Yerba Mate Forum » Yerba Mate dla wtajemniczonych :-) » Produkcja yerba mate » Hello Guest [Login|Register]
Last Post | First Unread Post Print Page | Recommend to a Friend | Add Thread to Favorites
Post New ThreadPost Reply
Produkcja yerba mate
Author
Post « Previous Thread | Next Thread »
Polaczka
unregistered
Produkcja yerba mate Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Yerba mate zbiera się tradycyjnie na plantacjach uprawnych.

Dodawanie liści i gałązek z drzew innych niż ostrokrzew paragwajski (czy podobnych mu odmian ostrokrzewu) nie jest rzeczą niespotykaną, mimo że sprzyja to zwykle pogorszeniu smaku, a czasem może odbić się negatywnie na zdrowiu konsumenta. Kilku brazylijskich producentów dodaje do swojej yerba mate liści mango, które tak naprawdę są lekko trujące.






© Lauro Raatz s.a.


Suszenie Yerba Mate

W Paragwaju cała yerba mate suszona jest w ten sam sposób. Świeżo zebraną yerba mate umieszcza się w obrotowej suszarce, w której liście suszy się nad płomieniem. Po takim zabiegu przenosi się yerba mate do specjalnie przeznaczonego do tego celu pomieszczenia w celu rozdrobnienia i pozostawienia do "starzenia". W zależności od użytego do suszenia drewna otrzymuje się yerba mate o innych walorach smakowych i zapachowych.

Rozdrabnianie yerba mate

Większość, o ile nie wszyscy producenci rozdrabniają yerba mate w ten sam sposób - w specjalnie do tego celu skonstruowanych młynach. Niektórzy jednak pozbywają się utworzonego w tym procesie proszku by zwiększyć jakość produktu, natomiast inni wybierają drogę jak największych wydajności produkcji. Powstały proszek przechodzi przez bombillę do ust podczas picia, co może być dosyć kłopotliwe, aczkolwiek wielu konsumentom to nie przeszkadza.




"Leżakowanie" yerba mate

Można powiedzieć, że z yerba mate jest jak z winem - im starsza tym lepsza. Yerba mate wymaga leżakowania, by nabrać stonowanego smaku i pozbyć się goryczki. Yerba mate Pajarito leżakuje się przez okres od 20 do 24 miesięcy. W Argentynie producenci leżakują yerba mate maksymalnie do roku. Obie metody są akceptowalne, a otrzymany produkt różni się poziomem goryczy w smaku.




© Lauro Raatz s.a.


Pakowanie

Po całym procesie przygotowania yerba mate Pajarito, jest ona pakowana z wykorzystaniem nowoczesnych i higienicznych metod.

Wiele osób rozpoczynających przygodę z yerba mate nie potrafi odróżnić produktu wysokiej jakości od produktu niskiej jakości. Większość początkujących wybiera najtańszą yerba mate (która zwykle jest również najniższej jakości), w wyniku czego część z nich uprzedza się co do yerba mate i dziwi "jak to można pić". Różne metody produkcji yerba mate dają wyraźne różnice w smaku, np. wybór typu drewna którym suszy się liście, czy długość czasu "leżakowania" yerba mate w magazynach wpływają znacząco na smak. Paragwajska yerba mate jest mniej gorzka od yerba mate argentyńskiej, natomiast tańsza yerba mate zwykle oznacza produkt niższej jakości.



Zrodlo: yerbamate.com.pl
01-08-2007 20:10
Iapetus Iapetus is a male
Moderator


/images/avatars/avatar-257.jpg

Registration Date: 19-07-2007
Posts: 230

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Na podstawie zamieszczonych przez Polaczkę można stwierdzić, ze zrobienie w domu własnej jest poza naszym amatorskim zasięgiem. Oczywiście można sobie dla przyjemności roślinkę wyhodować, ale moim zdaniem "dzieci z tego nie będzie". Więc o yerba mate domowej roboty można raczej zapomnieć. Ale próbować oczywiście można.
01-08-2007 20:18 Iapetus is offlineSend an Email to IapetusSearch for Posts by IapetusAdd Iapetus to your Buddy List
didrong didrong is a female
Moderator


/images/avatars/avatar-42.jpg

Registration Date: 20-07-2007
Posts: 129

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

No Polaczka odwalila kawal dobrej roboty Smile Ale - jak wczesniej zauwazono - wyhodowanie roślinki to pol biedy... najgorzej jest zeby pozniej z tego zrobic susz ... no chyba ze ktos zna jakies amatorskie sposoby "suszenia ziela" Big Grin

__________________
===Pozdrawiam Cie!===

"Szczyt chamstwa: Zagłosować na PiS i wyjechać za granicę"

Malin linkblog - blog mojego chlopaka
01-08-2007 20:59 didrong is offlineSend an Email to didrongSearch for Posts by didrongAdd didrong to your Buddy List
Limba
Double Ace


Registration Date: 03-08-2007
Posts: 97

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Ale dluga produkcja... Nie wiedzialam ze mate musi tyle lezakowac. Teraz widzimy skad sie biora i dobre, i zle marki Big Grin
03-08-2007 17:30 Limba is offlineSend an Email to LimbaSearch for Posts by LimbaAdd Limba to your Buddy List
IronLeon IronLeon is a male
Member


Registration Date: 31-07-2007
Posts: 33

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Ciekawe..Teraz już wiem coś o jej produkcji Smile
03-08-2007 23:29 IronLeon is offlineSend an Email to IronLeonHomepage of IronLeonSearch for Posts by IronLeonAdd IronLeon to your Buddy List
Fosfolipid Fosfolipid is a male
Niebieskogwiazdkowiec


/images/avatars/avatar-20709.jpg

Registration Date: 14-07-2007
Posts: 222
Skąd: Kraków

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Zasadniczo, na mniejszą skalę myślę, że można już po uporaniu sie ze wszystkimi problemami hodowli, suszyć sobie mate np. na kaloryferze, czy piecu kaflowym. Oczywiście w smaku będą spore różnice, a takiego suszu nie wiem, czy na jedno zasypanie tykwy starczyłoby. Jednak tu chodzi właśnie o to "z własnej hodowli, rocznik 2007" Smile

Co bardziej pomysłowi, mogliby połączyć metodę suszenia tytoniu z metodą wędzenia ryb, czy kielbas i skonstruować własną suszarnię. Ale wtedy musiałoby sporo tych listków być, a jak wiadomo z jednej rachitycznej roślinki nie wyjdzie zbyt wielu. Chociaż, jak widzę:
quote:
Dziko rosnący ostrokrzew ma aromatyczny, silny zapach i smak. Napar z tej rośliny, znany jako yerba mate (herbata paragwajska, mate) przyrządza się z pokruszonych, suchych (rzadziej świeżych), specjalnie spreparowanych liści.

źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ostrokrzew_paragwajski
Zatem można parzyć też świeże liście... to ułatwi sprawę naszym forumowym hodowcomSmile

__________________
Witaj.
Jeśli Ci pomogłem kilknij tu.
Jeśli Ci nie pomogłem kliknij tu.

A jeśli brakuje Ci yerby, kliknij tu.
04-08-2007 13:51 Fosfolipid is offlineSend an Email to FosfolipidHomepage of FosfolipidSearch for Posts by FosfolipidAdd Fosfolipid to your Buddy List
Limba
Double Ace


Registration Date: 03-08-2007
Posts: 97

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Hm.. Czyli Paragwajska mate lezaczkuje dluzej, dlatego ma mniej goryczy.. Tu tkwi haczyk i moc marki Tongue
05-08-2007 20:21 Limba is offlineSend an Email to LimbaSearch for Posts by LimbaAdd Limba to your Buddy List
sebo33 sebo33 is a male
Forum Ace


Registration Date: 13-07-2007
Posts: 72
Skąd: STRZEGOM

Suszenie Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

a ja mysle i jestem pewny ze da sie zrobic wlasna mate jeszcze lepsza od tej produkowanej na wielka skale .Suszenie nad plomieniem jest tylko po to zeby w krotkim czasie sie listki ostrokrzewu wysuszyly . A wszyscy wiedza ze mate pito juz pare ladnych latek wstecz i wtedy indianie nie posiadali takich maszyn Smile hehe . Najlepsze jest slonce wiadomo trwa to dlugo ,ale jest to proces naturalny a nie wymuszony jak mi urosna moje sadzonki to i tak zrobie sobie jakas mala ilosc takiej naturalnej nie bedzie tego duzo ,ale satysfakcja bedzie wielka Smile

__________________
JEDYNA ROZNICA MIEDZY MNA A WARIATEM TO FAKT , ZE NIE JESTEM WARIATEM Big Grin Big Grin
08-08-2007 21:37 sebo33 is offlineSend an Email to sebo33Search for Posts by sebo33Add sebo33 to your Buddy List
Szatanek Szatanek is a female
Viking


/images/avatars/avatar-1279.jpg

Registration Date: 10-07-2007
Posts: 532
Skąd: z Piekła

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Zrobic sie napewno da. Jak sie wyhoduje i wysuszy, to nawet jak obiektywnie nie bedzie lepsza, to subiektynie napewno Tongue

__________________
I absolutely believe in god and i absolutely hate the fucker Riddick
09-08-2007 08:59 Szatanek is offlineSend an Email to SzatanekSearch for Posts by SzatanekAdd Szatanek to your Buddy List
yomi
Newbie


Registration Date: 02-03-2010
Posts: 1

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

mam pytanie: czy w Polsce w ogole mozna hodowac yerba mate (tzn ostrokrzew)?
02-03-2010 12:31 yomi is offlineSend an Email to yomiHomepage of yomiSearch for Posts by yomiAdd yomi to your Buddy List
gerard_o gerard_o is a male
El Matero::...


/images/avatars/avatar-2000.gif

Registration Date: 11-07-2007
Posts: 515
Skąd: Rzeszów, Wawa, okolice...

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Hoduje się zwierzęta. Rośliny można uprawiać.
W sumie to nikt ci nie zabroni zasadzić ostrokrzewu ale małe szanse, że wyrośnie z tego coś sensownego i porównywalnego do ostrokrzewu rosnącego w klimacie jaki jest na obszarach jego naturalnego występowania. Jak chcesz to sam poszukaj informacji o warunkach niezbędnych do wegetacji ostrokrzewu paragwajskiego.

__________________

02-03-2010 13:40 gerard_o is offlineSend an Email to gerard_oSearch for Posts by gerard_oAdd gerard_o to your Buddy List
Johns Johns is a male
Triple Ace


/images/avatars/avatar-742.jpg

Registration Date: 10-09-2008
Posts: 227
Skąd: Katowice

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Nie ma to jak wziąć ściągnąć z czyjejś strony cały artykuł i być szczęśliwym ze swej pomysłowośći... Polaczka wstydziłabyś się ...

http://www.yerbamate.com.pl/yerba-mate-c...yerba-mate.html
03-03-2010 13:53 Johns is offlineSend an Email to JohnsSearch for Posts by JohnsAdd Johns to your Buddy List
slomek slomek is a male
Double Ace


/images/avatars/avatar-320.jpg

Registration Date: 12-12-2007
Posts: 135
Skąd: Wrocław

RE: Produkcja yerba mate Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

quote:
Polaczka napisał(a)

Zrodlo: yerbamate.com.pl


Wiec nie ma mowy o plagiacie Wink

__________________
Zapraszam digartowiczów i nie tylko: slomek.digart.pl!
03-03-2010 14:23 slomek is offlineSend an Email to slomekHomepage of slomekSearch for Posts by slomekAdd slomek to your Buddy List
Johns Johns is a male
Triple Ace


/images/avatars/avatar-742.jpg

Registration Date: 10-09-2008
Posts: 227
Skąd: Katowice

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

No z tym się zgadzam ale wklejanie całych artykułów, które można byle gdzie odszukać na forum dla mnie jest bez sensu... Trochę twórczości a nie kopiuj wklej by się przydało...Smile
03-03-2010 16:05 Johns is offlineSend an Email to JohnsSearch for Posts by JohnsAdd Johns to your Buddy List
slomek slomek is a male
Double Ace


/images/avatars/avatar-320.jpg

Registration Date: 12-12-2007
Posts: 135
Skąd: Wrocław

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

quote:
Johns napisał(a)
No z tym się zgadzam ale wklejanie całych artykułów, które można byle gdzie odszukać na forum dla mnie jest bez sensu... Trochę twórczości a nie kopiuj wklej by się przydało...Smile


...a to również prawda... Wink

__________________
Zapraszam digartowiczów i nie tylko: slomek.digart.pl!

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by slomek: 04-03-2010 14:08.

04-03-2010 14:07 slomek is offlineSend an Email to slomekHomepage of slomekSearch for Posts by slomekAdd slomek to your Buddy List
ola35
unregistered
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

he he ciekawe Wink
13-01-2015 20:04
Thrael Thrael is a male
Moderator


/images/avatars/avatar-8765.jpg

Registration Date: 10-09-2014
Posts: 337

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Tak się zastanawiam, są jakieś gatunki yerby, które leżakują dłużej niż 24 miesiące?
W przypadku herbat czerwonych (pu-erh) proces "leżakowania" może trwać naprawdę długo. Kilka a czasami nawet i kilkadziesiąt lat (znam gatunki leżakowane 20 lat). Zaznaczam, że chodzi tutaj oczywiście o fermentację herbaty Wink Dodać można, że większość dzisiejszych herbat czerwonych nie dojrzewa tyle czasu - w latach 70 ubiegłego wieku wymyślono metodę, dzięki której można znacznie przyspieszyć ten proces.

Ot, taka ciekawostka Big Grin Jako, że w herbatach siedziałem dość głęboko, to się trochę tego naczytałem.

__________________
}:{
18-02-2015 21:39 Thrael is offlineSend an Email to ThraelSearch for Posts by ThraelAdd Thrael to your Buddy List
INES777 INES777 is a female
The Godfather


/images/avatars/avatar-2381.jpg

Registration Date: 06-05-2010
Posts: 3,493

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Palo Alto np. z tego co pamiętam 36 miesięcy leżakuje

__________________
Powered by Yerba Mate !

Podczas składania zamówienia w yms wpisz kod rabatowy "yerbamatestore", a uzyskasz 25% rabatu. Tongue

Numer gg STRAŻNIKA FORUM 42482579 - zadaj szybkie pytanie on-line!
18-02-2015 21:56 INES777 is offlineSend an Email to INES777Search for Posts by INES777Add INES777 to your Buddy List
Tree Structure | Board Structure
Jump to:
Post New ThreadPost Reply
Yerba Mate Forum » Yerba Mate dla wtajemniczonych :-) » Produkcja yerba mate

Cheap Oakley Sunglasses Cheap Ray Bans Canada Goose Outlet

Forum Software: Burning Board 2.3.6, Developed by WoltLab GmbH
Reklama: