Yerba Mate Forum » Gatunki » Taragui » Taragui sin humo ? » Hello Guest [Login|Register]
Last Post | First Unread Post Print Page | Recommend to a Friend | Add Thread to Favorites
Pages (2): « previous 1 [2] Post New ThreadPost Reply
Taragui sin humo ?
Author
Post « Previous Thread | Next Thread »
maga1327113 maga1327113 is a female
Viking


/images/avatars/avatar-23039.jpg

Registration Date: 29-03-2012
Posts: 583

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Kontynuujemy dyskusje w temacie "Taragui sin humo ?"

Mam wiadomosc od importera (yerbamarket, R.Derlatka):

"(...) Tak. Dostałem już informacje.
Wszystkie ich mate są suszone powietrzem.
Pozdrawiamy
(...)

Zglupialam ........................ Confused To znaczy, ze La Merced barbacua ma byc 'sin humo`????? Confused Confused Confused

Czy ktos nie pomylil etapu suszenia z nastepnym lezakowaniem, podczas ktorego proces starzenia moze byc przyspieszony przez wpuszczanie goracego powietrza do pomieszczena (czy jakos tak)?

Jesli u w/w La Merced proces lezakowania / starzenia jest przyspieszany, to nie mam nic przeciwko temu. Ale mam, jesl wciska sie nam, ze La Merced barbacua jest sin humo Mad

Zeby bylo jasne: Las Marias produkuje Taragui, La Merced, Union, i 4 cztery inne, ktorych nie ma na Pl rynku.

Edit: Otrzymalam poprawke, ze tylko La Merced barbacua jest con humo, inne sa sin humo.

__________________
W zyciu przyda ci sie tylko to, czego sie nie nauczyles.- Eduardo Mendoza

This post has been edited 2 time(s), it was last edited by maga1327113: 02-02-2017 14:47.

02-02-2017 09:53 maga1327113 is offlineSend an Email to maga1327113Homepage of maga1327113Search for Posts by maga1327113Add maga1327113 to your Buddy List
RaR RaR is a male
Triple Ace


/images/avatars/avatar-27794.jpg

Registration Date: 28-08-2016
Posts: 195
Skąd: Galicja Zachodnia

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Może to przez barierę językową ??? bo dym to też takie można by rzec w uroszczeniu powietrze tyle że z wkladką Shocked
No dziwne to

__________________
MATE RULEZ

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by RaR: 02-02-2017 14:49.

02-02-2017 14:47 RaR is offlineSend an Email to RaRSearch for Posts by RaRAdd RaR to your Buddy List
MaćQ MaćQ is a male
Full Member


/images/avatars/avatar-27298.jpg

Registration Date: 04-01-2014
Posts: 52

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

"Edit: Otrzymalam poprawke, ze tylko La Merced barbacua jest con humo, inne sa sin humo. "

Dziwnym trafem niedługo po napisaniu przez Ciebie posta (postu? czy ja to wogóle dobrze odmieniam?) o barbacui Tongue Sam nie wiem. Mam właśnie w naczynku La Merced de Campo, zakupiłem paczuszkę po wielu latach odpoczynku od tej marki. Faktycznie smak świeży, "soczysty", nie ma tak nachalnego aromatu dymu jak Fede Rico, którą piję równolegle, ale za chiny nie umiem stwierdzić, czy jest sin humo. W takim Krausie od razu trąci trawą i czuć tą odmienność. I dlaczego nie umieszczają żadnych informacji o produkcji w technologii bezdymnej na opakowaniach?

Mogłabyś ewentualnie poprosić o kopię wiadomości, którą otrzymali od producenta? Oczywiście, jeśli chcesz się jeszcze w to bawić.

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by MaćQ: 02-02-2017 16:32.

02-02-2017 16:32 MaćQ is offlineSend an Email to MaćQSearch for Posts by MaćQAdd MaćQ to your Buddy List
RaR RaR is a male
Triple Ace


/images/avatars/avatar-27794.jpg

Registration Date: 28-08-2016
Posts: 195
Skąd: Galicja Zachodnia

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Wiadomo cos więcej o produkcji w Las Marias. Dowiedzial sie ktos czegos więcej? Bo jesli wylacznie barbacua jest con humo to szok mnie nie opuszcza Confused

__________________
MATE RULEZ
07-02-2017 20:49 RaR is offlineSend an Email to RaRSearch for Posts by RaRAdd RaR to your Buddy List
MaćQ MaćQ is a male
Full Member


/images/avatars/avatar-27298.jpg

Registration Date: 04-01-2014
Posts: 52

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Kolejne sklepy, które podają info o bezdymności Taragui

https://www.quokka.pl/pl/p/Taragui-Con-Palo-Yerba-Mate/100

http://ymt24.pl/yerba-mate-taragui-con-palo-500g

http://www.czasnaherbate.net/yerba-op-co...00g-p-1072.html

This post has been edited 2 time(s), it was last edited by MaćQ: 08-02-2017 21:51.

08-02-2017 21:49 MaćQ is offlineSend an Email to MaćQSearch for Posts by MaćQAdd MaćQ to your Buddy List
Sott23 Sott23 is a male
Moderator


/images/avatars/avatar-724.gif

Registration Date: 28-03-2008
Posts: 400

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Usiłowałem się coś dowiedzieć bezpośrednio. Więc:

Pierwszy etap suszenia liści jest normalnie klasyczny nad ogniem (chodzi o wstępne zatrzymanie fermentowania) no i teraz suszenie. Ponoć jest to suszenie gorącym powietrzem bezpośrednio z ognia. Dołączam małe zdjęcie, na którym jest ten proces. Nie wiem czy ten ogień jest z gazu czy z drewna, ale wychodziło by, że z gazu skoro nie ma tam dymu.

To by trochę wyjaśniło wyczuwalna słodycz w suszu Taragui, a zarazem zastanawia mnie czy wstępny proces jest odpowiedzialny (aż tak bardzo) za czasem wyczuwalne dymne posmaki.


Sott23 has attached this image (reduced version):

secadero.jpg

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Sott23: 08-02-2017 23:01.

08-02-2017 23:01 Sott23 is offlineSend an Email to Sott23Homepage of Sott23Search for Posts by Sott23Add Sott23 to your Buddy List
RaR RaR is a male
Triple Ace


/images/avatars/avatar-27794.jpg

Registration Date: 28-08-2016
Posts: 195
Skąd: Galicja Zachodnia

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Tez odwiedziłam wczoraj stronę producenta i czytalem o procesie. Ogolnikowo opisane. Te zdjęcia tez widziałem sott Smile

__________________
MATE RULEZ
08-02-2017 23:13 RaR is offlineSend an Email to RaRSearch for Posts by RaRAdd RaR to your Buddy List
Sott23 Sott23 is a male
Moderator


/images/avatars/avatar-724.gif

Registration Date: 28-03-2008
Posts: 400

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Tak, ale info od producenta. Smile
08-02-2017 23:14 Sott23 is offlineSend an Email to Sott23Homepage of Sott23Search for Posts by Sott23Add Sott23 to your Buddy List
MaćQ MaćQ is a male
Full Member


/images/avatars/avatar-27298.jpg

Registration Date: 04-01-2014
Posts: 52

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

quote:
Sott23 napisał(a)
Nie wiem czy ten ogień jest z gazu czy z drewna, ale wychodziło by, że z gazu skoro nie ma tam dymu.


O matko Shocked Ale przecież ze spalania gazu też powstają opary, to już sam nie wiem co jest gorsze, dym po drewnie czy syf po gazie Big Grin

This post has been edited 2 time(s), it was last edited by MaćQ: 09-02-2017 07:20.

09-02-2017 07:19 MaćQ is offlineSend an Email to MaćQSearch for Posts by MaćQAdd MaćQ to your Buddy List
mark mark is a male
Member


Registration Date: 08-01-2017
Posts: 46
Skąd: Toruń

Thread Starter Thread Started by mark
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Prawie ten sam syf, przy niepełnym spalaniu (niepełny dostęp tlenu) tak samo tworzą się WWA. Jak ktoś gotuje na gazie, może sobie zobaczyć spód garnka. Jak suszyć to tylko przeponowo najlepiej elektrycznie.

Trzeba sobie teraz zadać pytanie co producent ma na myśli pisząc na opakowaniu sin humo !

__________________
Kawa rano żeby wystartować, Yerba w ciągu dnia żeby utrzymać moc silników.

This post has been edited 2 time(s), it was last edited by mark: 09-02-2017 12:24.

09-02-2017 08:12 mark is offlineSend an Email to markSearch for Posts by markAdd mark to your Buddy List
RaR RaR is a male
Triple Ace


/images/avatars/avatar-27794.jpg

Registration Date: 28-08-2016
Posts: 195
Skąd: Galicja Zachodnia

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

[quote]mark napisał(a)
Prawie ten sam syf, przy nie pełnym spalaniu (nie pełny dostęp tlenu) tak samo tworzą się WWA.

Mnie ten temat tak naprawde interesuje wyłącznie pod kątem faktów dot. produkcji, czyli rzetelności producenta. A to w kontekście tego, że mając na uwadze smak tej/tych Mate w głowie mi się nie mieści, że może/gą być sin humo.
Kwestia WWA jest poboczna a to dlatego, że:
1. sięgając po Mate zdawałem sobie z tego sprawę,
2. szkodliwość (rozumiana jako efekt wystawienia na ryzyko) zależy od wielu czynników,
3. pogodziłem sie że praktycznie wszystko co dziś spożywamy ze względu na skład lub metody produkcji jest w jakimś procencie szkodliwe,

__________________
MATE RULEZ
09-02-2017 08:52 RaR is offlineSend an Email to RaRSearch for Posts by RaRAdd RaR to your Buddy List
Kao Kao is a male
King


/images/avatars/avatar-23778.jpg

Registration Date: 22-12-2014
Posts: 846
Skąd: Sherba Fort

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Przy kontrolowanym spalaniu gazu wytwarza się CO2 i woda. Czyli nic szkodliwego, tutaj nic nie osadza się na liściach, żadne WWA.
Druga kwestia to wspomniane suszenie na ogniem, i tutaj warto się zatrzymać nad definicją 'sin humo'. Mate suszona jest albo w żywym ogniu, albo na poziomie 'języczków' płomieni, albo, w jakimś oddaleniu od ognia, albo w dużym oddaleniu od ognia, czyli w dymie. Od tego oddalenia zależy stopień dymnego smaku. Sin humo to np Kraus, suszony tylko i wyłącznie gorącym powietrzem, bez kszty ognia/dymu.

__________________
"Find what you love and let it kill you."

click>Charytatywne klikacze<click
09-02-2017 10:59 Kao is offlineSend an Email to KaoSearch for Posts by KaoAdd Kao to your Buddy List
RaR RaR is a male
Triple Ace


/images/avatars/avatar-27794.jpg

Registration Date: 28-08-2016
Posts: 195
Skąd: Galicja Zachodnia

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

quote:
Kao napisał(a)
Przy kontrolowanym spalaniu gazu wytwarza się CO2 i woda. Czyli nic szkodliwego, tutaj nic nie osadza się na liściach, żadne WWA.
Druga kwestia to wspomniane suszenie na ogniem, i tutaj warto się zatrzymać nad definicją 'sin humo'. Mate suszona jest albo w żywym ogniu, albo na poziomie 'języczków' płomieni, albo, w jakimś oddaleniu od ognia, albo w dużym oddaleniu od ognia, czyli w dymie. Od tego oddalenia zależy stopień dymnego smaku. Sin humo to np Kraus, suszony tylko i wyłącznie gorącym powietrzem, bez kszty ognia/dymu.


Właśnie wziąłem łyczek Sary ES i myślę który z powyżej opisanych przez Ciebie procesów jej dotknął Smile

__________________
MATE RULEZ
09-02-2017 11:51 RaR is offlineSend an Email to RaRSearch for Posts by RaRAdd RaR to your Buddy List
mark mark is a male
Member


Registration Date: 08-01-2017
Posts: 46
Skąd: Toruń

Thread Starter Thread Started by mark
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

quote:
Kao napisał(a)
Przy kontrolowanym spalaniu gazu wytwarza się CO2 i woda.

Teoretycznie tak, ale to tylko teoria. Zrób test nie nie myj spodu garnka, w którym coś gotujesz na kuchence gazowej. Po kilku dniach znajdziesz tam produkty niepełnego spalania. Ponadto jakość - czystość gazu też ma tu znaczenie

__________________
Kawa rano żeby wystartować, Yerba w ciągu dnia żeby utrzymać moc silników.

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by mark: 09-02-2017 12:24.

09-02-2017 12:11 mark is offlineSend an Email to markSearch for Posts by markAdd mark to your Buddy List
Sott23 Sott23 is a male
Moderator


/images/avatars/avatar-724.gif

Registration Date: 28-03-2008
Posts: 400

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Kao, dokładnie, ale z Taragui (Las Marias) pisali, że w tym procesie na zdjęciu, nie ma dymu i temperatura osiąga ok. 100 stopni Celsjusza. Wracając do tego mikro zdjęcia, to nie wygląda na suszenie samym powietrzem jak w Krausie...
09-02-2017 15:44 Sott23 is offlineSend an Email to Sott23Homepage of Sott23Search for Posts by Sott23Add Sott23 to your Buddy List
kizia
Triple Ace


/images/avatars/avatar-3822.jpg

Registration Date: 20-10-2013
Posts: 201
Skąd: Kraków

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Chyba, że gorące powietrze bierze się z tego rozpalonego czegoś ze zdjęcia, ale dym ucieka inną drogą i nie ma kontaktu z suszem. Nie wiem, czy to ma sens Big Grin
09-02-2017 18:22 kizia is offlineSend an Email to kiziaSearch for Posts by kiziaAdd kizia to your Buddy List
Pages (2): « previous 1 [2] Tree Structure | Board Structure
Jump to:
Post New ThreadPost Reply
Yerba Mate Forum » Gatunki » Taragui » Taragui sin humo ?

Cheap Oakley Sunglasses Cheap Ray Bans Canada Goose Outlet

Forum Software: Burning Board 2.3.6, Developed by WoltLab GmbH
Reklama: