Yerba Mate Forum » Yerba Mate dla początkujących » Moje pierwsze CURADO Tykwy :) » Hello Guest [Login|Register]
Last Post | First Unread Post Print Page | Recommend to a Friend | Add Thread to Favorites
Pages (10): [1] 2 3 next » ... last » Post New ThreadPost Reply
Moje pierwsze CURADO Tykwy :)
Author
Post « Previous Thread | Next Thread »
foulipo
Junior Member


/images/avatars/avatar-216.gif

Registration Date: 30-11-2007
Posts: 13

Attention Curado Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Witam,

postanowiłem założyć temat ponieważ mało na forum yerby jest o curado,
a jest to przecież rzecz ważna dla każdego matero.
Pisze post factum, jako ofiara nieszczescia. No cóż, stało się.
Mam jednak nadzieję, ze komus pomoge, czy chociaż dam przestroge na drodze do udanego curado.

Wykonałem zabieg kilka dni temu z dużą precyzją, z nową tykwą i okazało się, że prawdopodobnie podzieliłem poniekąd los "Ruf'a" - gdyż podobnie jak i u niego, pojawiły się w mej kalebasie czarne plamy, a po przykrym kwaskowym zapachu podejrzewam, że... tykwa mi podgniła.

Curado wykonałem zgodnie z instrukcjami gaucho gourmet:
http://www.gauchogourmet.com/Merchant2/m...ory_Code=CURING

Rezultat po 3 dniach kurado:

Tykwa na dnie z zewnątrz zmieniła kolor na jasnożółty, a w środku ma czarne i ciemnozielone plamy różnej wielkości.
Pachnie kwaskowo, sfermentowanym suszem.
W tej chwili suszy się, obsypana świeżą suchą mate w środku (to jest dopiero curado), jak przeschnie, wyślę zdjęcia.

Macie jakieś pomysły jak odratować tykiewkę?

Proszę piszcie!

Pozdrawiam,
foulipo

__________________
--- "Cruz de Malta" - smak życia ---
15-12-2007 19:28 foulipo is offlineSend an Email to foulipoHomepage of foulipoSearch for Posts by foulipoAdd foulipo to your Buddy List
BOSS BOSS is a male
Member


/images/avatars/avatar-231.gif

Registration Date: 13-12-2007
Posts: 30
Skąd: Koszalin

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Ja dzisiaj zacząłem z nową tykwą wg instrukcji:
quote:
Jak przeprowadzić proces currado naczynka?
Sypiemy Yerba Mate do naczynka (ok. ž pojemośći) po czym zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na jeden dzień. Dla lepszego efektu można dodać odrobinę mocnego alkoholu. Następnie wyrzucamy zawartość tykwy i przepłukujemy wodą naczynko. Wyskrobujemy z zielonego osadu scianki tykwy i wykonujemy ten sam proces jeszcze raz, czyli sypiemy yerba mate, zalewamy wodą i odstawiamy na jeden dzień. Czyścimy, płuczemy i tykwa jest już gotowa do użycia.
Nie dodawałem alkoholu. Jutro planuję dokończyć proces.

Piszesz o 3 dniach, może to za długo?

__________________
Zapraszam na blog.fiedoruk.pl
15-12-2007 20:30 BOSS is offlineSend an Email to BOSSHomepage of BOSSSearch for Posts by BOSSAdd BOSS to your Buddy List
foulipo
Junior Member


/images/avatars/avatar-216.gif

Registration Date: 30-11-2007
Posts: 13

świeża yerba Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

BOSS:
gdybym mógł zrobić curado jeszcze raz,
postąpiłbym tak jak Ty,
tzn. użył świeżej yerby do całego procesu.

daj znać o ofektach!

Pozdrawiam,
foulipo

__________________
--- "Cruz de Malta" - smak życia ---
15-12-2007 23:31 foulipo is offlineSend an Email to foulipoHomepage of foulipoSearch for Posts by foulipoAdd foulipo to your Buddy List
BOSS BOSS is a male
Member


/images/avatars/avatar-231.gif

Registration Date: 13-12-2007
Posts: 30
Skąd: Koszalin

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Ja użyłem tej z darmowej próbki 100g (akurat będzie na dwa razy).

Zalałem dzisiaj około 13. Planuję jutro gdzieś około 11 wylać wyskrobać i znowu zalać ale tym razem na 12h czyli gdzieś do 23 (dodam trochę wódki jako że została po wczorajszej imprezie Wink ).

W sumie nie widzę sensownego uzasadnienia takiego długiego cyklu 48h czy nawet jeszcze dłużej do tych 72h. Tak długie stanie wywaru w wodzie aż prosi się o gnicie tykwy.

P.S. Jak się naczytałem dzisiaj tych tematów o gniciu, pleśni itd. to chyba zainwestuje niedługo w Materę z Palo Santo.

__________________
Zapraszam na blog.fiedoruk.pl
15-12-2007 23:42 BOSS is offlineSend an Email to BOSSHomepage of BOSSSearch for Posts by BOSSAdd BOSS to your Buddy List
Materkowo
unregistered
curado Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Polecam robic curado do tykwy pakujac zuzyta yerbe tj. taka ktora juz jest przesiorbana, zalewamy woda , dodajemy kilka kropel alkoholu i odstawiamy od 12 do 24 godz. obskrobujemy , pluczemy i uzywamy. 3 dni natomiast do konserwacji drewnianych mater (jezeli ktos natluszcza) zas samo curado 12 godz. zeby wytrawil sie smak drewna.
Pozdrawiam
16-12-2007 00:41
Iapetus Iapetus is a male
Moderator


/images/avatars/avatar-257.jpg

Registration Date: 19-07-2007
Posts: 230

RE: Curado Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

quote:
foulipo napisał(a)
Witam,

postanowiłem założyć temat ponieważ mało na forum yerby jest o curado,
a jest to przecież rzecz ważna dla każdego matero.
foulipo


Na forum yerby jest dużo o curado. Wystarczy poszukać. Jeśli czegoś brakuje to nie powinno sie dublować tematów tylko wypowiedzieć sie w istniejącym.

Ze względu na powyższe temat zamykam.
16-12-2007 02:28 Iapetus is offlineSend an Email to IapetusSearch for Posts by IapetusAdd Iapetus to your Buddy List
alaskanus alaskanus is a male
Member


/images/avatars/avatar-947.jpg

Registration Date: 24-09-2008
Posts: 36

Curado - pytanie Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Według instrukcji ktora dostalem mam wsypać susz yerba mate (nie musi być świeży, może być wykorzystany z poprzedniego zaparzania) do tykwy, mniej więcej 1/2 do 2/3 objętości i zalać wodą o temperaturze 70-80 stopni C.

- tykwę z takim naparem zostawić na kilkanaście godzin, w tym czasie naczynko uszczelnia się oraz miękną pozostałości owocu w środku tykwy

- po tym czasie opróżniamy naczynko i wyskrobujemy miękkie części owocu ze środka tykwy, najlepiej łyżeczką, z wyczuciem

- cały proces powtarzamy z użyciem świeżego suszu mate

Tu moje pytanie: dlaczego powtarzając proces muszę użyć świeżego suszu mate, a nie wykorzystanego z poprzdeniego parzenia? Przyznam, że trochę szkoda mi marnować cennego zielska Smile
24-09-2008 21:33 alaskanus is offlineSend an Email to alaskanusSearch for Posts by alaskanusAdd alaskanus to your Buddy List
maciejslu maciejslu is a male
Lord


/images/avatars/avatar-753.jpg

Registration Date: 01-04-2008
Posts: 423
Skąd: Poznań

RE: Curado - pytanie Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Przy pierwszym etapie chodzi o usunięcie resztek owocu (a z doświadczenia wiem, że jeśli nie zrobi się tego starannie, biegunka czeka człowieka Wink ). Praktycznie to, co w środku, nie ma kontaktu ze zdrewniałymi ściankami naczynia.

W etapie drugim impregnujemy zdrewniałą część tykwy, dlatego lepiej użyć "dobrego" suszu; bo napar z niego ma wniknąć w drewno i je odpowiednio "nastroić". Ja bym doradzał w drugim etapie również kilka kropel dobrego alkoholu (ja preferuję whisky).

__________________
Pozdrawiam serdecznie
Maciej Ślużyński
http://www.rw2010.pl
Rewolucja wydawnicza nadeszła!

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by maciejslu: 24-09-2008 21:40.

24-09-2008 21:39 maciejslu is offlineSend an Email to maciejsluHomepage of maciejsluSearch for Posts by maciejsluAdd maciejslu to your Buddy List
Janu Janu is a male
Lord


/images/avatars/avatar-1234.gif

Registration Date: 05-09-2008
Posts: 343

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Tykwa ma porowate ściany. W ten sposób masz solidnie zaimpregnowane yerbą naczynko.
24-09-2008 21:40 Janu is offlineSend an Email to JanuSearch for Posts by JanuAdd Janu to your Buddy List
watchu
unregistered
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Tego zielska masz więcej niż Ci się wydaje, mimo, że masz sypać 2/3 matero.

Proste, zaparzasz sobie yerbę w kubku i zalewasz ze 3 razy potem kolejny raz przerzucasz do tykwy.
24-09-2008 21:40
maciejslu maciejslu is a male
Lord


/images/avatars/avatar-753.jpg

Registration Date: 01-04-2008
Posts: 423
Skąd: Poznań

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

A ja osobiście jestem zdania, że nie ma sensu oszczędzać na currado. Robi sie to raz, więc lepiej zrobić to porządnie.

__________________
Pozdrawiam serdecznie
Maciej Ślużyński
http://www.rw2010.pl
Rewolucja wydawnicza nadeszła!
27-09-2008 23:57 maciejslu is offlineSend an Email to maciejsluHomepage of maciejsluSearch for Posts by maciejsluAdd maciejslu to your Buddy List
cemilia cemilia is a female
Emperor


/images/avatars/avatar-1138.jpg

Registration Date: 23-05-2008
Posts: 1,012
Skąd: Pas-de-Calais

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Tykwa, której w tej chwili używa mój Mąż, była naszą pierwszą jaką mieliśmy w domu i pierwszą jaką W OGÓLE mieliśmy. Pierwszy zakup, zobaczymy, czy to całe yerbowe 'halo" ma sens itd... Nasypałam wtedy jakieś 1/3 objętości tykwy. Currado nie potrwało przepisowych 12, 24... a o 72 godzinach to nawet nie wspomnę, bo mój Niecierpliwiec wypił to co się zaparzyło i entuzjastycznie stwierdził, że "całkiem to smaczne jest". Po 6ciu godzinach wylaliśmy to co zostało, wyskrobaliśmy resztki miąższu, zalaliśmy świeży susz i voila!

Ta tykwa jest używana przez mojego Męża w pracy. Z trwogą dowiaduję się o Jego coraz to nowszych przypadkach: "A wiesz? Dziś mi się przypadkiem do yerby coli nalało..." itd. On nie dba ani o temperaturę zalań, ani czego dokładnie do tego używa. Zwykle dolewa to, co akurat stoi obok - mineralna taka, czy inna, sok taki czy owaki...

Tykwa ma się świetnie. To myślę jest tak jak z Palo Santo. Liczy się szczęście, bo tykwa to w końcu wysuszony owoc. Nie każdy jest taki sam. Można robić gruntowne currado 3 razy pod rząd, po czym po tygodniu tykwa Ci spleśnieje. A można tak jak mój domowy yerboholik... Roll Eyes

__________________
Staram się pisać poprawnie po polsku.
~ moje tykwowisko ~

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by cemilia: 28-09-2008 00:20.

28-09-2008 00:09 cemilia is offlineSend an Email to cemiliaHomepage of cemiliaSearch for Posts by cemiliaAdd cemilia to your Buddy List
maciejslu maciejslu is a male
Lord


/images/avatars/avatar-753.jpg

Registration Date: 01-04-2008
Posts: 423
Skąd: Poznań

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

A ja właśnie wczoraj dostałem moją kolejną tykwę (piątą już). Pierwszą podarowałem bratankowi, bo bardzo mu się podobała. Algarrobo też dałem komuś w prezencie, bo miało za małą pojemność. Więc teraz mam cztery, używam na zmianę, dbam o nie i... też nic złego się z żadną nie dzieje Big Grin Big Grin Big Grin

A szczęście? Owszem, ale czasami szczęściu trzeba pomóc Wink

__________________
Pozdrawiam serdecznie
Maciej Ślużyński
http://www.rw2010.pl
Rewolucja wydawnicza nadeszła!
28-09-2008 00:34 maciejslu is offlineSend an Email to maciejsluHomepage of maciejsluSearch for Posts by maciejsluAdd maciejslu to your Buddy List
keczuP keczuP is a male
Newbie


Registration Date: 29-09-2008
Posts: 1

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Witam,
Chcialbym wykonac curado,ale mam jedna watpliwosc.
Na dnie tykwy jest taki wystajacy "cypelek" czy to tez sie usuwa?
Za odpowiedz z gory dziekuje Smile
29-09-2008 10:53 keczuP is offlineSend an Email to keczuPSearch for Posts by keczuPAdd keczuP to your Buddy List
watchu
unregistered
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

to jest korek woda zleci Tongue nie no jak zrobisz currado to usuwasz wszystkie miękkie części w środku, cały miąższ. tylko też z wyczuciem, żebyś się nie przeskrobał na drugą stronę Tongue
29-09-2008 11:14
maciejslu maciejslu is a male
Lord


/images/avatars/avatar-753.jpg

Registration Date: 01-04-2008
Posts: 423
Skąd: Poznań

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

quote:
keczuP napisał(a)
Witam,
Chcialbym wykonac curado,ale mam jedna watpliwosc.
Na dnie tykwy jest taki wystajacy "cypelek" czy to tez sie usuwa?
Za odpowiedz z gory dziekuje Smile


Cypelek zostaw w spokoju, sam po jakimś czasie odpadnie (a w każdym razie wyraźnie się zmniejszy). Jak go usuniesz "na siłę", tykwa może przeciekać...

__________________
Pozdrawiam serdecznie
Maciej Ślużyński
http://www.rw2010.pl
Rewolucja wydawnicza nadeszła!
29-09-2008 11:29 maciejslu is offlineSend an Email to maciejsluHomepage of maciejsluSearch for Posts by maciejsluAdd maciejslu to your Buddy List
JaQb JaQb is a male
Forum Ace


/images/avatars/avatar-4057.jpg

Registration Date: 11-11-2008
Posts: 96
Skąd: Poznań/Sieradz

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

A to drugie zalania dla zaimpregnowania można po tej dobie wypić czy wylkać lepiej?

__________________
Merba Yate.

21-11-2008 13:16 JaQb is offlineSend an Email to JaQbSearch for Posts by JaQbAdd JaQb to your Buddy List
cemilia cemilia is a female
Emperor


/images/avatars/avatar-1138.jpg

Registration Date: 23-05-2008
Posts: 1,012
Skąd: Pas-de-Calais

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

No zdecydowanie wylać!

__________________
Staram się pisać poprawnie po polsku.
~ moje tykwowisko ~
21-11-2008 13:33 cemilia is offlineSend an Email to cemiliaHomepage of cemiliaSearch for Posts by cemiliaAdd cemilia to your Buddy List
JaQb JaQb is a male
Forum Ace


/images/avatars/avatar-4057.jpg

Registration Date: 11-11-2008
Posts: 96
Skąd: Poznań/Sieradz

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Jescze jeden problem własnie zakończyłem pierwszy etap. Skroby, skrobu aż tu nagle patrzu i takie małe czarne kropczeki i małe białe plamki. Pleśń? Możliwe, że od razu się dostała do tykwy?Białe zeskrobałem, czarncyh nie mogłem?
I jeszcze chciałem spytać czy po tej impregnacji jeszcze skrobać?Big Grin

__________________
Merba Yate.

21-11-2008 13:38 JaQb is offlineSend an Email to JaQbSearch for Posts by JaQbAdd JaQb to your Buddy List
cemilia cemilia is a female
Emperor


/images/avatars/avatar-1138.jpg

Registration Date: 23-05-2008
Posts: 1,012
Skąd: Pas-de-Calais

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Pleść zaraz po currado? Nie sądzę. Wyparz tykwę.

__________________
Staram się pisać poprawnie po polsku.
~ moje tykwowisko ~
21-11-2008 13:51 cemilia is offlineSend an Email to cemiliaHomepage of cemiliaSearch for Posts by cemiliaAdd cemilia to your Buddy List
Pages (10): [1] 2 3 next » ... last » Tree Structure | Board Structure
Jump to:
Post New ThreadPost Reply
Yerba Mate Forum » Yerba Mate dla początkujących » Moje pierwsze CURADO Tykwy :)

Cheap Oakley Sunglasses Cheap Ray Bans Canada Goose Outlet

Forum Software: Burning Board 2.3.6, Developed by WoltLab GmbH
Reklama: