Yerba Mate Forum » Yerba Mate dla wtajemniczonych :-) » uzależnienie » Hello Guest [Login|Register]
Last Post | First Unread Post Print Page | Recommend to a Friend | Add Thread to Favorites
Pages (6): « previous 1 [2] 3 4 next » ... last » Post New ThreadPost Reply
uzależnienie
Author
Post « Previous Thread | Next Thread »
bodzio bodzio is a male
Junior Member

/images/avatars/avatar-254.jpg

Registration Date: 18-12-2007

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Wg. mnie uzależnić można się od wszystkiego nawet od własnego widelca (z innego nie smakuje tak dobrze). ja pije yerbe bo lubię (może to jest jakaś forma uzależnienia), ale mogę nie pić i 3 dni drgawek nie dostaję to chyba dobry znak. Piję jak się uczę, bo jakoś lepiej do głowy wchodzi, a ze to następuje prawie dziennie, bo takie studia to też piję yerbe dziennie Tongue Tongue Tongue Tongue Tongue Tongue Tongue Tongue i w ogóle lubię ten zapach ("siana" Tongue ) w pomieszczeniu. Pozdrawiam.

05-02-2008 09:40 bodzio is offlineSend an Email to bodzioSearch for Posts by bodzioAdd bodzio to your Buddy List
nie_ja1 nie_ja1 is a female
Member

Registration Date: 01-11-2007

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

No ja nie piłam prawie 2 tygodnie i jakoś też mnie nie telepałoSmile . Wprawdzie z przymusu nie piłam ale jakoś nie odczuwałam że MUSZĘSmile . Tylko teraz po tym czasie jak sie dziś napiłam to miałam wrażenie że w smaku jest bardziej gorzka niż wtedy co piłam codziennie bez przerwy

05-02-2008 20:55 nie_ja1 is offlineSend an Email to nie_ja1Homepage of nie_ja1Search for Posts by nie_ja1Add nie_ja1 to your Buddy List
bodzio bodzio is a male
Junior Member

/images/avatars/avatar-254.jpg

Registration Date: 18-12-2007

quote:
nie_ja1 napisał(a)
Tylko teraz po tym czasie jak sie dziś napiłam to miałam wrażenie że w smaku jest bardziej gorzka niż wtedy co piłam codziennie bez przerwy

Chyba twoje kubki smakowe się odzwyczaiły od specyficznego smaku. Ale po paru dniach siorbania gorzki smak odejdzie w zapomnienie.

06-02-2008 22:49 bodzio is offlineSend an Email to bodzioSearch for Posts by bodzioAdd bodzio to your Buddy List
nie_ja1 nie_ja1 is a female
Member

Registration Date: 01-11-2007

HeheSmile , już jest okSmile . Mniam mniamBig Grin

07-02-2008 09:04 nie_ja1 is offlineSend an Email to nie_ja1Homepage of nie_ja1Search for Posts by nie_ja1Add nie_ja1 to your Buddy List
Szalony Naukowiec
Junior Member

/images/avatars/avatar-1152.jpg

Registration Date: 31-10-2008

Yerba jak najbardziej uzależnia, psychicznie- tak jak wszystko co lubimy i może uzależnić także fizycznie. Dokładnie mówiąc nie sama yerba ale kofeina której mate jest nośnikiem, tak samo jak kawa, herbata, redbull, kardiamid itp...
Kofeina nie każdego uzależni, ale mnie tak, moja teoria jest taka że bardziej podatni na uzależnienie od kofeiny są "niskociśnieniowcy" i palacze, jak ja.
Fizyczne uzależnienie kofeinowe jest łatwe do zwalczenia, wystarczy 2 tyg abstynencji, bez jakiś szczególnych skutków ubocznych. Pytanie tylko po co? Kofeina ma dużo pozytywnego działania i nie wiele skutków ubocznych jak się ją przyjmuje w kontrolowany sposób.
Yerba mate natomiast bardzo pomaga w walce z nałogiem nikotynowym, nie palę już ponad miesiąc i jeśli uda mi się wygrać z tym obrzydliwym nałogiem to napiszę o roli yerby. To jest nałóg, straszny w skutkach i potwornie trudny do wyleczenia. Kofeina przy tym to dziecinna igraszka, no chyba że ktoś ma chorobę wieńcową. Nie zastanawiajcie się nad tym czy uzależni, czerpcie z niej przyjemność.
Życie bez żadnych nałogów jest nudne, ważne żeby je sobie odpowiednie wybrać.
25-01-2009 18:07 Szalony Naukowiec is offlineSend an Email to Szalony NaukowiecSearch for Posts by Szalony NaukowiecAdd Szalony Naukowiec to your Buddy List
Marcelo
Member

Registration Date: 01-11-2008

Ja uważam że uzależnia.. Ale to takie pozytywne uzależnienie, chociaż faktycznie rano jak się nie napiję to czegoś mi brak. No i z reguły często lecę od razu po yerbe, aby szybciej stanąć na nogi. Zawsze śmiałem się z koleżanki która zawsze musi kawy się napić bo inaczej twierdzi że nie funkcjonuje, aż tu ja zaczynam to samo robić...
25-01-2009 23:35 Marcelo is offlineSend an Email to MarceloSearch for Posts by MarceloAdd Marcelo to your Buddy List
Kruszyn Kruszyn is a male
Member

/images/avatars/avatar-1078.jpg

Registration Date: 12-01-2009

Podpisuję sie pod tym że uzależnia.... Tak jak gry komputerowe, cukierki, muzyka, imprezy,seks, i co każdy kto lubi te rzeczy uzna że jest uzależniony ?:>
Czy fizycznie uzależnia nie wiem jeszcze za krótko piję.

26-01-2009 00:15 Kruszyn is offlineSend an Email to KruszynSearch for Posts by KruszynAdd Kruszyn to your Buddy List
endruuu
Member

Registration Date: 04-01-2009

Wydaje mi się, że mate nie uzależnia, dlaczego? bo:

uzależnienie działa destrukcyjnie na człowieka samego i jego otoczenie, psychicznie i fizycznie.

Jeżeli nie zaniedbuje się swoich obowiązków, rodziny, jeżeli nie wydaje się ostatnich pieniędzy na yerbę, ryzykując tym samym śmierć głodową, to to nie jest uzależnienie.
(Przy czym badania krwi wskazują, że z naszym organizmem wszystko jest ok.)

Najlepiej sprawdzić, zapytać się kogoś bliskiego obok jak to odbiera.
Sam uzależniony często nie wie że jest albo nie chce się przyznać Big Grin
26-01-2009 08:54 endruuu is offlineSend an Email to endruuuSearch for Posts by endruuuAdd endruuu to your Buddy List
krupnik78 krupnik78 is a male
Full Member

/images/avatars/avatar-1141.jpg

Registration Date: 28-12-2008

ja uważam że uzależnia podobnie jak kawa, tylko w moim przypadku jej działanie jest przyjemniejsze niż kawowe Big Grin

26-01-2009 11:17 krupnik78 is offlineSend an Email to krupnik78Search for Posts by krupnik78Add krupnik78 to your Buddy List
cemilia cemilia is a female
Emperor

/images/avatars/avatar-1138.jpg

Registration Date: 23-05-2008

Masz rację krupnik.

Miałam ostatnio jakieś 2 tygodnie przerwy w piciu YM. Wyjazd do Polski i z powrotem do Francji, ciągle w biegu, wiele spraw do załatwienia i nie bardzo znajdowałam czas aby spokojnie usiąść z materkiem. Pierwszy dzień, dwa czegoś mi brakowało, ale z każdym kolejnym dniem było lepiej. Taka przerwa w piciu jest potrzebna od czasu do czasu - po powrocie do picia YM znowu czuję jej działanie.

26-01-2009 11:47 cemilia is offlineSend an Email to cemiliaHomepage of cemiliaSearch for Posts by cemiliaAdd cemilia to your Buddy List
Aruel
Full Member

Registration Date: 01-07-2008

Uzależnienie od Yerby to na przykładzie działanie w takim stylu według mnie- kurcze, mam naukę, jak się nie napiję Yerby to nie dam rady Smile , tzn. dosłownie uzależnianie od yerby powodzenia, czy czegokolwiek, oczywiście nie jednorazowo, ale z pewną prawidłowością.
Na innym przykładzie jak z tym widelcem- kurcze, z innego widelca smakuje mi gorzej Smile

Tak uważam :-)

26-01-2009 20:51 Aruel is offlineSend an Email to AruelHomepage of AruelSearch for Posts by AruelAdd Aruel to your Buddy List
Member

Ja mam podobnie.
Ale już naprawdę sam nie wiem....
Wczoraj wydoiłem jej trochę .... i nie spałem do 1:30.
Nie wiem czy to przejęcie nauką czy co .
W każdym razie dziewczyna jak to ona sceptycznie: Wmawiasz sobie....
A może my naprawdę sobie wmawiamy ?:>Tongue Pijemy zioło które jednak nie pobudza. Żałuje że nie spróbowałem tego od kogoś w nieświadomości czyli :
"Masz Kruszyn napij sie, To moja nowa herbata" po tym jakbym nie spał wiedziałbym że działa.
No ale cóż może to jednak ze mnie niewierny Tomasz....
Co do uzależnienia...
Piję bo lubię i tyle.
Piwo też piję..... bo lubię....a żyje ..... i nie wydaje ostatnich pieniędzy na piwo.....
I ręce mi się nie trzęsą

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Kruszyn: 26-01-2009 22:39.

26-01-2009 22:34 Kruszyn is offlineSend an Email to KruszynSearch for Posts by KruszynAdd Kruszyn to your Buddy List
Szalony Naukowiec
Junior Member

/images/avatars/avatar-1152.jpg

Registration Date: 31-10-2008

Można by to sprawdzić metodą podzielenia na pół grupy docelowej złożonej z wszystkich forumowiczów. Jednym podawać cały rok mate a drugim placebo (mate bezkofeinową) i potem po upływie tego czasu porównać czy liczba pijących nadal yerbę różni się w obu grupach. Jeśli nie wiele mate nie uzależnnia. Jeśli różnica jest znaczna na korzyść gr1. uzależnia. Wink Jeśli gr2. Uzależnia bezkofeinowa.
27-01-2009 00:05 Szalony Naukowiec is offlineSend an Email to Szalony NaukowiecSearch for Posts by Szalony NaukowiecAdd Szalony Naukowiec to your Buddy List
Member

He he w sumie tak....
Ale póki co jesteśmy skazani na czekanie....aż pojawi się śmiertelna ofiara która zmarła po przedawkowaniu Yerby Evil Evil Evil Evil OO ZGROZO Tongue

27-01-2009 00:08 Kruszyn is offlineSend an Email to KruszynSearch for Posts by KruszynAdd Kruszyn to your Buddy List
Johns Johns is a male
Triple Ace

/images/avatars/avatar-742.jpg

Registration Date: 10-09-2008

Może i yerba tak jak wszystko w jakimś stopniu uzależnia ale to napewno zdrowsze uzależnienie od innych i jakie przyjemne...Smile
27-01-2009 13:26 Johns is offlineSend an Email to JohnsSearch for Posts by JohnsAdd Johns to your Buddy List
kloklut kloklut is a male
Triple Ace

/images/avatars/avatar-712.jpg

Registration Date: 25-05-2008

Jak bylem jeszcze z klasą z gimnazjum na spotkaniu na izbie wytrzeźwień, to pani specjalistka mówiła, że żadne uzależnienie nie jest dobre. Potem strzelaliśmy, jakie może być pozytywne, wymyślaliśmy różne cuda, ale każde było jednak określane przez tą panią jako negatywne. Ciekawe co by powiedziała o uzależnieniu od YM Big Grin Wtedy jeszcze niestety nie znałem yerby.
27-01-2009 15:23 kloklut is offlineSend an Email to kloklutSearch for Posts by kloklutAdd kloklut to your Buddy List
pawel pawel is a male
Viking

/images/avatars/avatar-1085.gif

Registration Date: 19-05-2008

Mam test na uzaleznienie od picia podstawcie zamiast alkoholu yerbe i zobaczymy co wyjdzie Big Grin http://www.morawica.com.pl/jestem/test2.htm

28-01-2009 21:39 pawel is offlineSend an Email to pawelHomepage of pawelSearch for Posts by pawelAdd pawel to your Buddy List
norbert norbert is a male
Viking

/images/avatars/avatar-1013.jpg

Registration Date: 08-02-2008

Shocked Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

przepadłem, jestem mateholikiem, ale na odwyk do Miejskiego Ośrodka Profilaktyki i Terapii Uzależnień w Łodzi nie mam zamiaru się zgłaszać Happy

29-01-2009 10:56 norbert is offlineSend an Email to norbertSearch for Posts by norbertAdd norbert to your Buddy List
Bendigo Bendigo is a male
Lord

/images/avatars/avatar-714.jpg

Registration Date: 15-08-2008

Wg tego testu chyba każdy okaże się uzależniony.

29-01-2009 13:41 Bendigo is offlineSend an Email to BendigoHomepage of BendigoSearch for Posts by BendigoAdd Bendigo to your Buddy List
Sigvid
Double Ace

/images/avatars/avatar-962.jpg

Registration Date: 25-12-2008

Zaczynam się tego bać... Już chyba nic mi nie pomoże Wink

29-01-2009 15:57 Sigvid is offlineSend an Email to SigvidHomepage of SigvidSearch for Posts by SigvidAdd Sigvid to your Buddy List
Pages (6): « previous 1 [2] 3 4 next » ... last » Tree Structure | Board Structure
Jump to:
Post New ThreadPost Reply
Yerba Mate Forum » Yerba Mate dla wtajemniczonych :-) » uzależnienie

Forum Software: Burning Board 2.3.6, Developed by WoltLab GmbH
Modyfikacje oprogramowania i prowadzenie forum: Wywar Interactive
Reklama: Herbata Darmowe ogloszenia Argetto Semmelrock warszawa Wywar Media pozycjonowanie optymalizacja vilcacora leczy raka wyszukiwanie nieruchomości