Yerba Mate Forum » Yerba Mate dla wtajemniczonych :-) » Yerba prażona, domowej roboty. » Hello Guest [Login|Register]
Last Post | First Unread Post Print Page | Recommend to a Friend | Add Thread to Favorites
Post New ThreadPost Reply
Yerba prażona, domowej roboty.
Author
Post « Previous Thread | Next Thread »
Ufol Ufol is a male
Member


Registration Date: 14-07-2012
Posts: 43

Yerba prażona, domowej roboty. Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Właściwie trudno znaleźć jakiekolwiek opracowanie na ten temat. O ile palenie kawy opisano w sieci dosyć szczegółowo, to o yerbie nie odszukałem praktycznie nic. Bardzo krótki artykuł tu:
http://circleofdrink.com/how-to-roast-yerba-mate-home
I film na youtubie.
https://www.youtube.com/watch?v=xX-jHpJh4jY
Co on pokazuje? Po ślepemu słyszę jedynie smerfną muzykę a to dosyć marny ładunek informacji. Wiedza o procesie prażenia jest faktycznie nieosiągalna. Zbyt mało yerboszy jeszcze się w Polsce pojawia. Anglojęzycznej instrukcji także nie udało mi się odszukać. Po prostu trup Baronowo, grób Baronowo. Podczas palenia kawy można osiągać różne efekty smakowe poprzez zmiany w czasie, temperaturze oraz sposobie ogrzewania ziaren. Tu mamy do czynienia z całkowicie innym materiałem roślinnym, lecz przypuszczam, że wielość możliwości jest równie imponująca. Przecież liście i patyki także podlegają wielu reakcjom chemicznym, m.in karmelizacja, zniszczenie większej części kwasu chlorogenowego itd. itp. Domowe prażenie przysporzyłoby masy problemów, choćby kwestia szybkiego schłodzenia swojskiej spalenizny. Myślałem o użyciu naczynia ze szkła żaroodpornego. Co sądzicie o tym pomyśle?

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Ufol: 08-11-2016 00:21.

08-11-2016 00:15 Ufol is offlineSend an Email to UfolHomepage of UfolSearch for Posts by UfolAdd Ufol to your Buddy List
Michal
unregistered
Polecam Ci te produkty Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

No cóż, w takiej sytuacji pozostaje mi polecić Ci produkty, które tylko dziś są w promocji:
08-11-2016 00:15
Ufol Ufol is a male
Member


Registration Date: 14-07-2012
Posts: 43

Thread Starter Thread Started by Ufol
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Przeprowadziłem dwie próby, z których wyciągam krzepiący wniosek, mianowicie jest to wykonalne. Domowe prażenie daje niezłe efekty i pozwala na uzyskanie różnych bukietów aromatu. Amanda Elaborada + palenie w temperaturze 180°C przez dwadzieścia minut. = Lekkie nuty czekoladowe, lecz zachowała się ziołowość, taka herbata lekko aromatyzowana. Próba nr 2, czyli ten sam surowiec, ale w 200°C przez pół godziny. Dodatkowo naczynie żaroodporne było tym razem otwarte. Prażenie bez termoobiegu. Zaznaczam ten fakt, ponieważ podejrzewam, iż ruch powietrza narobiłby strasznego bałaganu rozrzucając susz. Drugie palenie znacznie bardziej przypadło mi do gustu. Kawa zbożowa typu Anatol z dodatkiem kakao. Opisywanie smaku nigdy go do końca nie oddaje, lecz pozwala się zbliżyć do istoty jego charakteru. Nic się nie zapaliło. Po wystawieniu z piekarnika naczynie dosyć szybko wystygło, więc bez obaw, pożar nie wybuchnie. Poszukiwaczy przygód zachęcam do własnych eksperymentów.
14-11-2016 18:32 Ufol is offlineSend an Email to UfolHomepage of UfolSearch for Posts by UfolAdd Ufol to your Buddy List
Tree Structure | Board Structure
Jump to:
Post New ThreadPost Reply
Yerba Mate Forum » Yerba Mate dla wtajemniczonych :-) » Yerba prażona, domowej roboty.

Cheap Oakley Sunglasses Cheap Ray Bans Canada Goose Outlet

Forum Software: Burning Board 2.3.6, Developed by WoltLab GmbH
Reklama: