts: 53

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

1. Nie jest konieczne. No chyba że lubisz smak oliwy bądź masła w yerbie Wink

2. Linków do sklepów nie będę podawał, ale z tych suszonych powietrzem jest na pewno:
-Kraus Gaucho sin palo (mocna wersja krausa bez patyczków)
-Kraus Organic (standardowa elaborada, z patyczkami)
-Kraus Pionero (wersja suave, sporo patyczków, małe pobudzenie, szybko się wypłukuje)
-Kraus Silvestre (wersja z ziółkami)
-Mate Green i wszystkie jej odmiany smakowe (mate nieleżakowana, żywozielony kolor i specyficzny smak, bardziej trawiasty, polecam kupić próbkę bo nie każdemu pasuje. CO do smakówek to zawierają one aromaty i pytanie czy są one naturalne czy sztuczne)
-Triunfo zielona (podobnie jak Mate Green, brazylijska nieleżakowana)
-Triunfo Aged (tutaj już wersja leżakowana, przypomina standardowe yerby)
- Pizca del Mundo (jest sporo rodzajów, chyba jedna prażona, więc sam musisz sprawdzić i się upewnić. Sam nie miałem z nią do czynienia.)

Tyle kojarzę z naszego polskiego rynku.

3. Mnie tam pył nie przeszkadza, nigdy się nie bawiłem z sitkiem, ale jeśli Ty wolisz inaczej to kombinuj Smile Dobrze filtrują bombille z filtrem łyżeczkowym, sam mam takie i pył nie stanowi większego problemu.

4. Ja trzymam susz przez cały dzień i sobie siorbię, najpóźniej następnego dnia rano opróżniam. Niby palo santo powinno być cały czas wilgotne, żeby nie pękało, ale mnie już się zdarzyło zostawić susz na 5 dni i niestety spleśniał, przy okazji przeszło na naczynko. Co prawda odratowałem, ale ile stresu i roboty było.


quote:
Kao napisał(a)
2. yerby suszone dymem nie są szkodliwe dla zdrowia


Ja ze swojej strony nie mam odwagi, żeby z taką pewnością kogoś o tym przekonywać. Badania na temat yerby były niejednoznaczne, natomiast z badań nad Wielopierścieniowymi Węglowodorami Aromatycznymi wychodzi jednoznacznie, że są one rakotwórcze. Yerba suszona dymem je zawiera, dlatego do zapewnień o jej całkowitej nieszkodliwości podchodzę z dystansem.

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by MaćQ: 29-01-2017 12:29.

29-01-2017 12:22 MaćQ is onlineSend an Email to MaćQSearch for Posts by MaćQAdd MaćQ to your Buddy List
Kao Kao is a male
King


/images/avatars/avatar-23778.jpg

Registration Date: 22-12-2014
Posts: 846
Skąd: Sherba Fort

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Racja, te yerby ją zawierają, lecz wszyscy zapominają, że w takiej niewinnej kawie(którą się 'praży' i przypala) jest - bagatela - 4 razy więcej wspomnianych substancji. Ponadto są one w smażonym jedzeniu, grillowanym jedzeniu, wędlinach i innych wędzonych rzeczach, w powietrzu którym oddychamy na co dzień itp itd. Nie przejmowałbym się w tym przypadku w ogóle yerbą.

__________________
"Find what you love and let it kill you."

click>Charytatywne klikacze<click
29-01-2017 12:40 Kao is offlineSend an Email to KaoSearch for Posts by KaoAdd Kao to your Buddy List
Johnny
Full Member


/images/avatars/avatar-24585.jpg

Registration Date: 28-01-2017
Posts: 64

Thread Starter Thread Started by Johnny
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Z drugiej strony właśnie.. Mieszkając w dużym mieście roczny "wypalamy" kilka tysięcy (?) papierosoów - nie paląc papierosów, a to za sprawą słynnego już smogu, który był od zawsze, ale od teraz się o nim mówi.

__________________
Kiedy pijesz coś zawsze Yerba M.
Twe napoje to zawsze con palo
29-01-2017 14:51 Johnny is offlineSend an Email to JohnnySearch for Posts by JohnnyAdd Johnny to your Buddy List
MaćQ MaćQ is a male
Full Member


/images/avatars/avatar-29247.jpg

Registration Date: 04-01-2014
Posts: 53

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

quote:
Kao napisał(a)
Racja, te yerby ją zawierają, lecz wszyscy zapominają, że w takiej niewinnej kawie(którą się 'praży' i przypala) jest - bagatela - 4 razy więcej wspomnianych substancji. Ponadto są one w smażonym jedzeniu, grillowanym jedzeniu, wędlinach i innych wędzonych rzeczach, w powietrzu którym oddychamy na co dzień itp itd. Nie przejmowałbym się w tym przypadku w ogóle yerbą.


Dlatego jako prawidłowy czas parzenia kawy podają około 30 sekund, w tym czasie uwalnia się niewiele szkodliwych substancji. Natomiast yerbę zalewamy wielokrotnie i czas "parzenia" też jest dłuższy, więcej syfu się uwalnia. W sumie do wszystkiego trzeba podchodzić z głową, panikować też nie ma sensu. Ja tam w tygodniu, jak jem zdrowo to macham sobie nabitkę "dymki", jak przychodzi weekend i np. wiem że będę chlał to dzień przed i dzień po piję bezdymne. Jak w tygodniu potrzebuję więcej kofeiny to też przeplatam dymne z sin humo. Jak człowiekowi pojawia się potomek na świecie to jednak inaczej podchodzi do kwestii zdrowia i mądrości pt. "na coś trzeba umrzeć" idą do śmietnika Smile Ze swojej strony staram się po prostu nie popadać w skrajności.
29-01-2017 15:49 MaćQ is onlineSend an Email to MaćQSearch for Posts by MaćQAdd MaćQ to your Buddy List
trebor
Viking


Registration Date: 08-03-2012
Posts: 701
Skąd: dolny śląsk

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Z tym że kawę traktujemy wrzątkiem a yerbe nie. Z tego co piszesz to już popadłeś trochę w skrajności. Niby patrzysz na to co pijesz a jednocześnie martetujesz ciało alkoholem
29-01-2017 16:44 trebor is offlineSend an Email to treborSearch for Posts by treborAdd trebor to your Buddy List
Kao Kao is a male
King


/images/avatars/avatar-23778.jpg

Registration Date: 22-12-2014
Posts: 846
Skąd: Sherba Fort

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Po pierwsze kawę parzysz wrzątkiem, jak Trebor wspomniał. Po drugie nie parzy się jej 30 sekund, a odrobinę dłużej. Zrezygnuj ze smażenia, pieczenia, spacerowania po mieście i wielu innyc

__________________
"Find what you love and let it kill you."

click>Charytatywne klikacze<click
29-01-2017 16:58 Kao is offlineSend an Email to KaoSearch for Posts by KaoAdd Kao to your Buddy List
MaćQ MaćQ is a male
Full Member


/images/avatars/avatar-29247.jpg

Registration Date: 04-01-2014
Posts: 53

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

quote:
trebor napisał(a)
Z tym że kawę traktujemy wrzątkiem a yerbe nie. Z tego co piszesz to już popadłeś trochę w skrajności. Niby patrzysz na to co pijesz a jednocześnie martetujesz ciało alkoholem


quote:
Kao napisał(a)
Po pierwsze kawę parzysz wrzątkiem, jak Trebor wspomniał. Po drugie nie parzy się jej 30 sekund, a odrobinę dłużej. Zrezygnuj ze smażenia, pieczenia, spacerowania po mieście i wielu innyc


No właśnie podobno zalewanie kawy w 100 c jest błędem, jak tak przeglądałem różne strony to najczęściej pojawia się informacja o 90 c, a niektóre gatunki kawy parzymy nawet w 85 c.

A w kwestii alkoholu to fakt, piję, ale nie w każdy weekend (w tyg. nigdy) i nie na umór, spożywam dawkę, którą sam na chłopski określiłem jako bezpieczną dla swojego organizmu (czytaj: nie ma bólu głowy, brzucha, ani nieprzyjemności w toalecie : ) Faktycznie słowo "chlanie" jest z mojej strony nadużyciem ). Nie nazwałbym tego skrajnością, albo maltretowaniem. Zresztą nikt nie jest doskonały Panie, a ja nie macham paluchem mówiąc innym jak powinni żyć, informuję tylko jak ja to widzę. A że przy okazji wali trochę hipokryzją... coż Smile

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by MaćQ: 29-01-2017 17:58.

29-01-2017 17:57 MaćQ is onlineSend an Email to MaćQSearch for Posts by MaćQAdd MaćQ to your Buddy List
Kao Kao is a male
King


/images/avatars/avatar-23778.jpg

Registration Date: 22-12-2014
Posts: 846
Skąd: Sherba Fort

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Podsumowując - nie przejmowałbym się w ogóle nikłym negatywnym wpływem yerby, zwłaszcza biorąc pod uwagę multum zdrowotnych korzyści jakie ona ze sobą niesie.

__________________
"Find what you love and let it kill you."

click>Charytatywne klikacze<click
29-01-2017 23:29 Kao is offlineSend an Email to KaoSearch for Posts by KaoAdd Kao to your Buddy List
Johnny
Full Member


/images/avatars/avatar-24585.jpg

Registration Date: 28-01-2017
Posts: 64

Thread Starter Thread Started by Johnny
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Pytałem o utrzymywanie wilgoci w Palo santo ? Nie ? To zapytam:
Trzeba utrzymywać w nim stale wilgoć ? Czyli nie wyrzucać suszu po każdym użyciu ?
http://www.yerbamateforum.pl/1229/thread.html <-- tu jest tak napisane. Potwierdzacie ?

__________________
Kiedy pijesz coś zawsze Yerba M.
Twe napoje to zawsze con palo
30-01-2017 17:12 Johnny is offlineSend an Email to JohnnySearch for Posts by JohnnyAdd Johnny to your Buddy List
Kao Kao is a male
King


/images/avatars/avatar-23778.jpg

Registration Date: 22-12-2014
Posts: 846
Skąd: Sherba Fort

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Nie trzeba. Jak ma pęknąć to pęknie. W dodaktu jak jest okute to sobie może pękać do woli, i tak to nam w żaden sposób nie zaszkodzi. Z palo santo jest ta wygoda, że można przytrzymać susz dłużej niż w tykwie, która szybko pleśnieje - uwaga, nie znaczy to, aby trzymać susz tydzień w środku bo "nie pleśnieje'. Także jak kończysz z niego pić to je opróżniasz i odkladasz na szafe bez zbednych ceregieli. A jeśli pijesz rano, wracasz dopiero wieczorem, spieszysz się i nie możesz wywalić fusów to się w ogóle nie przejmujesz, odstawiasz PS i zajmujesz sie nim dopiero wieczorem.

__________________
"Find what you love and let it kill you."

click>Charytatywne klikacze<click
30-01-2017 18:16 Kao is offlineSend an Email to KaoSearch for Posts by KaoAdd Kao to your Buddy List
RaR RaR is a male
Triple Ace


/images/avatars/avatar-27794.jpg

Registration Date: 28-08-2016
Posts: 195
Skąd: Galicja Zachodnia

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Lub następnego dnia rano jeśli zapomnisz Smile

__________________
MATE RULEZ
30-01-2017 20:32 RaR is offlineSend an Email to RaRSearch for Posts by RaRAdd RaR to your Buddy List
Kao Kao is a male
King


/images/avatars/avatar-23778.jpg

Registration Date: 22-12-2014
Posts: 846
Skąd: Sherba Fort

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Albo nawet nastepnego ranka. Bez spin z palo santo.

__________________
"Find what you love and let it kill you."

click>Charytatywne klikacze<click
31-01-2017 20:45 Kao is offlineSend an Email to KaoSearch for Posts by KaoAdd Kao to your Buddy List
Pages (2): [1] 2 next » Tree Structure | Board Structure
Jump to:
Post New ThreadPost Reply
Yerba Mate Forum » Yerba Mate dla początkujących » Kilka pytań o gatunek

Cheap Oakley Sunglasses Cheap Ray Bans Canada Goose Outlet

Forum Software: Burning Board 2.3.6, Developed by WoltLab GmbH
Reklama: