Yerba Mate Forum » Akcesoria » Start z palo santo - aromat, przygotowanie naczynia, użytkowanie » Hello Guest [Login|Register]
Last Post | First Unread Post Print Page | Recommend to a Friend | Add Thread to Favorites
Post New ThreadPost Reply
Start z palo santo - aromat, przygotowanie naczynia, użytkowanie
Author
Post « Previous Thread | Next Thread »
fishol
Newbie


Registration Date: 07-08-2012
Posts: 8

Start z palo santo - aromat, przygotowanie naczynia, użytkowanie Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Witam, dzisiaj właśnie odebrałem swoje palo santo i chciałem poruszyć temat zapachu na forum, aby być w 100% pewien czy wsio jest ok Wink

Moje naczynko ma baaaardzo intensywny, kwaskowaty zapach, może lekko pikantny. Czy tak to powinno pachnieć ? Spodziewałem się czegoś mniej inwazyjnego i bardziej łagodnego, zobaczymy jak w praniu wyjdzie Smile


Jeszcze druga rzecz, czytałem że palo santo warto nasmarować masłem, gdzieś indziej że można oliwą. Dlaczego to robić rozumiem - mniej się zużywa. Moje pytanie - jakich rodzajów smaru można użyć i czy rodzaj (oliwa vs masło vs coś innego ?) ma jakiś wpływ ? Czy wystarczy to zrobić raz na samym początku czy trzeba to robić regularnie ?

Jakie powinny być moje pierwsze kroki z palo santo ? Mam je wyparzyć w gorącej wodze, potem nasmarować, potem znowu wyparzyć / umyć i dalej mogę używać ? Coś w tę deseń ? Bardzo proszę o poradnik za rączkę najlepiej Smile

Czytałem też że PS trzeba utrzymywać cały czas wilgotne, czyli zostawiać mokre fusy w środku na noc i następnego dnia opróżniać przed nabiciem ? Co w przypadku dłuższej przerwy ? Podejrzewam że nie należy zostawiać wody w naczyniu tylko należy utrzymywać wilgoć i przepływ powietrza co by tam nowe formy życia nie ewoluowały ?
18-08-2012 16:12 fishol is offlineSend an Email to fisholSearch for Posts by fisholAdd fishol to your Buddy List
Michal
unregistered
Polecam Ci te produkty Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

No cóż, w takiej sytuacji pozostaje mi polecić Ci produkty, które tylko dziś są w promocji:




18-08-2012 16:13
INES777 INES777 is a female
The Godfather


/images/avatars/avatar-2381.jpg

Registration Date: 06-05-2010
Posts: 3,493

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

1) smarowanie masłem, olejem , czy innym łojem to głupota , zatem odpuść.

2) możesz przelać naczynko szybko wrzątkiem, ale nie narażaj Palo Santo przez bardzo długi okres czasu na działanie aż tak wysokiej temperatury. Ja tak raz zrobiłam i niestety cała żywica mi wypłynęła, pozostał suchy wiórek , także odradzam.

3. Okute Palo Santo nie wymaga specjalnej pielęgnacji. Nie musisz utrzymywać non stop wilgoci. Nic złego się nie stanie, jak będzie stało i miesiąc nie używane. Nie używaj tylko żadnych detergentów do mycia.

4. Co do zapachu, trudno wywnioskować z twojego opisu. Wink ...

__________________
Powered by Yerba Mate !

Podczas składania zamówienia w yms wpisz kod rabatowy "yerbamatestore", a uzyskasz 25% rabatu. Tongue

Numer gg STRAŻNIKA FORUM 42482579 - zadaj szybkie pytanie on-line!
18-08-2012 17:02 INES777 is offlineSend an Email to INES777Search for Posts by INES777Add INES777 to your Buddy List
kmilo kmilo is a male
Full Member


/images/avatars/avatar-2173.jpg

Registration Date: 28-07-2011
Posts: 69
Skąd: Ustka

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Dziś odebrałem swoje, jeśli chodzi o zapach w niczym nie przypomina twojego opisu, lekkosłodkawy, czuć także coś co przypomina w zapachu migdały Smile Ale może wszystko zależy od wyobraźni.

quote:
smarowanie masłem, olejem , czy innym łojem to głupota

quote:
Ja tak raz zrobiłam i niestety cała żywica mi wypłynęła, pozostał suchy wiórek


A może jednak jest jakiś związek między tymi dwoma cytatami : ]

__________________
Kontent więc, iż uczony nic nie odpowiadał,
Tym bardziej jeszcze krzyczeć przeraźliwie począł;
Na koniec, zmordowany, gdy sobie odpoczął,
Rzekł mądry, żeby nie był w odpowiedzi dłużny:
"Wiesz, dlaczego dzwon głośny? Bo wewnątrz jest próżny

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by kmilo: 18-08-2012 19:05.

18-08-2012 19:04 kmilo is offlineSend an Email to kmiloSearch for Posts by kmiloAdd kmilo to your Buddy List
INES777 INES777 is a female
The Godfather


/images/avatars/avatar-2381.jpg

Registration Date: 06-05-2010
Posts: 3,493

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Nie nie ma związku... dorobiłam się już wielu sztuk Palo Santo...
Z praktyki wiem, że smarowanie masłem nie ma sensu. Nieużywane jeszcze przeze mnie modele Palo Santo, po posmarowaniu masłem przestały zupełnie pachnieć i wydzielać specyficzny słodkawy aromat.

Palo Santo , które miałam okazje użytkować te smarowane tłuszczem i te nie smarowane wykazują takie same właściwości, nie zauważyłam różnicy w trwałości...
Z resztą, z tego co mi wiadomo w krajach Ameryki Południowej nie praktykuje się w ogóle takich rozwiązań. Warstwa tłuszczu szybko się zejdzie, po styczności z wodą.
Ten rodzaj drewna jest tak bogaty w żywicę, że nie wymaga takich dziwactw...

a te pierwsze biedne Palo Santo, które maltretowałam wrzątkiem, po prostu się " wyżywiczyło " (że tak kolokwialnie napiszę). Po prostu na skutek wysokiej temperatury cała żywica wyciekła, zapach był przy tym mega, naczynko było całe oblepione i klejące. Zewnętrzna warstwa żywicy jednak szybko się wypłukała, został suchy wiór. Przestało pachnąć, chociaż przeżyło kilka latek i dalej służy pewnemu takiemu jegomościowi do dziś Wink

__________________
Powered by Yerba Mate !

Podczas składania zamówienia w yms wpisz kod rabatowy "yerbamatestore", a uzyskasz 25% rabatu. Tongue

Numer gg STRAŻNIKA FORUM 42482579 - zadaj szybkie pytanie on-line!
18-08-2012 20:13 INES777 is offlineSend an Email to INES777Search for Posts by INES777Add INES777 to your Buddy List
gwizd_ek gwizd_ek is a male
Double Ace


/images/avatars/avatar-1845.jpg

Registration Date: 06-01-2009
Posts: 102
Skąd: Klęczany

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Ja też dostałem swoje pierwsze PS parę dni temu. Przesmarowałem masłem ale nie widzę żeby mniej pachniało czy coś. Co do zapachu moje ma dość wyrazisty lekko ostry zapach i taką samą nutę smakową dodaje yerbie Smile Jak chodzi o wilgotność to jak masz okute to się nie martw. Ale trzeba uważać żeby szybko go nie wysuszyć, np. na grzejniku Smile

__________________
- Przepraszam bardzo z czego jest wykonana ta bombilla ? Można zobaczyć ?
- Eee.... noo wszystkie tutaj są wykonane z tykwy.
- Aha... to ja dziękuje.

Autentyczna sytuacja z rzeszowskiego Tesco, pawilon z herbatami i akcesoriami do mate Big Grin
19-08-2012 23:26 gwizd_ek is offlineSend an Email to gwizd_ekSearch for Posts by gwizd_ekAdd gwizd_ek to your Buddy List
INES777 INES777 is a female
The Godfather


/images/avatars/avatar-2381.jpg

Registration Date: 06-05-2010
Posts: 3,493

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Nie rozumiem po co w ogóle stawiać Palo Santo na grzejniku...
a okutemu nic nie grozi, nawet jak się przesuszy, po zalaniu wodą drewno napęcznieje, a pęknięcia, ryski znikną.

__________________
Powered by Yerba Mate !

Podczas składania zamówienia w yms wpisz kod rabatowy "yerbamatestore", a uzyskasz 25% rabatu. Tongue

Numer gg STRAŻNIKA FORUM 42482579 - zadaj szybkie pytanie on-line!
20-08-2012 10:48 INES777 is offlineSend an Email to INES777Search for Posts by INES777Add INES777 to your Buddy List
mlady007 mlady007 is a male
Full Member


/images/avatars/avatar-1880.jpg

Registration Date: 06-04-2010
Posts: 69
Skąd: Opolskie

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

quote:
INES777 napisał(a)
Nie rozumiem po co w ogóle stawiać Palo Santo na grzejniku...
a okutemu nic nie grozi, nawet jak się przesuszy, po zalaniu wodą drewno napęcznieje, a pęknięcia, ryski znikną.


"Czy suszyć, smarować czy nie, splesniało? A moze to tylko odbarwienia.." Big Grin
Nic się nie zmienia. Nie próbuję nikogo nawracać, że aby cieszyć się dobrym smakiem wystarczy kubek, nierdzewna rura i trochę ziela. Wchodzi potem poczatkujący na stronę i "łoJeeeezzzzu" to muszę to wszystko wiedzieć, żeby napić się naparu? Big Grin

__________________
"Co wy mi tu @3$@&, wsadzasz rurę w kocioł i zasysasz."
20-08-2012 22:23 mlady007 is offlineSend an Email to mlady007Search for Posts by mlady007Add mlady007 to your Buddy List
tomekck
Newbie


Registration Date: 12-01-2013
Posts: 2

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

INES777 farmazony opowiadasz..

Ja swoje naczynko pozostawiłem na 72h grubo posmarowane masłem po czym wypłukałem dokładnie i zapach jest tak samo mocny jak przed smarowniem. Dodam, że żadnego rosołu też nie było, żadnego pływającego tłuszczu..

Opis co do curado, żeby wysmarować masłem pochodzi z zagranicznych stron - dobrze przeszukałem google więc jest to sposób międzynarodowy więc jakiś w tym sens musi być.

Naczynko po tygodniu ma się świetnie , 0 mikropęknięc itp.

Wrzątkiem drewno polewać? głupota..

Trzymać w wilgoci? Jak najbardziej, w końcu to drzewo w takim warunkach rośnie.

pzdr
12-01-2013 13:33 tomekck is offlineSend an Email to tomekckSearch for Posts by tomekckAdd tomekck to your Buddy List
INES777 INES777 is a female
The Godfather


/images/avatars/avatar-2381.jpg

Registration Date: 06-05-2010
Posts: 3,493

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

dla mnie 3 letnie naczynko Palo Santo po "masłowym curado" wygląda identycznie jak 3 letnie naczynko, na którym curado nie było przeprowadzane... zatem nie widzę powodu bym miała ten zabieg kiedykolwiek stosować, ale innym dla "spokoju sumienia" oczywiście można...

__________________
Powered by Yerba Mate !

Podczas składania zamówienia w yms wpisz kod rabatowy "yerbamatestore", a uzyskasz 25% rabatu. Tongue

Numer gg STRAŻNIKA FORUM 42482579 - zadaj szybkie pytanie on-line!
12-01-2013 18:39 INES777 is offlineSend an Email to INES777Search for Posts by INES777Add INES777 to your Buddy List
yerba w yapę yerba w yapę is a male
Triple Ace


Registration Date: 05-03-2013
Posts: 164

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Za jakieś dwa dni będę miał PS - okute.
I dla zwolenników natłuszczania napiszę tylę, że okute można przecie natrzeć tylko od wewnątrz, bo na zewnątrz jest przecież zbroja... tak więc nie będę nacierał.

Co do rady dla posiadaczy gołego kielicha, bądź częściowo okutego to może aby zniwelować naprężenia we włóknach można z raz na tydzień zmoczyć całe PS.
Nalewając wodę do kielicha moczona jest tylko czara z jednej strony, zewnętrzne części są suche. Co prawda wilgoć się rozchodzi, ale jakby zbadać wilgotność to większa będzie w części gdzie się zalewa, a zew. mniej. Tworzą się więc naprężenia i strzela.

Może wyrównanie wilgotności co jakiś czas wyeliminuje pękania?

(edit)
jednak będę miał traumę, że nie ma w zestawie zakrywki/pokrywki, bo "robactwo" może gościć w odstawionych fusach....tj muszki, komary itp :-D

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by yerba w yapę: 07-03-2013 16:00.

07-03-2013 15:56 yerba w yapę is offlineSend an Email to yerba w yapęSearch for Posts by yerba w yapęAdd yerba w yapę to your Buddy List
Tree Structure | Board Structure
Jump to:
Post New ThreadPost Reply
Yerba Mate Forum » Akcesoria » Start z palo santo - aromat, przygotowanie naczynia, użytkowanie

Cheap Oakley Sunglasses Cheap Ray Bans Canada Goose Outlet

Forum Software: Burning Board 2.3.6, Developed by WoltLab GmbH
Reklama: