| długi odstęp czasu między kolejnym zalaniem |
|
predazzo
Newbie
Registration Date: 24-09-2010
 |
|
długi odstęp czasu między kolejnym zalaniem |
    |
Witam serdecznie!
nie mogłem się doszukać podobnego tematu na forum więc pytam.
pytanie kieruje do doświadczonych użytkowników yerby. Mieliście może podobną sytuacje do tej - kiedy to zalaliście yerba w ciągu dnia np 2 razy i pozostawiliście mokry susz na noc na kolejny dzień? Ja zauważyłem, że yerba traci swe walory smakowe, staje się nie świeża.. i raczej niema co jej oszczędzać na kolejny dzień jeżeli dany susz zalaliśmy tylko 2 -3 razy w ciągu dnia. Ciekawą mnie wasze opinie na ten temat.
pozdrawiam
|
|
24-09-2010 00:54 |

|
|
INES777

The Godfather

Registration Date: 06-05-2010
 |
|
predazzo masz zupełną rację, takie praktyki nie mają najmniejszego sensu.
Moim zdaniem yerba "potraktowana czasem" traci wszelkie właściwości i smak.
Jedyna rada dla oszczędnych, sypać mniej suszu na start.
__________________ Powered by Yerba Mate !
Podczas składania zamówienia w yms wpisz kod rabatowy "yerbamatestore", a uzyskasz 25% rabatu.
Numer gg STRAŻNIKA FORUM 42482579 - zadaj szybkie pytanie on-line!
|
|
24-09-2010 01:14 |

|
|
wsck
Lord

Registration Date: 21-05-2010
 |
|
Ja to nawet suszu który rano piłem, wieczorem nie ruszę.
__________________ Pozdrawiam, Łukasz
sklepy.wsck.pl - Aktualizowana lista sklepów z Yerbą
Mój zestaw
|
|
24-09-2010 12:41 |

|
|
yzihs
Lord

Registration Date: 18-02-2010
 |
|
Jest sposob zeby "odzyskac" dobra yerbe z wystygłej - mozna naczynie (ceramiczne) wlozyc w gorącą wode i potem zalac yerbe.
|
|
24-09-2010 13:46 |

|
|
Kacper17
Forum Ace

Registration Date: 05-09-2010
 |
|
A na ile max. zostawić susz w tykwie? Może być gdzieś 4-5 godzin? Tak żeby raz zasypać i resztę dnia pić
__________________ Go!Haxball
Jedna z najlepszych stron o Haxballu! Liga, turnieje i nie tylko... - zapraszam!
|
|
24-09-2010 17:24 |

|
|
Tiddo
Member

Registration Date: 18-07-2010
 |
|
W tykwie to w ogóle strach na dłużej zostawiać susz ...
Nie raz próbowałem zalewać poranną porcję po południu ale to już tylko męczarnia jest
__________________ ... kiedy staję przed lustrem śnieżny anioł tuli mnie w skrzydłach a herbaciana łuna roztacza w źrenicach uśmiech ...
|
|
24-09-2010 18:13 |

|
|
wsck
Lord

Registration Date: 21-05-2010
 |
|
quote: |
Kacper17 napisał(a)
A na ile max. zostawić susz w tykwie? Może być gdzieś 4-5 godzin? Tak żeby raz zasypać i resztę dnia pić |
Po 4-5 godzinach będzie ohydna moim zdaniem, i jak zalejesz ciepłą wodą, będzie zimna.
__________________ Pozdrawiam, Łukasz
sklepy.wsck.pl - Aktualizowana lista sklepów z Yerbą
Mój zestaw
|
|
24-09-2010 19:11 |

|
|
Pazeus
Member

Registration Date: 05-07-2008
 |
|
Od razu rozpocznę od przykładu:
Przyrządzam sobie yerbę rano, około godz. 6.00-7.00. W zależności od tego ile mam czasu wypijam jedno do czterech zalań, ale problem w tym, że często wypijam tylko jedno. I moje pytanie brzmi: czy po powrocie z pracy/szkoły np. o godz. 15 czy nawet 20 jesteście w stanie dokańczać rozpoczętą rano yerbę? Pytanie do fachowców: czy yerba nasiąkająca mocą przez 10 godzin albo nawet 15 nadaje się jeszcze do picia, czy po tym czasie dzieją sie z nią dziwne rzeczy?
Nic dodać nic ując, czekam na odpowiedzi i spostrzeżenia w tym temacie.
|
|
15-10-2010 23:17 |

|
|
Pazeus
Member

Registration Date: 05-07-2008
 |
|
Poprosze linka i jednocześnie przepraszam o powielanie !
|
|
15-10-2010 23:59 |

|
|
czamlej
Lord

Registration Date: 14-10-2009
 |
|
Taka yerba ABSOLUTNIE będzie się nadawała do picia, tak samo jak kawa parzona rano a pita wieczorem czy herbata, która postała w kubku cały dzień.
Najlepiej zrób tak, że popołudniu zalewasz susz z rana i jednocześnie w drugim kubku zaparz świeży- wtedy poczujesz różnicę i sam odpowiesz na zadane przez siebie pytanie
__________________ Nigdy nie pozwalajcie ludziom upaść, przeciwnie, sprawiajcie by wzrastali. Buddyzm naucza o współczuciu, a nie o litości. Pomaga ludziom, czyniąc ich silnymi i pozwalając im stanąć na własnych nogach.
|
|
16-10-2010 04:38 |

|
|
Meszuge
Emperor

Registration Date: 11-01-2010
 |
|
RE: Długo czekająca yerba |
    |
Pazeus napisał(a)
... czy yerba nasiąkająca mocą przez 10 godzin albo nawet 15 nadaje się jeszcze do picia, czy po tym czasie dzieją sie z nią dziwne rzeczy?
|
Nie wiem, co dokładnie rozumiesz przez "nadaje się". Jeśli nie skiśnie, co w upalne lato może się po takim czasie zdarzyć, a nawet mimo tego, wypić się da. I prawdopodobnie nie wystąpią z tego powodu żadne objawy chorobowe. Ale, czy jest to sposób polecany? Zdecydowanie nie.
Yerba mate to nie kawa, czy herbata, które mogą stać na biurku pół dnia.
Nie ma pewnie jakiejś ścisłej granicy, jakiejś normy czy zasady, która mówiłaby na przykład, że wilgotna yerba może stać 2 godziny i 37 minut.
Ja zwykle zużywam jedno "nabicie" (3-5 zalań) w ciągu kilkudziesięciu minut. Gdybym, teoretycznie, po pierwszym zalaniu i wypiciu musiał wyjść na trzy godziny, to po powrocie robiłbym nową yerbę, a nie wysysał nasiąknięte fusy. Fuj!
__________________ Meszuge
|
|
16-10-2010 08:32 |

|
|
krzem
Lord

Registration Date: 22-12-2008
 |
|
cejrowskie mity "jedno nabicie pijemy caly dzien"
a czy jajecznica usmażona rano smakuje wieczorem?
|
|
16-10-2010 11:58 |

|
|
INES777

The Godfather

Registration Date: 06-05-2010
 |
|
krzem napisał(a)
a czy jajecznica usmażona rano smakuje wieczorem?
|
DOKŁADNIE, niepotrzebnie Wojtas kiedyś chlapnął nieprecyzyjnie ... i wielu ludzi ma teraz błędne mniemanie...
Niestety taka przeleżała yerba ma fatalny smak i zero właściwości pobudzających ( garbniki neutralizują działanie kofeiny)...
Zabieraj yerbę do pracy, wstawaj wcześniej, albo spraw sobie mniejsze naczynko...
__________________ Powered by Yerba Mate !
Podczas składania zamówienia w yms wpisz kod rabatowy "yerbamatestore", a uzyskasz 25% rabatu.
Numer gg STRAŻNIKA FORUM 42482579 - zadaj szybkie pytanie on-line!
|
|
16-10-2010 12:16 |

|
|
krzem
Lord

Registration Date: 22-12-2008
 |
|
ja piję rano herbatkę.... a yerbę parzę dopiero w pracy ok 7 ....
raz ze pić na tzw pusty żołądek nie chcę, a dwa ze szkoda ziela, iżby sie marnowac nie musiało...
|
|
16-10-2010 15:01 |

|
|
Meszuge
Emperor

Registration Date: 11-01-2010
 |
|
krzem napisał(a)
|
Ano właśnie... Móc, oczywiście, można. Trujące to nie będzie.
Tyle, że pytanie w tym wątku oraz informacja Cejrowskiego nie dotyczą takiej samej sytuacji. Bo co innego jest yerba (fusy) czekająca na kolejne zalanie przez 15 godzin i co innego yerba zalewana przez "cały dzień" (ten "cały dzień" też należy traktować raczej umownie) z częstotliwością raz na 20-30 minut.
__________________ Meszuge
|
|
16-10-2010 15:15 |

|
|
Ghosthunter
Triple Ace

Registration Date: 14-07-2007
 |
|
Spokojnie można pić. Nie nie powinno się dziać. Szczególnie jeżeli parzysz w tykwie. Yerba w palo santo na drugi dzień ma już dziwny smak. Ale po południu da się pić parzoną rano, spokojnie.
|
|
20-10-2010 18:59 |

|
|
Materkowo unregistered
 |
|
Pazeus... YM tak sie nie pije....
Skoro rano wstajesz i pijesz tylko jedno zalanie to moze oszczedz sobie pracy i zostaw mate na pozniej , bo to jakies bez sensu jest.
My tu juz setki razy piszemy ze picie mate to taki jednorazowy proces z kilkukrotnym zalaniem.
Jak nie masz rano duzo czasu ... zaparzaj w ,malym naczynku mate, mozesz w malym kubeczku i wtedy ma to sens.
Zreszta mozesz wypic nawet jedno zalanie - ale na milosc boska nie pij tego samego po kilku godzinach...
oczywiscie zdrowie ci sie nie pogorszy po takim piciu ale jaki sens to pic ?
rownie dobrze zalej skoszona trawe z pod balkonu i wypij - ten sam efekt.
Pozdrawiam serdecznie
Paula
|
|
20-10-2010 22:25 |
|
|
|
|
  |
|