Yerba Mate Forum » Yerba Mate dla wtajemniczonych :-) » Yerba i matero czarnieje » Hello Guest [Login|Register]
Last Post | First Unread Post Print Page | Recommend to a Friend | Add Thread to Favorites
Post New ThreadPost Reply
Yerba i matero czarnieje
Author
Post « Previous Thread | Next Thread »
AaaS
unregistered
Yerba i matero czarnieje Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Witam, Panie i Panów.

Mam mały problem z Yerbą i Matero. Dokładniej - mam drewniane materko zakupione w waszym sklepie oraz nieco Yerby Rosamonte również kupione u Was.
Problem jest taki, że po dwóch-trzech godzinach nie picia Yerby (zostawiam ją w materku, jak wyczytałam na forum), robi się ona czarna z wierzchu. Jest upał, używam do picia drewnianej bombilli.

Również matero robi się od wnętrza czarne i niemiłosiernie ciężko to domyć.

Proszę o support Smile
02-06-2008 16:24
evergreen evergreen is a male
Junior Member


/images/avatars/avatar-569.jpg

Registration Date: 21-05-2008
Posts: 18

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Ja używam naczynia z m.in. z palo santo. zostawiałem w nim mokrą zużytą yerbe nawet po dwie doby. A w ostatnich upalnych dniach pije tylko terere z dużej szklanicy a nie z malutkiego palo. Nic mi nie czarnieje ani naczynie ani yerba. Co najwyżej doleje kilka kropel wody raz dziennie jak z góry widać już jasnozieloną wysuszoną yerbę.

__________________
Jedyna różnica między mną a wariatem to fakt, że nie jestem wariatem.
02-06-2008 22:00 evergreen is offlineSend an Email to evergreenSearch for Posts by evergreenAdd evergreen to your Buddy List
AaaS
unregistered
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Może dlatego, że u mnie w pokoju panuje temperatura ponad 30 stopni...
Cóż, chyba się właśnie na szklankę przerzucę, trzymając w niej yerbę i kostkę lodu Smile

***

Dokładnie o co chodzi...

- Posiadam materko, które dostałam w prezencie, zakupione w Waszym sklepie. Ciekawe, że już to materko chyba nie jest dostępne. Chodzi o zwykłe, drewniane, obite na dole stalą.
- Pijam 6-7 razy dziennie, średnio co półtorej godziny. Zawsze zachowując wilgotną yerbę w naczynku.
- Po wypiciu płuczę matero.

A tu psikus...

Czarny nalot w środku, którego nie idzie umyć. Yerba gdy postoi więcej niż te półtorej godziny - dwie lub trzy, to od razu robi się czarna i smakuje jak zalana popielniczka.
Nie wiem czy to jest wina złego matero czy złej yerby. Zasypuję albo Rosamonte albo Colonem, bo to mi smakuje najbardziej. Piję z nierdzewnej bombilli, też z waszego sklepu, oczywiście po wypiciu nie zostawiam jej w środku.

Istotnie nietaktem dla mnie jest to, że mam coś z Waszego sklepu i nie "działa" to jak należy. Cóż, poczekam na opinie userów (mam nadzieję, że znajdą się jacyś zapaleni yerbiarze)... a jak nie to zgłoszę reklamację (a i tak sklep lekko zawalił wysyłając - przysłali nie to co trzeba, ale przynajmniej się wytłumaczyli i dali nawiązkę).
02-06-2008 22:05
cinul cinul is a male
Lord


/images/avatars/avatar-617.jpg

Registration Date: 18-04-2008
Posts: 433
Skąd: Malbork

czarna yerba Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

cóż, u mnie niektóre gatunki mate (w postaci mokrych fusów w tykwie) też z wierzchu ciemnieją (czarnieją)... ale jakoś mi to nie przeszkadza Smile

__________________

04-06-2008 13:02 cinul is offlineSend an Email to cinulSearch for Posts by cinulAdd cinul to your Buddy List
nerhaa nerhaa is a male
Double Ace


/images/avatars/avatar-871.png

Registration Date: 30-07-2007
Posts: 123

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Ja również zauważyłem ciemnienie yerby z zewnątrz gdy nie pita zostawiona jest na dłużej, a nie mówiąc o tym jak ona wygląda, jak zostawię na noc Crying

Ale to normalne całkowicie, to jednak jest zioło, które stać sobie wilgotne nie powinno, dlatego zawsze cały termos musi zejść, yerbę sru w śmietnik, płukanko i gra gitara.

Ciemnienie naczynka - nie wiem za bardzo o co chodzi (przydałyby się zdjęcia), bo być może to po prostu osad od yerby Big Grin Moja tykwa "fabrycznie" była dyniowo-miodowa wewnątrz, obecnie zabarwiona jest na śliczny khaki-zielony, który kiedy jest tykwa mokra, jest niemal czarny, a gdy wyschnie jest ładnym zielonym - to oczywiście naturalne.

No a yerba z natury smakuje jak zupka z petów Big Grin

__________________

04-06-2008 14:59 nerhaa is offlineSend an Email to nerhaaSearch for Posts by nerhaaAdd nerhaa to your Buddy List
AaaS
unregistered
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

No smak taki ma, to może porównam inaczej - smakuje jak piasek, gdy jest czarna.

Materko (tak, tak, marudzę), wewnątrz jest brązowe. Gdy się go używa (przynajmniej moje) jest lekko zielone. Ale teraz jest wręcz czarne... po prostu czarne. Nie jakieś tam khaki czy ciemnozielone, ale najpospoliciej czarne jak... no wiadomo gdzie.
Edit - a tego czarnego nie idzie praktycznie umyć. Jedynie można uporczywie to wyszorować, ale i tak sporo zostaje. Yerba robi się własnie czarna tam, gdzie czarne jest od środka matero.

Podobnie Yerba, nie jest ciemnozielona po godzince, dwóch, tylko jest wręcz czarna.

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by AaaS: 04-06-2008 15:36.

04-06-2008 15:35
nerhaa nerhaa is a male
Double Ace


/images/avatars/avatar-871.png

Registration Date: 30-07-2007
Posts: 123

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Fakt - nie mam drewnianego naczynka, i fakt, yerba nie robi mi się czarna. No ale jeśli data ważności yerby jest w porządku, to zrób ją w kubku i zobacz, czy dzieją się z nią różne rzeczy.

Być może tak na yerbę reaguje naczynko - trzeba by poczekać na zdanie tych co mają drewniane materka. Ciężko powiedzieć co jest nie tak - drewno, to drewno, jak nie jest zepsute, to nie powinno się dziać nic dziwnego, nie wierzę też, że yerba jest popsuta.

Najlepiej zamieścić zdjęcie i naczynka i zczerniałej yerby - inaczej ciężko powiedzieć co nie tak - może też nieprawidłowo zaparzasz yerbę?? Im więcej szczegółów napiszesz (włącznie z przygotowaniem), tym więcej możliwości się wykluczy.

__________________

04-06-2008 16:01 nerhaa is offlineSend an Email to nerhaaSearch for Posts by nerhaaAdd nerhaa to your Buddy List
AaaS
unregistered
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

To chyba materko jest wadliwe, albo i gatunek yerby "jest niekompatybilny". Jak pisałam - colon i rosamonte. Przygotowuje w szklanym okrągłym dzbanuszku (pięęęękny) to nic nie czarnieje jak pojechałam sobie na parę godzin z domku Smile

Zdjęć ciężko będzie mi dać, bo to malutkie materko - mniejsze niż tykwa i ciężko będzie ująć to w środku, bo materko jest wąskie u góry.

Sposób mojego przygotowania:

Terrere
- Gotuję wodę i zostawiam ją aż będzie zimna
- Biorę lód w kostkach (do matero 2 kostki) i zostawiam go w jakiejś czystej szklance
(gdy wody będzie już w kubku sporo, oczywiście zimnej)
- Zasypuje 2/3 materka, zasłaniam ręką otwór, potrząsam i delikatnie przewracam by napar ułożył się po jednej ze stron
- Wsadzam bombillę i powoli zalewam mate, dolewając wodę co chwilkę (yerba musi nasiąknąć)

Podobnie z przygotowaniem ciepłej mate, ale wówczas woda 78 stopni, z termometrem w czystym od kamienia garnuszku (ponoć kamień źle wpływa na yerbę).
04-06-2008 18:43
anthos
Newbie


Registration Date: 20-05-2008
Posts: 7
Skąd: Wa-wa

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Moje matero trochę szczerniało, ale żadnych innych skutków ubocznych oprócz tego nie zaobsewowałem. Mam nadzieję, że tak zostanie Smile ...

__________________
anthos
04-06-2008 20:36 anthos is offlineSend an Email to anthosSearch for Posts by anthosAdd anthos to your Buddy List
nerhaa nerhaa is a male
Double Ace


/images/avatars/avatar-871.png

Registration Date: 30-07-2007
Posts: 123

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Aaas no nie wiem - ja nie pomogę - miałem już w sumie 8 gatunków yerby z YMS i dwie tykwy - żadnych problemów ani z yerbą ani z tykwami - drewna nie miałem i nie planowałem ze względu na pękanie. Nic nie konserwuję, nic specjalnie nie mierzę, nie kombinuję i wszystko jest cacy pięknie, albo masz niewiarygodnego pecha - w takim wypadku najlepszym rozwiązaniem jest bezpośredni mail do sklepu - albo it's a kind of da fakin'magic Smile

Zobacz też w necie, czy ktoś miał z danym drewnem - pewnie algarrobo - podobny przypadek - może to jednak jest naturalne - na ten przykład - tykwa po dłuższym używaniu wygląda w środku okropnie - przebarwienia, nawet na zewnątrz - dla niedoświadczonej osoby wygląda to tak jakby ona pleśniała, gniła albo bóg jeden wie co jeszcze.

Może po prostu zwyczajnie taki właśnie kolor przybiera algarrobo w zetknięciu z yerbą - a któż to wie - jeśli to tylko kolorek, to nie widzę w tym nic nadzwyczajnego - pisz do sklepu i postaraj się o zdjątko z lampą, albo doświetlone latarką, czy makro - cokolwiek, by jakąś oględzinę wzrokową przeprowadzić - na pewno wówczas więcej osób się wypowie/podpowie.

__________________

05-06-2008 02:12 nerhaa is offlineSend an Email to nerhaaSearch for Posts by nerhaaAdd nerhaa to your Buddy List
Tree Structure | Board Structure
Jump to:
Post New ThreadPost Reply
Yerba Mate Forum » Yerba Mate dla wtajemniczonych :-) » Yerba i matero czarnieje

Cheap Oakley Sunglasses Cheap Ray Bans Canada Goose Outlet

Forum Software: Burning Board 2.3.6, Developed by WoltLab GmbH
Reklama: