Yerba Mate Forum » Yerba Mate dla początkujących » Zimna Mate na wycieczki » Hello Guest [Login|Register]
Last Post | First Unread Post Print Page | Recommend to a Friend | Add Thread to Favorites
Pages (2): [1] 2 next » Post New ThreadPost Reply
Zimna Mate na wycieczki
Author
Post « Previous Thread | Next Thread »
keithmiles0
Newbie


Registration Date: 13-05-2010
Posts: 2

Zimna Mate na wycieczki Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Zacznę od tego, że jestem nowy, więc witam wszystkich.

Dzisiaj pierwszy raz kupiłem Mate - zieloną Amandę.
Nie mam osprzętowania, więc do picia używałem zwykłego ceramicznego kubka i sitka.
Pierwsze wrażenie? Siano przypominające zieloną herbatę. Jednak po drugim, trzecim, czwartym łyku stwierdziłem, że jednak coś w sobie ma. Smile

A teraz do rzeczy. Tak jak czytam, Yerba ma właściwości pobudzające i orzeźwiające. Czasem wybieram się na dłuższe wędrówki czy to po lesie, czy to po górach i zastanawiam się czy ostudzona, a nawet schłodzona Yerba działa podobnie. Byłoby to bardzo wygodne, mieć Yerbę pod ręką, w butelce, w plecaku i móc w każdej chwili zaczerpnąć trochę energii.

Przygotowanie oczywiście normalne. Kilka minut parzenia, przefiltrowanie do butelki, drugie zalanie, do butelki i tak dalej...

Bardzo proszę o radę. Czy schłodzona Yerba działa równie mocno jak gorąca?
13-05-2010 17:10 keithmiles0 is offlineSend an Email to keithmiles0Search for Posts by keithmiles0Add keithmiles0 to your Buddy List
wypass wypass is a male
Moderator


/images/avatars/avatar-22720.jpg

Registration Date: 18-03-2010
Posts: 1,267
Skąd: radom

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

witamy!
oczywiście możesz zalewać chłodną wodą...
http://yerbamateforum.pl/890/thread.html?hilight=terere
może w tym wątku znajdziesz odpowiedzi Smile

__________________
~Stay Open Minded~


13-05-2010 17:24 wypass is offlineSend an Email to wypassHomepage of wypassSearch for Posts by wypassAdd wypass to your Buddy ListAdd wypass to your Contact List
gafik gafik is a male
Viking


/images/avatars/avatar-1692.jpg

Registration Date: 05-03-2010
Posts: 616
Skąd: Opole

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Witaj keithmiles0 !

wypass, Jemu nie chodziło o terere.

Zimna (ostudzona) yerba jest jaknajbardziej OK.
Tzn. możesz normalnie sobie ją zaparzać - tak, jak mówiłeś - a zalania do butelki, zamiast do gardła...Tongue
Jej moc będzie taka sama jak gorącej...

Zielona Amanda jest OK... Ale jeśli jesteś smakoszem ziołowych yerb... , skosztuj Cachamate...
Jeśli natomiast miętę lubisz najbardziej to Pajarito Hierbas Naturales wywali ci gałki oczne Big Grin Big Grin Big Grin
13-05-2010 17:35 gafik is offlineSend an Email to gafikSearch for Posts by gafikAdd gafik to your Buddy List
wypass wypass is a male
Moderator


/images/avatars/avatar-22720.jpg

Registration Date: 18-03-2010
Posts: 1,267
Skąd: radom

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

wiem, że mu nie chodziło o typowe terere, ale w tamtym wątku można się sporo dowiedzieć o mate zalewanej zimną wodą Wink jej właściwości nie są słabsze, jak zalewasz zimną wodą to musisz dłużej czekać aż naciągnieSmile

__________________
~Stay Open Minded~


13-05-2010 17:45 wypass is offlineSend an Email to wypassHomepage of wypassSearch for Posts by wypassAdd wypass to your Buddy ListAdd wypass to your Contact List
gafik gafik is a male
Viking


/images/avatars/avatar-1692.jpg

Registration Date: 05-03-2010
Posts: 616
Skąd: Opole

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Ale tu nie chodzi o zalewanie zimną wodą, ani nawet chłodną, ani nawet letnią, tylko normalnie gorącą... więc dygresja z naciąganiem jest całkiem nie na temat...
13-05-2010 19:44 gafik is offlineSend an Email to gafikSearch for Posts by gafikAdd gafik to your Buddy List
wypass wypass is a male
Moderator


/images/avatars/avatar-22720.jpg

Registration Date: 18-03-2010
Posts: 1,267
Skąd: radom

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

możliwe, ale ja jakbym miał zabrać mate ze sobą gdzieś w termosie czy butelce, to nie chciałoby mi się bawić w zalewanie gorącą przelewanie, zalewanie znowu gorącą...w sumie z zimną wodą też jakoś trzeba odfiltrować susz...kupiłbym w torebkach Big Grin

__________________
~Stay Open Minded~


13-05-2010 22:02 wypass is offlineSend an Email to wypassHomepage of wypassSearch for Posts by wypassAdd wypass to your Buddy ListAdd wypass to your Contact List
keithmiles0
Newbie


Registration Date: 13-05-2010
Posts: 2

Thread Starter Thread Started by keithmiles0
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

źle zrozumiałeś.
Yerba naszykowana w domu. Po każdym zalaniu przelewana do butelki i bez fusów.
13-05-2010 22:12 keithmiles0 is offlineSend an Email to keithmiles0Search for Posts by keithmiles0Add keithmiles0 to your Buddy List
gafik gafik is a male
Viking


/images/avatars/avatar-1692.jpg

Registration Date: 05-03-2010
Posts: 616
Skąd: Opole

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

quote:
keithmiles0 napisał(a)
źle zrozumiałeś.
Yerba naszykowana w domu. Po każdym zalaniu przelewana do butelki i bez fusów.

W każdym razie wg mnie Twój sposób jest bdb Smile
Wprawdzie trzeba się na początku napracować, ale przecież nie jest to na codzień...
13-05-2010 23:15 gafik is offlineSend an Email to gafikSearch for Posts by gafikAdd gafik to your Buddy List
kladacy_na_mate kladacy_na_mate is a male
Lord


/images/avatars/avatar-1801.png

Registration Date: 26-05-2009
Posts: 267
Skąd: Opole

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Kiedyś zrobiłem takie coś:

1. Do szklanego, litrowego słoika (np. po ogórkach) wsypujemy ( do połowy objętości Wink yerba mate,
2. Zalewamy do pełna wodą o odpowiedniej temperaturze,
3. Przykrywamy talerzykiem i czekamy... najlepiej kilkadziesiąt minut,
4. Zostało tylko przelać napar przez sitko do np. butelki po Kubusiu :-)

Smacznego!

__________________
^_^

13-05-2010 23:28 kladacy_na_mate is offlineSend an Email to kladacy_na_mateSearch for Posts by kladacy_na_mateAdd kladacy_na_mate to your Buddy List
Pingui Pingui is a female
Newbie


Registration Date: 19-08-2009
Posts: 2
Skąd: Poznań

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Yerba na wykładach, niestety nie zawsze można zabrać ze sobą materko myślę, że na wycieczki ten sposób też jest spoko:

-Na ciepło, robimy yerbę w zaparzaczu zalewamy ciepłą wodą (ostudzoną do 70-75 stopni ) przelewamy do termosu (warto wcześniej zlać od środka wrzątkiem powinien dłużej trzymać ciepło) i gotowe.
-Na zimno, wyciągamy zimną wodę mineralną z lodóweczki robimy w zaparzaczu przelewamy do termosu(wcześniej warto przepłukac zimną woda powinien dłużej trzymać zimno) przed zakręceniem dorzucamy kilka kostek lodu Smile
14-05-2010 10:43 Pingui is offlineSend an Email to PinguiSearch for Posts by PinguiAdd Pingui to your Buddy List
Meszuge
Emperor


/images/avatars/avatar-8061.jpg

Registration Date: 11-01-2010
Posts: 1,381

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

quote:
Pingui napisał(a)
... zalewamy ciepłą wodą (ostudzoną do 70-75 stopni ) przelewamy do termosu...


Chyba podgrzaną do 70-80 stopni, a nie ostudzoną. :-) Yerba mate nie zalewa się wodą przegotowaną. No, chyba, że ktoś lubi lavado...

__________________
Meszuge
14-05-2010 11:32 Meszuge is offlineSearch for Posts by MeszugeAdd Meszuge to your Buddy List
gafik gafik is a male
Viking


/images/avatars/avatar-1692.jpg

Registration Date: 05-03-2010
Posts: 616
Skąd: Opole

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

quote:
Meszuge napisał(a)
quote:
Pingui napisał(a)
... zalewamy ciepłą wodą (ostudzoną do 70-75 stopni ) przelewamy do termosu...


Chyba podgrzaną do 70-80 stopni, a nie ostudzoną. :-) Yerba mate nie zalewa się wodą przegotowaną. No, chyba, że ktoś lubi lavado...

No tak...
IMHO większość yerba-pijców ciągle jeszcze doprowadza wodę do wrzenia, a potem czeka aż ostygnie...
Smutne to ale prawdziwe...
Wychowani na przeświadczeniu, że herbatkę zalewa się wrzątkiem...
Pomimo, nawet tego, że niema chyba herbat, które należy zalewać wrzątkiem Tongue
Wychowani na przeświadczeniu, że wodę trzeba zagotować, by wybić drobnoustroje...
Pomimo, nawet tego, że aby naprawdę ubić żyjące we wodzie badziewie, trzeba ją gotować dłużej niż 5 min. Doprowadzając jedynie wodę do wrzenia na chwilę, usuwamy z niej rozpuszczone gazy... Owszem niedobry chlor, ale też pyszny tlen...
Ehhh... i bądź tu mądry...
Najlepiej mają chyba Ci co w górach nad czystym strumyczkiem mieszkają Tongue
14-05-2010 13:09 gafik is offlineSend an Email to gafikSearch for Posts by gafikAdd gafik to your Buddy List
KeithMiles17
Newbie


Registration Date: 17-05-2010
Posts: 3

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

A jak to dokładnie jest z zaparzaniem?

Rozumiem, że 70-80*C.
Ale czy długość parzenia w tej temperaturze wpływa tylko na gorycz w smaku, czy również na ilość witamin, garbników i składników odżywczych?

Czy 50g Yerba Mate (w tym przypadku Amandy) lepiej zalewać kilka razy czekając po 2-3 minuty, czy może od razu wlać 0,5 litra wody i poczekać troszkę dłużej?
17-05-2010 18:05 KeithMiles17 is offlineSend an Email to KeithMiles17Search for Posts by KeithMiles17Add KeithMiles17 to your Buddy List
Uspy Uspy is a male
Triple Ace


/images/avatars/avatar-2019.jpg

Registration Date: 20-12-2009
Posts: 166
Skąd: Cieszyn

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

quote:
KeithMiles17 napisał(a)
A jak to dokładnie jest z zaparzaniem?

Rozumiem, że 70-80*C.
Ale czy długość parzenia w tej temperaturze wpływa tylko na gorycz w smaku, czy również na ilość witamin, garbników i składników odżywczych?

Czy 50g Yerba Mate (w tym przypadku Amandy) lepiej zalewać kilka razy czekając po 2-3 minuty, czy może od razu wlać 0,5 litra wody i poczekać troszkę dłużej?


Co do pierwszego pytania: Jeśli zalejesz Yerbę wrzącą wodą, to wszystkie składniki z niej zostaną uwolnione w tej porcji wody, a nie (jak się przewiduje) w 1L. Wpłynie to na zwiększenie goryczy. Oczywiście można susz uratować (ja zrobiłem tym sposobem i smakowała normalnie):
1) Odstaw tykwę z Yerbą - musi przestygnąć.
2) Odcedź Yerbę przez sitko.
3) Pozwól Zielonemu przeschnąć.
4) Wsyp do SUCHEJ tykwy.
5) Zalej mocno przestudzoną wodą 60-70 stopni C.
6) Napij się.

Co do drugiego pytania: Lepiej zalewać po trochu. Będzie lepiej smakować.

__________________
Mój photoblog

Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam!
Jestem tylko człowiekiem i mogę popełniać błędy.

This post has been edited 2 time(s), it was last edited by Uspy: 17-05-2010 18:34.

17-05-2010 18:32 Uspy is offlineSend an Email to UspySearch for Posts by UspyAdd Uspy to your Buddy List
Meszuge
Emperor


/images/avatars/avatar-8061.jpg

Registration Date: 11-01-2010
Posts: 1,381

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

quote:
KeithMiles17 napisał(a)
A jak to dokładnie jest z zaparzaniem?

Ano, tak to jest, że do naczynia z zielskiem nalewasz tyle wody, ile chcesz w danym momencie wypić. To nie kawa czy herbata, żeby mogła stać w szklance na biurku przez pół dnia.
Oczywiście zrobić tak można, to wolny kraj i nikt nikomu zabronić nie może, ale...

Żeby wszystko miało ręce i nogi, NAJPIERW dobrze jest zorientować się, jaki model picia płynów się praktykuje. Czy, na przykład, rzadko, ale wtedy po pół litra na raz, czy może często po 75 mililitrów? Jak już to wiesz, to dopiero wtedy przystępujesz do wyboru odpowiedniego naczynia - chodzi o pojemność.

__________________
Meszuge
17-05-2010 20:07 Meszuge is offlineSearch for Posts by MeszugeAdd Meszuge to your Buddy List
KeithMiles17
Newbie


Registration Date: 17-05-2010
Posts: 3

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Uspy, czy to oznacza, że im wyższa temperatura wody tym szybciej przenikają do niej substancje (smakowe i odżywcze) z Yerby?
Wynikałoby z tego, że można albo zmniejszyć ilość listków, albo zwiększyć wody.

Już nie wiem czy ta ustalona temperatura jest po to, aby zachować właściwości Yerby czy po prostu indiańskie tradycje kosztowania...

W każdym razie za chwilę spróbuję z wrzątkiem. Odmierzyłem już nawet proporcje.
17-05-2010 20:09 KeithMiles17 is offlineSend an Email to KeithMiles17Search for Posts by KeithMiles17Add KeithMiles17 to your Buddy List
gafik gafik is a male
Viking


/images/avatars/avatar-1692.jpg

Registration Date: 05-03-2010
Posts: 616
Skąd: Opole

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

quote:
KeithMiles17 napisał(a)
...W każdym razie za chwilę spróbuję z wrzątkiem...

Ja Ci odradzam...
Żadnych ziół nie powinno się wrzątkiem zalewać...
Nawet dla zwykłej czarnej herbaty max to 95*C...
Temperatura wody na poziomie 75-85*C to raczej nie tradycja a pragmatyzm...
W tej temp. yerba najchętniej oddaje wodzie swoje substancje i jest przy tym najsmaczniejsza...
Kombinacje ze zmniejszaniem ilości listków i zwiększaniem ilości wody są jaknajbardziej na miejscu...
Jest to nic innego jak poszukiwanie "swoich" proporcji...
17-05-2010 23:09 gafik is offlineSend an Email to gafikSearch for Posts by gafikAdd gafik to your Buddy List
krzem krzem is a male
Lord


/images/avatars/avatar-956.gif

Registration Date: 22-12-2008
Posts: 402

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

kombinujecie Smile jak konie pod górkę
18-05-2010 09:03 krzem is offlineSend an Email to krzemSearch for Posts by krzemAdd krzem to your Buddy List
gafik gafik is a male
Viking


/images/avatars/avatar-1692.jpg

Registration Date: 05-03-2010
Posts: 616
Skąd: Opole

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

quote:
krzem napisał(a)
kombinujecie Smile jak konie pod górkę

Raczej... osły... Tongue
18-05-2010 11:13 gafik is offlineSend an Email to gafikSearch for Posts by gafikAdd gafik to your Buddy List
Uspy Uspy is a male
Triple Ace


/images/avatars/avatar-2019.jpg

Registration Date: 20-12-2009
Posts: 166
Skąd: Cieszyn

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

quote:
gafik napisał(a)
quote:
krzem napisał(a)
kombinujecie Smile jak konie pod górkę

Raczej... osły... Tongue


Ładne skwitowanie.

__________________
Mój photoblog

Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam!
Jestem tylko człowiekiem i mogę popełniać błędy.
18-05-2010 17:00 Uspy is offlineSend an Email to UspySearch for Posts by UspyAdd Uspy to your Buddy List
Pages (2): [1] 2 next » Tree Structure | Board Structure
Jump to:
Post New ThreadPost Reply
Yerba Mate Forum » Yerba Mate dla początkujących » Zimna Mate na wycieczki

Cheap Oakley Sunglasses Cheap Ray Bans Canada Goose Outlet

Forum Software: Burning Board 2.3.6, Developed by WoltLab GmbH
Reklama: