| Przejście z kawy na Yerba Mate |
|
Gringos
Double Ace

Registration Date: 24-12-2010
 |
|
No tak , miły kop rano daje.
Mi całkowicie zastąpiła kawę , gdzie spożywałem spore ilości , rano około 3 kubków i w ciągu dnia tez się parę zebrało.
16-01-2011 20:38 |

|
|
fagor
Newbie
Registration Date: 15-01-2011
 |
|
dzieki yerbie czuje sie o wiele lepiej niz jak kawe piłem
__________________ kasy fiskalne - kasy fiskalne kasy fiskalne - kasy fiskalne
|
|
17-01-2011 01:03 |

|
|
renioo unregistered
 |
|
Dobra kawa nie jest zła
nawet czarna z eksresu, ale to tylko max 1 dziennie, ale teraz się nie zdarza. Bywa, że i w szkole pijamy yerbę, więc porannej kawy nie ma.
Kiedyś pijałem z 3 kubki dziennie kawy z ekspresu, teraz 0,7 ... yerby
I tak od roku
|
|
17-01-2011 13:20 |
|
|
jacoll unregistered
 |
|
ja w sumie zaczełem yerbe pic bo po kawie to juz mnie serce bolało i sie bałem pic
|
|
17-01-2011 21:49 |
|
|
Gringos
Double Ace

Registration Date: 24-12-2010
 |
|
Kawkę dalej pijam czasami ( fakt , iż moja żona kupiła nowy ekspres nie pomaga ) ale po niej czułem się trochę rozdrażniony , a po wypiciu Yerby odczuwam pobudzenie ale z jak by to określić spokojem i harmonią.
17-01-2011 23:54 |

|
|
czika
Newbie
Registration Date: 20-01-2011
 |
|
Ja YM piję w sumie od niedawna, ale zupełnie odstawiłam kawę i wystarcza mi tylko YM. Dodaje mi energii, ale nie pobudza za bardzo, działa lepiej niż kawa i ja też czuję się lepiej
__________________ Niech już będą wakacje!
|
|
20-01-2011 20:24 |

|
|
slawosl
Triple Ace

Registration Date: 12-08-2008
 |
|
Po dłuższej przerwie wróciłem do yerbania, ale z dobrej kawy nie potrafiłbym zrezygnować. To dwa naprawdę niezłe produkty z bożej apteki
|
|
20-01-2011 20:59 |

|
|
barnix
Newbie
Registration Date: 19-01-2011
 |
|
|
20-01-2011 22:49 |

|
|
patulio
Newbie

Registration Date: 08-01-2011
 |
|
Mała czarna z ekspresu z cynamonem, goździkami i imbirem od czasu do czasu ;-) Ale co yerba to yerba
__________________ Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem — Gabriel García Márquez
|
|
29-01-2011 17:22 |

|
|
markar68

Emperor

Registration Date: 11-10-2010
 |
|
rosamonte elaborada i cruz de malta czerwona
__________________ Kłopot z życiem polega na tym, że nie ma okazji go przećwiczyć i od razu robi się to na poważnie.
Terry Pratchett
|
|
07-02-2011 21:49 |

|
|
Jacenty
Newbie
Registration Date: 02-12-2010
 |
|
Markar68 spróbuje te yerbki, które polecasz. Namówiliście mnie na przejście od kawy do Yerby, ale po kilku tygodniach praktyki odniosłem wrażenie, że to jednak nie ta sama moc i wróciłem do kawy. Może po prostu brakowało mi tego kołatania serca w klacie
Nie mniej spróbuje tych gatunków, które wymieniliście powyżej i do tego zamiast tykwy z owocu zainwestuje w porcelanową.
__________________ Szkolenia dla firm. Alternatives Wyszukiwarka alternatyw.
|
|
08-03-2011 13:06 |

|
|
markar68

Emperor

Registration Date: 11-10-2010
 |
|
próbuj próbuj koniecznie
kawa jest niezdrowa
i choć o tym od dawna wiedziałam to chlałam na umór teraz jedną sobie rano piję jak nie mam czasu na yerbkę i jest ok
kawa wypłukuje minerały głównie magnez i jest zabójcza dla żołądka co nie znaczy żeby w ogóle nie pić
yerby też można się poczepiać
ale jak to mówią z głową i umiarem jest dużo zdrowsza
__________________ Kłopot z życiem polega na tym, że nie ma okazji go przećwiczyć i od razu robi się to na poważnie.
Terry Pratchett
|
|
08-03-2011 16:03 |

|
|
pandarus
Lord

Registration Date: 10-01-2011
 |
|
Tak se polatałem po forum i nie znalazłem by forumowicze namawiali do rezygnacji z kawy, herbaty i innych trunków. Stwierdza się tylko, że można zastąpić pobudzające działanie kawy na bardziej przyjazne zdrowiu picie yerba mate.
Co do pobudzających właściwości yerby to .... nie będę o tym dyskutował.
|
|
08-03-2011 16:55 |

|
|
Tarocista
Newbie

Registration Date: 26-07-2011
 |
|
RE: Przejście z kawy na Yerba Mate |
    |
Wiele zależy od gustów. Do yerby trzeba się przekonać, następnie przyzwyczaić. Co do zakwaszania organizmu, kawa zakwasza bardziej, więc dla równowagi proponuje pić napar z czarnego bzu. Ja ograniczyłem kawkę, a i tak ilości jej wypijałem "normowe", raczej dla smaku i żadnego cukru. Ludzie się dzielą na normalnych i tych co słodzą kawę. Jeszcze bardziej to dotyczy ziół, w tym yerby. Uzależnić się można praktycznie od wszystkiego i wszystkim przesadzić. Umiar należy dochować we wszystkim, w piciu yerby także. Wyrabianie gustu i wybór danej marki i rodzaju yerby, to co najmniej kilka tygodni, jak nie miesięcy prób i także może być to zmienne. Dobrze zmieniać gatunki i fajnie jest mieć swój ulubiony. Co by nie powiedzieć, yerba jako zioła natury, ma w sobie i tak mnóstwo wspaniałego dla ludzkiego organizmu dobra, Indianie żyjący praktycznie z naturą wtedy, doskonale wiedzieli, co jest naturalne i dobre dla ducha i ciała. Wiadomo że yerbą nie popija się śniadania czy kolacji, to rodzaj napoju rytualnego, wspomagającego, zdrowotnego i specyficznego. To raczej deser dla ducha i ciała, nie strawa.
__________________ Gdy siedzę po medytacji i siorbię ulubioną yerbe w zaimpregnowanej energetycznie mate, wtedy wiem że jestem blisko natury...
|
|
26-07-2011 16:27 |

|
|
slawosl
Triple Ace

Registration Date: 12-08-2008
 |
|
ja polecam i kawę i mate. doskonale się uzupełniają więc bez neofickiej nadgorliwości
oba napoje są boskie!
|
|
31-10-2011 19:51 |

|
|
$szczepan$ unregistered
 |
|
może i się uzupełniają ale jednak yerba jest zdrowsza takie bynajmniej mam odczucia
|
|
31-10-2011 21:50 |
|
|
gafik
Viking

Registration Date: 05-03-2010
 |
|
bynajmniej =/= przynajmniej...
|
|
01-11-2011 01:22 |

|
|
kolaborant
Member

Registration Date: 25-11-2011
 |
|
Witam serdecznie, jestem nowy na forum. Przygodę z Yerbą zacząłem 4 tygodnie temu. Byłem nałogowym pijaczem kawy(5-6) dziennie. Już od pierwszego spotkania z Yerbą zerwałem kontakty z małą czarną(choć w moim przypadku nie była taka mała).
Mija 4 tydzień a Ja ani razu nie sięgnąłem po kubeczek z kawą. Yerbe popijam codziennie,wiem jedno czuję się lepiej.
Pozdrawiam wszystkich yerboholików
|
|
19-12-2011 11:52 |

|
|
Rickey
Full Member

Registration Date: 29-03-2011
 |
|
no kolaborant, widzisz jak ładnie. ja zanim piłem yerbe to dwie kawki. jedna z rana do śniadania, i to pozostało, ponieważ nie wyobrażam sobie pić z rana na szybko YM, a czasu rano nie mam. i piłem drugą po południu. teraz to jest kilka zalań ziółka.szkoda mi tak definitywnie rozstawać się z kawą bo ją jednak lubię. a piję z czajniczka Moka.
ale może kiedyś tylko yerba będzie. gdybym miał więcej czasu z rana, albo jak już na emeryturze będę, zalać dobre ziółko, usiąść na werandzie i popijać na dobry dzień. ech...rozmarzyłem się
__________________ "Jeżeli widzisz tonącego człowieka i chciałbyś jednocześnie uratować go i zachować na zdjęciu to wydarzenie - jaki rodzaj filmu zastosujesz?"
|
|
19-12-2011 14:16 |

|
|
yerba buena

Newbie
Registration Date: 08-12-2011
 |
|
Ja pio przeczytaniu tego posta zdałam sobie sprawę z tego że jestem już nawet chyba w niezdrowy sposób uzależniona od kawy.
piję od 4 do pieciu kaw dziennie. Uwielbiam smak zapach i kopa, Yerbe też uwielbiam, ale to oczywiste że skoro pije tyle kaw to nie zauważam mocnego działania Yerby, oprucz jej smaku który poprostu uwielbiam i rytuał picia wpływa na mnie relaksująco. Ale chciałam wszystkim podziekować, bo zdecydowałam ze ogranicze kawe i zaczne wiecej pić yerby
pozdrawiam !
|
|
13-01-2012 09:36 |

|
|
|
|
  |
|