Yerba Mate Forum » Akcesoria » Pękanie Palo Santo, currado, konserwacja » Hello Guest [Login|Register]
Last Post | First Unread Post Print Page | Recommend to a Friend | Add Thread to Favorites
Pages (10): « previous 1 2 [3] 4 5 next » ... last » Post New ThreadPost Reply
Poll: Moje Palo Santo:
Nie przeprowadzałem currado i naczynko dobrze się trzyma. 43 26.54%
Starałem się utrzymywać w wilgoci co dobrze mu wychodzi 'na zdrowie' ;) 39 24.07%
Smarowałem tłuszczem(masłem, olejem itp) i nie pękło do dziś. 36 22.22%
Smarowałem tłuszczem i pękło :( 13 8.02%
Starałem się utrzymywać w wilgoci ale naczynko i tak pękło. 12 7.41%
Nie przeprowadzałem currado i naczynko pękło :( 8 4.94%
Po wypiciu mate naczynko suszyłem i nadal mogęz niego pić :) 8 4.94%
Po wypiciu mate naczynko suszyłem, aż zauważyłem, że pęka (mi serce) :/ 3 1.85%
Total: 162 Votes 100%
 
Pękanie Palo Santo, currado, konserwacja
Author
Post « Previous Thread | Next Thread »
Bendigo Bendigo is a male
Lord


/images/avatars/avatar-714.jpg

Registration Date: 15-08-2008
Posts: 251
Skąd: Włocławek

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

quote:
a możesz zdradzić trochę więcej informacji na temat używania przez Ciebie tego kubka PS?

W palo santo piłem yerbę zazwyczaj wieczorem, gdyż miało mniejszą pojemność, akurat tyle by nie pobudzić się yerbą za bardzo a smakować ją po prostu. Bywały dni, że nie używałem palo santo w ogóle, nie piłem yerby albo piłem z większego naczynka. Wieczorem po wypiciu yerby wyrzucałem ją, przepłukiwałem palo santo letnią wodą i stawiałem do góry dnem na papierowym ręczniku. Rano zwilżałem je lekko wodą i wkładałem do foliowego woreczka, aby trzymało wilgoć (przechowywałem w zamkniętej szafce).

quote:
Natomiast inne drewna wolałbym mieć w skórze niż metalu. Bardziej to naturalne i milsze w dotyku :-)

Właśnie dlatego polubiłem palo santo, nie dość, że miło pachnie i wygląda, ale jest również miłe w dotyku i po prostu bardzo naturalne, bez ozdóbek. Największą zaletą jest jednak chyba wyjątkowy smak jerby zalanej w palo santo.

__________________
www.picasaweb.google.com/bendigo007

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Bendigo: 22-09-2008 17:41.

22-09-2008 17:35 Bendigo is offlineSend an Email to BendigoHomepage of BendigoSearch for Posts by BendigoAdd Bendigo to your Buddy List
LeoxxX LeoxxX is a male
Full Member


/images/avatars/avatar-764.jpg

Registration Date: 19-09-2008
Posts: 64
Skąd: Bydgoszcz

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Bendigo Wydaje mi się że robiłeś źle. Ja pije yerbkę codzienie całodziennie. Wieczorem po ostatnim wypiciu zostawiam na noc. Rano wywalam za okno (mieszkam na 4 piętrze) i robie sobie nowe Smile
Moje PS jest okute aluminium, ale w przyszłości poszukam sobie coś lepszego na początek moze być Smile

Cejrowski w swoim filmiki instruktażowym tak robił i na 99,9% ma PS. Ma być cały czas wilgotne...

__________________
123
22-09-2008 22:31 LeoxxX is offlineSend an Email to LeoxxXHomepage of LeoxxXSearch for Posts by LeoxxXAdd LeoxxX to your Buddy List
Bendigo Bendigo is a male
Lord


/images/avatars/avatar-714.jpg

Registration Date: 15-08-2008
Posts: 251
Skąd: Włocławek

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Nie piłem yerby w PS codziennie, więc musiałem jakoś przechowywać naczynko. W każdym razie nie kupię już nigdy nieokutego PS (trochę droga przyjemność).

__________________
www.picasaweb.google.com/bendigo007
22-09-2008 22:37 Bendigo is offlineSend an Email to BendigoHomepage of BendigoSearch for Posts by BendigoAdd Bendigo to your Buddy List
LeoxxX LeoxxX is a male
Full Member


/images/avatars/avatar-764.jpg

Registration Date: 19-09-2008
Posts: 64
Skąd: Bydgoszcz

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Pytanie ile może stac taki wilgotny susz trzymać... może wytsarczy podlewać PS ?? raz dziennie nawilzyć wodą, by zawsze było wilgotne... najlepiej sparzyć...

__________________
123
22-09-2008 22:39 LeoxxX is offlineSend an Email to LeoxxXHomepage of LeoxxXSearch for Posts by LeoxxXAdd LeoxxX to your Buddy List
-cZn-
unregistered
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Bendigo, więc chyba jednak zasuszyłeś kubek...

co prawda zabiegi w stylu trzymanie w woreczku zapobiegało nadmiernemu wysychaniu ale tylko przy powierzchni.

U mnie pierwsze Palo Santo z Pajarito pękło dość szybko, bo na wieczór odwracałem do góry nogami i suszyłem na suszarce do naczyń. Wtedy kubek rano był suchy i zaparzałem yerbę ponownie.

Teraz nie dopuszczam do wyschnięcia i kubek tak wsiąkł wodę, że aż cały jest nadymany. Pęknięcia są jedynie na szczycie, bo tu często nawet podczas picia jest suchutko. Ale takie pęknięcia jak dodają uroku :-)

Z Palo Santo też dużo zależy od trafu. Jak świeżę drewno, mocno nasiąkniętę żywicą to wytrzyma pewnie dużo. Mi z kolei trafił się jeden kubek pęknięty na dnie od nowości - dlatego trzymam w nim moje bombille :-)
23-09-2008 11:00
Bendigo Bendigo is a male
Lord


/images/avatars/avatar-714.jpg

Registration Date: 15-08-2008
Posts: 251
Skąd: Włocławek

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Może masz rację, ale nie wpadłem na pomysł by trzymać go ciągle w wodzie.

__________________
www.picasaweb.google.com/bendigo007
23-09-2008 13:03 Bendigo is offlineSend an Email to BendigoHomepage of BendigoSearch for Posts by BendigoAdd Bendigo to your Buddy List
pawel pawel is a male
Viking


/images/avatars/avatar-1085.gif

Registration Date: 19-05-2008
Posts: 530

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Witam, ja kupiłem takie palo santo okute kilka miesiecy temu
http://www.materkowo.com/palo-santo-p-238.html i jestem bardzo zadowolony nie peka a jak nie pije to nawet 3dni fusy siedzą i jest ok a jak nie ma fusów to zalewam woda zeby nie wysychało. Big Grin

__________________

23-09-2008 13:44 pawel is offlineSend an Email to pawelHomepage of pawelSearch for Posts by pawelAdd pawel to your Buddy List
Ornitolog Ornitolog is a male
Triple Ace


Registration Date: 15-05-2008
Posts: 222
Skąd: Strzałkowo

Thread Starter Thread Started by Ornitolog
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

no takie PS by mi pasowało ale ta cena poraża Big Grin
narazie mam takie w skórze i jak nie ma w nim fusów to jest woda i jest non stop mokre
23-09-2008 14:20 Ornitolog is offlineSend an Email to OrnitologSearch for Posts by OrnitologAdd Ornitolog to your Buddy List
LeoxxX LeoxxX is a male
Full Member


/images/avatars/avatar-764.jpg

Registration Date: 19-09-2008
Posts: 64
Skąd: Bydgoszcz

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

mam podobne PS tylko mnijesze, myślałem ze 130ml wystarczy jednak myliłem się niestety....

__________________
123
23-09-2008 18:07 LeoxxX is offlineSend an Email to LeoxxXHomepage of LeoxxXSearch for Posts by LeoxxXAdd LeoxxX to your Buddy List
krtek
Double Ace


/images/avatars/avatar-864.jpg

Registration Date: 11-07-2008
Posts: 108

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

dla mnie mała pojemność PS jest raczej zaletą niż wadą (mało suszu, i zawsze ciepła yerba), chociaż jeszcze kilka miesiiecy temu też chciałem mieć przynajmniej 1/3 litra Smile
26-09-2008 14:06 krtek is offlineSend an Email to krtekSearch for Posts by krtekAdd krtek to your Buddy List
kpt. Nemo kpt. Nemo is a male
Double Ace


/images/avatars/avatar-1136.png

Registration Date: 13-08-2008
Posts: 110
Skąd: Kędzierzyn-Koźle

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Hmmm, nie mam porównania jak się z takiego małego pije, ale po namyśle rzeczywiście może to być praktyczne, bo mi w kubku często zostaje yerby na następny dzień, a to już nie to samo Smile

__________________
Pink Floyd - Still First In Space
"Wszystkie zwierzęta są równe, ale niektóre są równiejsze."
26-09-2008 14:08 kpt. Nemo is offlineSend an Email to kpt. NemoSearch for Posts by kpt. NemoAdd kpt. Nemo to your Buddy List
Bendigo Bendigo is a male
Lord


/images/avatars/avatar-714.jpg

Registration Date: 15-08-2008
Posts: 251
Skąd: Włocławek

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Małe jest piękne Big Grin
Moje PS guampa ma około 150 ml. Dla mnie idealne na wieczorne siorbanie, zazwyczaj wieczorem nie potrzebuję dużej dawki kofeiny, wystarczy mi delektowanie się smakiem (a smak yerby pitej z PS jest wyjątkowy). Szkoda tylko, że pękło...

__________________
www.picasaweb.google.com/bendigo007
26-09-2008 17:08 Bendigo is offlineSend an Email to BendigoHomepage of BendigoSearch for Posts by BendigoAdd Bendigo to your Buddy List
LeoxxX LeoxxX is a male
Full Member


/images/avatars/avatar-764.jpg

Registration Date: 19-09-2008
Posts: 64
Skąd: Bydgoszcz

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Teoretycznie jak ktoś pije codzienie PS nie powinno peknąć. Warunek jest jeden drewno musi być cały czas wilgotne, mieć kontakt z wodą. To jest normalne, gdy drewno schnie to peka. W przypadku czestego nawilżania i suszenia pęknięcie jest nie uniknione. Dlatego jak ktoś nie pije codziennie PS nie jest wskazane. Chyba że owo suszenie odbedzie się bardzo powoli.

Zostawiam wilgotny susz na noc, rano wywalam za okno i robie nową yerbę. Przy takim uzytkowaniu nie powinno pekać. Zresztą tego można dowiedzieć się od Cejrowskiego, on zostawia własnie yerbe na noc i następnego dnia zaparza nastepną.

__________________
123
26-09-2008 22:22 LeoxxX is offlineSend an Email to LeoxxXHomepage of LeoxxXSearch for Posts by LeoxxXAdd LeoxxX to your Buddy List
Bendigo Bendigo is a male
Lord


/images/avatars/avatar-714.jpg

Registration Date: 15-08-2008
Posts: 251
Skąd: Włocławek

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

watchu piękne to PS tylko trochę kosztuje, ja swoje kupiłem za 50 zł więc raczej okazyjnie. Poczekam może jeszcze jaka okazja się trafi.
A co sądzicie o naczynku zrobionym całkowicie z aluminium (obite z zewnątrz i wewnątrz aluminium)? Pił ktoś kiedyś z takiego naczynka?

__________________
www.picasaweb.google.com/bendigo007
26-09-2008 23:45 Bendigo is offlineSend an Email to BendigoHomepage of BendigoSearch for Posts by BendigoAdd Bendigo to your Buddy List
watchu
unregistered
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Nie piłem natomiast co do sądzenia to wolę ceramikę Smile
26-09-2008 23:56
maciejslu maciejslu is a male
Lord


/images/avatars/avatar-753.jpg

Registration Date: 01-04-2008
Posts: 423
Skąd: Poznań

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

quote:
Bendigo napisał(a)A co sądzicie o naczynku zrobionym całkowicie z aluminium (obite z zewnątrz i wewnątrz aluminium)? Pił ktoś kiedyś z takiego naczynka?


Nigdy nie słyszałem o takich naczyniach do YM, ale... w koncu nie wszystko jeszcze wiem i pewnie długo ten stan potrwa Confused

Piłem kiedyś z kubka metalowego. Generalnie wrażenie... siermiężne Big Grin

__________________
Pozdrawiam serdecznie
Maciej Ślużyński
http://www.rw2010.pl
Rewolucja wydawnicza nadeszła!
26-09-2008 23:57 maciejslu is offlineSend an Email to maciejsluHomepage of maciejsluSearch for Posts by maciejsluAdd maciejslu to your Buddy List
Bendigo Bendigo is a male
Lord


/images/avatars/avatar-714.jpg

Registration Date: 15-08-2008
Posts: 251
Skąd: Włocławek

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Dziś miałem okazję kupić takie naczynko (około 35 zł). W sumie wygląda ładnie, jest ciężkie ale jak się z tego pije Confused
Znajoma sobie zażyczyła takowe, więc jak uda mi się sfotografować, to pokażę wam jak wygląda.

__________________
www.picasaweb.google.com/bendigo007
27-09-2008 00:18 Bendigo is offlineSend an Email to BendigoHomepage of BendigoSearch for Posts by BendigoAdd Bendigo to your Buddy List
LeoxxX LeoxxX is a male
Full Member


/images/avatars/avatar-764.jpg

Registration Date: 19-09-2008
Posts: 64
Skąd: Bydgoszcz

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

quote:
Bendigo napisał(a)

A co sądzicie o naczynku zrobionym całkowicie z aluminium (obite z zewnątrz i wewnątrz aluminium)? Pił ktoś kiedyś z takiego naczynka?



Nie, nie nie. Aluminium łatwo wchodzi reakcje z róznymi substancjami. Tym bardziej że yerba zawiera szerwg kwasów.
Mam nadzieje że nikt nie wpadnie na pomysł by cos takiego zrobić.

__________________
123
27-09-2008 00:40 LeoxxX is offlineSend an Email to LeoxxXHomepage of LeoxxXSearch for Posts by LeoxxXAdd LeoxxX to your Buddy List
LeoxxX LeoxxX is a male
Full Member


/images/avatars/avatar-764.jpg

Registration Date: 19-09-2008
Posts: 64
Skąd: Bydgoszcz

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Znalazłem takie coś nie wiemc zy było ale nie zauważyłem Smile


Drewno poddane działaniu wody może pękać, dlatego przed użyciem naczyń z palo santo należy je specjalnie przygotować. Tradycyjny przepis: Przed użyciem naczynia, należy starannie wetrzeć w wewnętrzne ścianki masło. Tak przygotowane naczynie odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce, wcierając co jakiś czas masło. Po tym czasie należy zebrać nadmiar masła, np. papierowym ręcznikiem i sporządzić w naczyniu nasz ulubiony napar - yerba mate.
Zamiast masła można uzyć oleju, jednakże aromat oleju może niektórym przeszkadzać, natomiast aromat masła tak skomponuje się z zapachem palo santo, że nawet go nie zauważymy.
Dlaczego masło? Otóż masło stosuje się w celu impregnacji drewna. Tłuszcz wchłania się w powierzchnię drewna zapobiegając przedostawaniu się przez nie wody (tłuszcze są hydrofobowe, nie lubią wody :-) ).
Proces impregnacji teoretycznie wystarczy przeprowadzić tylko raz, jednak z praktyki wiemy, że po zauważeniu małych pęknięć najlepiej go powtórzyć.

__________________
123

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by LeoxxX: 02-10-2008 22:52.

02-10-2008 22:51 LeoxxX is offlineSend an Email to LeoxxXHomepage of LeoxxXSearch for Posts by LeoxxXAdd LeoxxX to your Buddy List
garnetka garnetka is a female
Lord


/images/avatars/avatar-339.gif

Registration Date: 28-01-2008
Posts: 397
Skąd: okolice Jeleniej Góry

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

było o tym pisane, można tak robić, ale nacieranie oliwą ani masłem wcale nie musi zapobiec pękaniu i są na to dowody
Osobiści nie robiłam nic takiego, nie chwiałam pić zamiast yerby rosołu :p
myślę , że jest to jakieś wyjście gdy się ma naczynko nieokute

LeoxxX jak cytujesz to podawaj źródło, to chyba stąd: http://www.yerbamate.com.pl/component/pa...mart/Itemid,40/

__________________
bombille: Linia Specjalna 01(alpaca) + La Mulata Al 26
naczynka: Palo Santo "PAMPEANO" 220ml + Mate 2757 Palo Santo 120ml okute w aluminium
Yo soy orgullosa de ser Mateista y Capoerista Big Grin

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by garnetka: 03-10-2008 06:50.

03-10-2008 06:47 garnetka is offlineSend an Email to garnetkaSearch for Posts by garnetkaAdd garnetka to your Buddy List
Pages (10): « previous 1 2 [3] 4 5 next » ... last » Tree Structure | Board Structure
Jump to:
Post New ThreadPost Reply
Yerba Mate Forum » Akcesoria » Pękanie Palo Santo, currado, konserwacja

Cheap Oakley Sunglasses Cheap Ray Bans Canada Goose Outlet

Forum Software: Burning Board 2.3.6, Developed by WoltLab GmbH
Reklama: