| Colon - Seleccion Especial |
|
sanborn
Newbie

Registration Date: 13-01-2009
 |
|
Dziś po raz pierwszy piłem Colona Especial.
Jeśli chodzi o moje wrażenia to zarówno smak jak i działanie super.
Bardzo mi odpowiada ta yerba.
I mam nadzieję, że tak zostanie
|
|
14-01-2009 19:10 |

|
|
Smash
Newbie
Registration Date: 15-04-2009
 |
|
Colon...(Seleccion Especial)
Bardziej rześka niż Pajarito..nie taka ciężka i popielista
Ma delikatny posmak który określiłbym jako "wędzona mięta" (dlatego pewnie niektórym kojarzy się z rybą).
Od Pajarito wyróznia ją też efekt pobudzenia - Colon pobudza płynnie stopniowo (pijąc zalanie po zalaniu bez przerw) Nie powoduje rozkojarzenia i napobudliwości jak Pajarito - ktora uderza mocno ale na krotko (znacznie zwiększa puls) - wiąze sie to z róznica w zawartosci kofeiny - Pajarito 0,76g Colon 0,41g.
Posiada też wieksza dawke magnezu i co ważne możemy ja popijać i pojadać nie tracąc smaku.
Porównuje ją do Pajarito jako klasyka paragwajskiej yerby.
Dla mnie Colon to świetny wybór dla pracujących umysłowo/uczących się.
Zaskoczyło mnie przekonanie o jej ciężkości (wobec Pajarito) u mnie było wprost przeciwnie po ciężkim Pajarito Colon przyniósł rześka odmianę ... kolejny dowód na to ze "odbiór" yerby jest sprawą subiektywną.
|
|
15-04-2009 01:18 |

|
|
karred
Full Member

Registration Date: 06-10-2007
 |
|
zgadzam się! w 100% popieram zdanie przedmówcy na temat działania Colona. Choć bardzo lubię Paiarito to Colon jest przez mój organizm podobnie lepiej przyswajalny.
No i Colon to IKONA paragwajskiej YM
__________________ Każdy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po nim.
zapraszam do poczytania
|
|
21-04-2009 10:03 |

|
|
Johns
Triple Ace

Registration Date: 10-09-2008
 |
|
Colon (Selection Especial) to bardzo ciekawa yerba. Ma bardzo gorzki smak przy pierwszym zalaniu , co za tym idzie intensywny. Jednak aromat jest o wiele słabszy niż np. w Pajarito. Mimo tego iż jest dość drobno cięta nie zapycha bombilli. Yerba jak najbardziej pobudza, choć szczerze mówiąc lepiej działa na mnie Pajarito i Pajarito SE - choć jak zwykle to kwestia indywidualnych odczuć. Według mnie jest to obowiązkowa pozycja na yerbo- półce obok Selecty i Pajarito
|
|
09-06-2009 16:52 |

|
|
Lumbre
Newbie
Registration Date: 11-07-2010
 |
|
|
14-07-2010 13:44 |

|
|
patchu
Newbie

Registration Date: 04-07-2010
 |
|
wlasnie testuje, jak dla mnie bomba, a klasyków najlepsza jaka pilem.
zreszta jak juz wspominałem wcześniej, paragwajki sa lepsze
jeszcze wczoraj zwykly colon, dzis ju seleccion ale cięzko mi je dokladniej porównać, prawie takie same, ale tak samo dobre !
przyjedzie drugie naczynko to bede testowac obie na raz
|
|
31-08-2010 13:10 |

|
|
SIORBACZ POSPOLITY
Triple Ace

Registration Date: 29-08-2010
 |
|
Marka COLON mocny wyrazisty smak mocno pobudzająca sporo pyłu smak drewniano-dymny jeden z moich ulubionych.
__________________ YERBA MATE - napój BOGÓW
|
|
17-05-2011 18:02 |

|
|
Emas69
Member

Registration Date: 13-11-2008
 |
|
Kupiłem, spróbowałem
Pierwsze wrażenia (po tygodniu picia dwa razy dziennie) są pozytywne. Jest moc, jest smak goryczki. Polecam głównie doświadczonym siorbaczom, gdyż Yerba ta jest bardzo wrażliwa na temperaturę zalewnia. Podobno łatwiej jest z tradycyjną wersją Colon.
Pozdrawiam.
16-11-2011 19:01 |

|
|
yzihs
Lord

Registration Date: 18-02-2010
 |
|
Mam ostanimi czasy problem z tym Colon -em (sel esp.).Wychodzi taki jakis cierpki i gorzki.Pierwsze zalanie jest jeszcze do przelkniecia(lubie mocne) ale juz nie mam ochoty na drugie i wyrzucam.
Sypie na szklanke ok 3 czubate duze lyzki.Zalewam woda o. temp. 70st. dla Tomasza , czekam pare minut i dolewam powoli wody.Czekam kilka minut i pije.Yerba ta stoi w sloiku(ze 3-4 mies.), raz czy dwa stawialem (otwarty) na kaloryferze zeby w razie czego odpaowala ewentualna wilgoc.Dosc dlugo mam ją w tym sloiku bo mi nie podchodzi.Inne yerby przechowywane podobnie ale lisciaste jak np. Playadito, Rosamonte desp. sa wysmienite.
|
|
13-04-2012 09:11 |

|
|
stillaliv
Triple Ace

Registration Date: 30-03-2012
 |
|
Ho, ho, ho! Niby już dawno po świętach, a czuję się, jakbym dostał upragniony prezent
Tak mi przypadł do gustu jego aromat, że to jedyna yerba do tej pory, którą postanowiłem przesypać do szklanego pojemnika
. Zresztą w całej rozciągłości podzielam opinię autora wątku Lumbre na temat tego selekcjonowanego Colona. U mnie ścisła czołówka i niech tak zostanie
__________________ YM? Mhmm...GR8!!!
|
|
10-06-2012 22:40 |

|
|
sonyeric unregistered
 |
|
quote: |
szym napisał(a)
Otwieram paczkę z pyłem a tam trochę listków... |
Z tym pyłem to trochę szym przesadzil.Zastanawiam się po co ktoś takie głupoty wypisuje.
Tak ładnego suszu w żadnej paragwajskiej yerbie nie widziałem.
Zresztą oceńcie sami ile tam pyłu jest.
ps.
Yerba jak dla mnie nr.2 po Amandzie niebieskiej.
Doskonała ,gorzka,aromatyczna yerba.
sonyeric has attached this image (reduced version):
|
|
04-10-2012 23:59 |
|
|
gregoorwas
Newbie
Registration Date: 11-11-2012
 |
|
jak dla mnie Colon super nawet pity późnym popołudniem nie powoduje w przeciwieństwie do Pajarito problemów z uśnięciem.
|
|
01-01-2013 20:56 |

|
|
bL@De
Full Member

Registration Date: 09-03-2012
 |
|
Mimo iż piłem Colona już wcześniej to dzisiaj postanowiłem podzielić się swoja opinia. Na początek susz - troszkę bardziej pylasty nie reszta ale taka już przypadłość Paragwajek. Smak -wyrazisty, bardziej kwaskowaty; podobny do Pajarito jednak coś go odróżnia, być może mniej dymny posmak ale jakoś tak u mnie jest ze z każdym jej piciem troszkę inaczej mi smakuje. Być może zalewam ja różnymi temperaturami wody i to od tego te rozbieżności. Wracając do smaku, jak najbardziej na plus to jest to co najbardziej lubię w Pajarito-podobnych. Jednym to odpowiada drugim nie ale jak dla mnie Paragwajki są bardziej nachalne smakowo niż Rosamonty i to je stawia u mnie na pierwszym miejscu. Ja ze swojej strony mogę polecić wszystkim, nawet tym początkującym aby mogli zasmakować troszkę bardziej mocnego charakteru yerby.
9/10
__________________ ! Semper Fidelis i
|
|
12-01-2013 12:40 |

|
|
johnyy
Forum Ace

Registration Date: 03-01-2012
 |
|
Piękny susz, mało pyłu duże kawałki liści i palitos. W smaku trochę jak pajarito ale bardziej świeża. Pobudza powoli i delikatnie, nie daje nagłego kopa.
|
|
21-03-2013 11:53 |

|
|
Thrael
Moderator

Registration Date: 10-09-2014
 |
|
Piłem dziś colona w wersji specjalnej po raz pierwszy. Dobra yerba, odpowiada mi jej smak. W działaniu - jak pisaliście - pobudza, ale nie nagle.
Wiele osób pisało, że ma mocny, intensywny smak. Jak dla mnie nie jest mocny, zasypałem polowe PS (150ml) i smak nie był zbyt intensywny. Z każdym zalaniem robił się łagodniejszy (no to oczywiste
).
Pyłu mało, jednak jest to dopiero początek, nie wiem jak będzie pod koniec.
Generalnie yerbka na plus. Smak mniej dymny i mniej intensywny, jak dla mnie, od pajarito. Jednak ma coś oryginalnego i ciekawego w sobie. Tym, którzy jeszcze jej nie pili - polecam!
EDIT: Tak przy okazji, to strasznie moczopędnie działa na mnie colon. Z żadną yerbą nie miałem takiego problemu jak w przypadku colona. W końcu kilka razy na godzine, to troche przesada
__________________ }:{
This post has been edited 2 time(s), it was last edited by Thrael: 31-01-2015 17:54.
|
|
31-01-2015 17:41 |

|
|
Sonyeric
Lord

Registration Date: 01-01-2015
 |
|
Od ostatniego wpisu w temacie Colon Especjal to jest ponad 2 lata duzo się zmieniło.
od roku przstałem pić paragwajskie yerby.Za to polubiłem urugwajskie.
Ale właśnie Colon Especjal najbardziej mi smakował.
Przez lato kupię go właśnie do terere.Bo podobno paragwajskie yerby tylko tak powinno się pić.
__________________ http://www.racjonalista.pl/
|
|
05-02-2015 14:48 |

|
|
Thrael
Moderator

Registration Date: 10-09-2014
 |
|
Rzeczywiście, nawet nie zauważyłem, że tak dawno nie pisano nic w tym temacie.
Ja jak na razie testuję co chwile nowe smaki. Przez pół roku siorbania zdążyłem wypróbować już trochę gatunków i generalnie najbardziej podchodzą mi właśnie paragwajskie. Moją ulubioną jest, jak na razie, pajarito. Colon też bardzo dobry.
Gwoli ścisłości - nie ograniczam się tylko do paragwajek - takie pipore czy canarias z Paragwaju nie pochodzą a też mi smakują.
Co do terere - u nich inny klimat, tam przez cały czas można pić terere. Kiedy patrzę przez okno na zalegający śnieg, to zdecydowanie bardziej wolę napić się czegoś ciepłego. A skoro smakuje i działa, to nie widzę przeciwwskazań aby pić je normalnie
Lekki offtop się zrobił
__________________ }:{
|
|
05-02-2015 15:36 |

|
|
morfiszon
Junior Member

Registration Date: 19-03-2014
 |
|
quote: |
Thrael napisał(a)
Wiele osób pisało, że ma mocny, intensywny smak. Jak dla mnie nie jest mocny, zasypałem polowe PS (150ml) i smak nie był zbyt intensywny. Z każdym zalaniem robił się łagodniejszy (no to oczywiste
).
Pyłu mało, jednak jest to dopiero początek, nie wiem jak będzie pod koniec.
Generalnie yerbka na plus. Smak mniej dymny i mniej intensywny, jak dla mnie, od pajarito. Jednak ma coś oryginalnego i ciekawego w sobie. Tym, którzy jeszcze jej nie pili - polecam!
|
Dokładnie zgodzę się z tym opisem. Chyba za bardzo się nastawiałem kiedy ja próbowałem, na moc i smak, a tak naprawdę to jak dla mnie to średniak, ale od czasu do czasu sobie lubię posiorbać. Każdy inaczej odbiera różne rodzaje yerb i gdybym miał do wyboru Colona, a Pajarito to jednak skłoniłbym się do tego drugiego.
This post has been edited 1 time(s), it was last edited by morfiszon: 08-02-2015 08:58.
|
|
08-02-2015 08:57 |

|
|
INES777

The Godfather

Registration Date: 06-05-2010
 |
|
Colon Especial bardzo przyzwoita yerba moim zdaniem. Odrobinę pylasta, ale smak ujarzmiony, łagodniejszy niż tradycyjny, dzięki długiemu leżakowaniu. Lekki dymek.
Pobudzająco - zadowalajaco, jak dla mnie.
__________________ Powered by Yerba Mate !
Podczas składania zamówienia w yms wpisz kod rabatowy "yerbamatestore", a uzyskasz 25% rabatu.
Numer gg STRAŻNIKA FORUM 42482579 - zadaj szybkie pytanie on-line!
|
|
08-02-2015 11:09 |

|
|
|
|
  |
|