Yerba Mate Forum » Yerba Mate dla początkujących » Konserwacja PS » Hello Guest [Login|Register]
Last Post | First Unread Post Print Page | Recommend to a Friend | Add Thread to Favorites
Pages (2): [1] 2 next » Post New ThreadPost Reply
Konserwacja PS
Author
Post « Previous Thread | Next Thread »
pelidne pelidne is a male
Junior Member


Registration Date: 08-10-2013
Posts: 19
Skąd: Kraków

Konserwacja PS Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Witam wszystkich po raz pierwszy na tym forum Smile

Zastanawiałem się długo czy aby napisać, gdyż na temat konserwacji PS można dość łatwo znaleźć w sieci informacje, jednak często bywają zbieżne.

Mam na myśli 'konserwację' krótkoterminową (jeśli chodzi o długoterminową okazałem się nieświadomym użytkownikiem wariantu falenickiego), z dnia na dzień; warianty jakie znalazłem w sieci to;
a) nigdy nie wysuszać po pierwszym użyciu, zawsze zostawiać fusy, które się usuwa dopiero tuż przed kolejną konsumpcją yerby
b) nie zostawiać ani kropli wilgoci, gdyż w przeciwnym razie z pewnością szybko spleśnieje.

Dodatkowo podciągnę pod ten temat jeszcze zapytanie o Waszą opinię nt. wyparzania wrzątkiem PS'owego mate przed każdym użyciem.

PS. Przepraszam za jakieś ewentualne pomyłki w rzeczach elementarnych, czy pytanie o nie, niestety do niedawna całe moje doświadczenie z yerbą ogranicza się do yer-vity, więc nie ma czym się chwalić Smile .

__________________
Pozdrawiam, Przemek
08-10-2013 20:57 pelidne is offlineSend an Email to pelidneSearch for Posts by pelidneAdd pelidne to your Buddy List
Michal
unregistered
Polecam Ci te produkty Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

No cóż, w takiej sytuacji pozostaje mi polecić Ci produkty, które tylko dziś są w promocji:
08-10-2013 20:58
David K.
unregistered
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Palo santo przeważnie nie pleśnieje, ale nie radzę zostawiać fusów na więcej niż 1 dzień - jak yerba spleśnieje w naczynku to nie będzie ładnie pachniało przez kilka dni. Suszenie na wiór też nie przynosi dobrych rezultatów, bo po zalaniu ciepłą wodą drewno się rozszerzy, po kilku takich wyczynach mamy pęknięcia na powierzchni w wyniku kurczenia się i rozciągania. Dobrym sposobem jest nalanie wody do naczynka na czas, w którym nie pijemy yerby Smile

Pozdrawiam.
08-10-2013 21:21
INES777 INES777 is a female
The Godfather


/images/avatars/avatar-2381.jpg

Registration Date: 06-05-2010
Posts: 3,493

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Jeśli mówisz o naczynku drewnianym z tzw. Palo Santo to:

Jest do szczególny rodzaj drewna, raczej pleśnioodporny
Nie zostawiamy w nim jednak mokrej yerby na długo, bo to ona może być właśnie punktem zapalnym i w niej może zagnieździć się pleśń.

Jeśli posiadasz okute palo santo nie wymaga ono żadnej konserwacji, żadnych zabiegów pielęgnacyjnych. Jest bezproblemowe w użyciu, nie trzeba się o nic martwić...Może stać nieużywane tygodniami. Po pewnym czasie jedynie okucie zrobi się lekko luźne, ale po zalaniu Palo Santo wodą, przy kolejnej degustacji ym wszystko znowu wróci do normy.

Na nieokute należy natomiast bacznie uważać i nie przesuszać, bo może pęknąć.

Co do wrzątku, jeśli ci bardzo zależy...to radzę krótko, jeżeli zostawisz zalane wrzątkiem na dłużej cała żywica może wypłynąć na wierzch i wysuszyć drewno na wiór....
no i oczywiście nieokutego nie narażałabym na ekstremalne temperatury z wiadomych względów...

__________________
Powered by Yerba Mate !

Podczas składania zamówienia w yms wpisz kod rabatowy "yerbamatestore", a uzyskasz 25% rabatu. Tongue

Numer gg STRAŻNIKA FORUM 42482579 - zadaj szybkie pytanie on-line!
08-10-2013 21:24 INES777 is offlineSend an Email to INES777Search for Posts by INES777Add INES777 to your Buddy List
David K.
unregistered
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Ja piję już bardzo długo w moim nieokutym palo santo, przy odpowiedniej pielęgnacji nigdy nam nie pęknie Smile Żadne moje drewniane naczynko (nieokute) nie pękło.
08-10-2013 21:28
pelidne pelidne is a male
Junior Member


Registration Date: 08-10-2013
Posts: 19
Skąd: Kraków

Thread Starter Thread Started by pelidne
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Dziękuję serdecznie wszystkim za odpowiedzi Smile

Posiadam okute Palo Santo. Wnioskuję więc, że równie dobrze mogę zostawiać fusy w środku, jak i czyścić zaraz po użyciu, zostawiając suche. Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem : ).

Inna sprawa, że po wędrówce na forum, właśnie zorientowałem się, że 100ml to nie był dobry wybór.

Jeśli chodzi o wrzątek; nie zależy mi szczególnie na tym, gdzieś przeczytałem, że jest to korzystne. Jednak po Waszych odpowiedziach zrezygnowałem z wprowadzenia tego zwyczaju.

__________________
Pozdrawiam, Przemek
08-10-2013 21:37 pelidne is offlineSend an Email to pelidneSearch for Posts by pelidneAdd pelidne to your Buddy List
David K.
unregistered
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Dzięki również, trzymaj się.

postscriptum: ja też używam palo santo 100 ml, bo tyle mi starczy w zupełności, w dodatku nieokute. Nie musisz się zbytnio pieścić nad tym naczynkiem, szczególnie jak jest okute.
08-10-2013 21:42
INES777 INES777 is a female
The Godfather


/images/avatars/avatar-2381.jpg

Registration Date: 06-05-2010
Posts: 3,493

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

odnośnie pojemności, to akurat kwestia indywidualna jest... na pewno lepsze mniejsze niż za duże Wink
W Ameryce Południowej przeważnie z mniejszych naczynek się popija właśnie takich ok. 100 ml Smile

__________________
Powered by Yerba Mate !

Podczas składania zamówienia w yms wpisz kod rabatowy "yerbamatestore", a uzyskasz 25% rabatu. Tongue

Numer gg STRAŻNIKA FORUM 42482579 - zadaj szybkie pytanie on-line!
08-10-2013 21:44 INES777 is offlineSend an Email to INES777Search for Posts by INES777Add INES777 to your Buddy List
David K.
unregistered
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

quote:
INES777 napisał(a)
odnośnie pojemności, to akurat kwestia indywidualna jest... na pewno lepsze mniejsze niż za duże Wink
W Ameryce Południowej przeważnie z mniejszych naczynek się popija właśnie takich ok. 100 ml Smile


i też przeważnie z nieokutych Smile

dla nich to koszt z rzędu kilku peso

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by David K.: 08-10-2013 21:47.

08-10-2013 21:46
wypass wypass is a male
Moderator


/images/avatars/avatar-22720.jpg

Registration Date: 18-03-2010
Posts: 1,267
Skąd: radom

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

quote:
David K. napisał(a)
Ja piję już bardzo długo w moim nieokutym palo santo, przy odpowiedniej pielęgnacji nigdy nam nie pęknie Smile Żadne moje drewniane naczynko (nieokute) nie pękło.


szczęściarz...albo pijesz tylko zimną yerbę Big Grin

__________________
~Stay Open Minded~


08-10-2013 22:00 wypass is offlineSend an Email to wypassHomepage of wypassSearch for Posts by wypassAdd wypass to your Buddy ListAdd wypass to your Contact List
David K.
unregistered
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

standardowo 70 - 80C
08-10-2013 22:01
wypass wypass is a male
Moderator


/images/avatars/avatar-22720.jpg

Registration Date: 18-03-2010
Posts: 1,267
Skąd: radom

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

No to masz niezły fart Wink

quote:
pelidne napisał(a)

Inna sprawa, że po wędrówce na forum, właśnie zorientowałem się, że 100ml to nie był dobry wybór.


To akurat uważam za dobry wybór Wink

__________________
~Stay Open Minded~


08-10-2013 22:38 wypass is offlineSend an Email to wypassHomepage of wypassSearch for Posts by wypassAdd wypass to your Buddy ListAdd wypass to your Contact List
Bartocha Bartocha is a male
King


/images/avatars/avatar-2686.jpg

Registration Date: 25-06-2011
Posts: 779
Skąd: Kraków

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

quote:
David K. napisał(a)
Ja piję już bardzo długo w moim nieokutym palo santo, przy odpowiedniej pielęgnacji nigdy nam nie pęknie Smile Żadne moje drewniane naczynko (nieokute) nie pękło.


Cześć David
Twoje zdjęcie przeczy Twym słowom ......... http://www.yerbamateforum.pl/attachment....tachmentid=1623
...... moje nieokute też pęka...... wytrzymuje już ponad rok codziennego użytkowania.......dlatego dla mnie jest warte swej ceny.
Powodzenia.

__________________
YERBA MATE
Wasze Zdrowie...;p
09-10-2013 01:05 Bartocha is offlineSend an Email to BartochaSearch for Posts by BartochaAdd Bartocha to your Buddy List
pelidne pelidne is a male
Junior Member


Registration Date: 08-10-2013
Posts: 19
Skąd: Kraków

Thread Starter Thread Started by pelidne
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

quote:
quote:
pelidne napisał(a)

Inna sprawa, że po wędrówce na forum, właśnie zorientowałem się, że 100ml to nie był dobry wybór.


To akurat uważam za dobry wybór Wink


To mnie zdziwiłeś Smile . Zamówiłem mate sądząc jeszcze, że jest tylko jedna standardowa wielkość, jednak jak teraz go używam, wiedząc, że tak nie jest to troszkę żałuję - dość często trzeba napełniać. No i trudno zakończyć na jednym nabiciu na dzień.
Jakiekolwiek argumenty przemawiają za mniejszym... wydaje mi się, że wystarczy po prostu mniej suszu wsypać, potem odpowiednio mniej zalać.

__________________
Pozdrawiam, Przemek
09-10-2013 15:52 pelidne is offlineSend an Email to pelidneSearch for Posts by pelidneAdd pelidne to your Buddy List
David K.
unregistered
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

quote:
Bartocha napisał(a)
quote:
David K. napisał(a)
Ja piję już bardzo długo w moim nieokutym palo santo, przy odpowiedniej pielęgnacji nigdy nam nie pęknie Smile Żadne moje drewniane naczynko (nieokute) nie pękło.


Cześć David
Twoje zdjęcie przeczy Twym słowom ......... http://www.yerbamateforum.pl/attachment....tachmentid=1623
...... moje nieokute też pęka...... wytrzymuje już ponad rok codziennego użytkowania.......dlatego dla mnie jest warte swej ceny.
Powodzenia.


Nie wiem, czy chodzi ci o łodyżkę, która sprawia, że wygląda na pęknięte (też to zobaczyłem. Moje palo jest całkowicie zdrowe, kolego. Nie lubię okutych dlatego, że lubię widok drewna na zewnątrz, co ładnie komponuje się z moją bombillą.

EDIT: ahaaaa, no tak, uszczerbiło mi się w jednym miejscu Smile

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by David K.: 09-10-2013 16:08.

09-10-2013 16:06
wypass wypass is a male
Moderator


/images/avatars/avatar-22720.jpg

Registration Date: 18-03-2010
Posts: 1,267
Skąd: radom

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

quote:
pelidne napisał(a)

To mnie zdziwiłeś Smile . Zamówiłem mate sądząc jeszcze, że jest tylko jedna standardowa wielkość, jednak jak teraz go używam, wiedząc, że tak nie jest to troszkę żałuję - dość często trzeba napełniać. No i trudno zakończyć na jednym nabiciu na dzień.
Jakiekolwiek argumenty przemawiają za mniejszym... wydaje mi się, że wystarczy po prostu mniej suszu wsypać, potem odpowiednio mniej zalać.


Yerba to nie heerbata....
Zalewasz i pijesz...
Mi z małych pije się lepiej niż z wielkich....
Mam ok 200ml i wolę jednak te mniejsze....

Tu chodzi tylko o proporcje wody do suszu...
W małym 3/4 i mniej wody niż w dużym...proporcja zostaje zachowana....

__________________
~Stay Open Minded~


09-10-2013 16:16 wypass is offlineSend an Email to wypassHomepage of wypassSearch for Posts by wypassAdd wypass to your Buddy ListAdd wypass to your Contact List
pelidne pelidne is a male
Junior Member


Registration Date: 08-10-2013
Posts: 19
Skąd: Kraków

Thread Starter Thread Started by pelidne
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

@Wypass, nie zrozumieliśmy się. W skrócie - nie zorganizowałem sobie jeszcze niczego na kształt termosika, więc częste dolewanie wody o w miarę odpowiedniej temperaturze jest dla mnie nieco newralgiczne.Nachodzą mnie więc takie refleksje, że jakbym miał mate 200ml dolewałbym zapewne 2x rzadziej wody Smile

__________________
Pozdrawiam, Przemek
09-10-2013 18:51 pelidne is offlineSend an Email to pelidneSearch for Posts by pelidneAdd pelidne to your Buddy List
David K.
unregistered
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

quote:
wypass napisał(a)
quote:
pelidne napisał(a)

To mnie zdziwiłeś Smile . Zamówiłem mate sądząc jeszcze, że jest tylko jedna standardowa wielkość, jednak jak teraz go używam, wiedząc, że tak nie jest to troszkę żałuję - dość często trzeba napełniać. No i trudno zakończyć na jednym nabiciu na dzień.
Jakiekolwiek argumenty przemawiają za mniejszym... wydaje mi się, że wystarczy po prostu mniej suszu wsypać, potem odpowiednio mniej zalać.


Yerba to nie heerbata....
Zalewasz i pijesz...
Mi z małych pije się lepiej niż z wielkich....
Mam ok 200ml i wolę jednak te mniejsze....

Tu chodzi tylko o proporcje wody do suszu...
W małym 3/4 i mniej wody niż w dużym...proporcja zostaje zachowana....


wypass, w Polsce przyjęło się mówienie na każdy napar herbata, czyli można użyć słowa herbata jako synonim słowa napar Smile
09-10-2013 20:01
wypass wypass is a male
Moderator


/images/avatars/avatar-22720.jpg

Registration Date: 18-03-2010
Posts: 1,267
Skąd: radom

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Ja na yerbe nie mówię herbata...odróżniam...tam zalewasz raz...tutaj wielokrotnie...
Ta wielokrotność, w raz z całym ceremoniałem sprawia, że lubię to bardziej od herbaty.

pelidne to bez termosu jest bardzo uciążliwie....w miarę możliwości zainwestuj w jakiś termosik...

__________________
~Stay Open Minded~


09-10-2013 21:34 wypass is offlineSend an Email to wypassHomepage of wypassSearch for Posts by wypassAdd wypass to your Buddy ListAdd wypass to your Contact List
Bartocha Bartocha is a male
King


/images/avatars/avatar-2686.jpg

Registration Date: 25-06-2011
Posts: 779
Skąd: Kraków

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

quote:
David K. napisał(a)
quote:
Bartocha napisał(a)
quote:
David K. napisał(a)
Ja piję już bardzo długo w moim nieokutym palo santo, przy odpowiedniej pielęgnacji nigdy nam nie pęknie Smile Żadne moje drewniane naczynko (nieokute) nie pękło.


Cześć David
Twoje zdjęcie przeczy Twym słowom ......... http://www.yerbamateforum.pl/attachment....tachmentid=1623
...... moje nieokute też pęka...... wytrzymuje już ponad rok codziennego użytkowania.......dlatego dla mnie jest warte swej ceny.
Powodzenia.


Nie wiem, czy chodzi ci o łodyżkę, która sprawia, że wygląda na pęknięte (też to zobaczyłem. Moje palo jest całkowicie zdrowe, kolego. Nie lubię okutych dlatego, że lubię widok drewna na zewnątrz, co ładnie komponuje się z moją bombillą.

EDIT: ahaaaa, no tak, uszczerbiło mi się w jednym miejscu Smile


Davidzie... nie uszczerbiło Ci się.... tylko pęka tak jak moje.

Wracając do tematu.
Konserwacja nieokutego PS w moim przypadku wygląda tak:
- po wypiciu odstawiam do góry dnem, by wysychało wolniej (mniejsze naprężenia)
- od czasu do czasu, gdy widzę, że bardzo tego potrzebuje nacieram bezwonną oliwą z oliwek tylko od zewnętrznej strony

Od ponad roku pije z niego yerbe codziennie.... tylko na ciepło.
Klimat tego kraju sprawia, że niestety pęka.
Dzięki temu, że spróbowałem wiem, że do okutych nie wrócę.....prędzej rozkuje okute Big Grin

Na dzień dzisiejszy wygląda tak......... Wink


Bartocha has attached this image (reduced version):

DSCN6390.jpg


__________________
YERBA MATE
Wasze Zdrowie...;p

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Bartocha: 11-10-2013 14:14.

11-10-2013 13:39 Bartocha is offlineSend an Email to BartochaSearch for Posts by BartochaAdd Bartocha to your Buddy List
Pages (2): [1] 2 next » Tree Structure | Board Structure
Jump to:
Post New ThreadPost Reply
Yerba Mate Forum » Yerba Mate dla początkujących » Konserwacja PS

Cheap Oakley Sunglasses Cheap Ray Bans Canada Goose Outlet

Forum Software: Burning Board 2.3.6, Developed by WoltLab GmbH
Reklama: