Yerba Mate Forum » Yerba pogaduchy... » Wasz rytuał przygotowania i spożycia yerby » Hello Guest [Login|Register]
Last Post | First Unread Post Print Page | Recommend to a Friend | Add Thread to Favorites
Pages (2): [1] 2 next » Post New ThreadPost Reply
Wasz rytuał przygotowania i spożycia yerby
Author
Post « Previous Thread | Next Thread »
Maximus3g Maximus3g is a male
Member


/images/avatars/avatar-15259.jpg

Registration Date: 30-12-2015
Posts: 27
Skąd: Łódź

Wasz rytuał przygotowania i spożycia yerby Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Macie jakiś rytuał, który określa sposób w jaki zasypujecie, zalewacie i potem pijecie yerbę? Ile to trwa? O której godzinie zwykle pijecie?

U mnie wygląda to tak:

Mam matero o pojemności około 350 ml.
Matero zasypuję za pomocą drewnianej szufelki do yerby. Zawsze po godzinie 17 (gdy jestem już po zajęciach pracopodobnych itd.). Sypię równo 3 pełne szufeleczki, przekręcam do góry nogami, wkładam bomlilę, wcześniej przygotowaną wodę zmierzę termometrem do yerby i zalewam wodą o temperaturze pomiędzy 70 a 80 stopni. Czekam około 3 min i wpijam co czym zalazłem (około 150 ml).
Potem dolewam sobie wedle potrzeby, zwykle piję do godziny około 22 lub 21. Smile

Tak to wygląda u mnie.


A u Was? Smile
10-01-2016 12:41 Maximus3g is offlineSend an Email to Maximus3gSearch for Posts by Maximus3gAdd Maximus3g to your Buddy List
Michal
unregistered
Polecam Ci te produkty Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

No cóż, w takiej sytuacji pozostaje mi polecić Ci produkty, które tylko dziś są w promocji:
10-01-2016 12:42
Thrael Thrael is a male
Moderator


/images/avatars/avatar-8765.jpg

Registration Date: 10-09-2014
Posts: 337

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Mam Palo Santo 140 ml (używam najczęściej), tykwę 250 ml (używam z 2 - 3 razy na tydzień) i ceramiczne matero 350 ml (nie używam praktycznie w ogóle).

1) Z dzbanka filtrującego nalewam wody do czajnika . Nastawiam wodę na gotowanie.
2) Nasypuję yerby do naczynka i czekam na wodę.
3) Wyłączam gaz zanim woda się zagotuje, nalewam ją do termosu (temperatura oczywiście 70 - 80 stopni)
4) Formuje kopczyk nieco chłodniejszą wodą (około 60 stopni)
5) Zalewam -> piję, zalewam -> piję, nie czekam nawet pół minuty, wypijam od razu. I tak w kółko, aż do wyczerpania wody (1l)

Staram się pić yerbę wtedy, kiedy nie mam już żadnych ważniejszych rzeczy do zrobienia, tak by pić na spokojnie i cieszyć się tym. Piję o różnych godzinach.

__________________
}:{
12-01-2016 13:09 Thrael is offlineSend an Email to ThraelSearch for Posts by ThraelAdd Thrael to your Buddy List
peer1 peer1 is a male
Double Ace


/images/avatars/avatar-13221.jpg

Registration Date: 11-10-2015
Posts: 133

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Hej,
Mam Palo Santo 140-160 ml. okute,
Zasypuje Yerbą tak żeby móc zrobić "kopczyk" pod kątem żeby wystawało do samej góry
Wstawiam wodę do czajnika (mam taki z regulacją temperatury) na 75 stopni, gdy się woda nagrzeje zalewam by Św.Tomasz się napił.
Przelewam do termosu z "dzióbkiem" i zalewam i piję zalewam i piję zalewam i piję....... i mniam

__________________
Yerba Mate - Uwielbiam Smile
12-01-2016 17:08 peer1 is offlineSend an Email to peer1Search for Posts by peer1Add peer1 to your Buddy List
Maximus3g Maximus3g is a male
Member


/images/avatars/avatar-15259.jpg

Registration Date: 30-12-2015
Posts: 27
Skąd: Łódź

Thread Starter Thread Started by Maximus3g
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Panowie, a z tym kopczykiem to o co dokładnie chodzi?
Ja mam ceramiczne matero 350 ml, więc z kopczykami ciężko (cokolwiek to jest). Smile

Św. Mateusz? A nie Paweł? Big Grin
13-01-2016 20:22 Maximus3g is offlineSend an Email to Maximus3gSearch for Posts by Maximus3gAdd Maximus3g to your Buddy List
Thrael Thrael is a male
Moderator


/images/avatars/avatar-8765.jpg

Registration Date: 10-09-2014
Posts: 337

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Usypujesz yerbę na jednej ścianie naczynka i tworzy się tzw. kopczyk. Zalewasz go wtedy odrobiną wody, by to scaliła i w ten kopczyk wkładasz bombillę. Bombilla wtedy lepiej filtruje, a sama yerba zdecydowanie wolniej się wypłukuje.
W przypadku tak dużego naczynka, jaki masz, kopczyk rzeczywiście nie ma sensu.
Swoją drogą, jak tak bardzo wkręciłeś się w yerbowanie, to polecam Ci zakup jakiegoś mniejszego naczynka. Wink

__________________
}:{
13-01-2016 21:01 Thrael is offlineSend an Email to ThraelSearch for Posts by ThraelAdd Thrael to your Buddy List
trebor
Viking


Registration Date: 08-03-2012
Posts: 702
Skąd: dolny śląsk

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Nie wydaję mi się aby włożenie bombilli w kopczyk wpłynęło pozytywnie na poziom filtracji. Bezcelowe w tym momencie wydaje się zalewanie chłodniejsza woda i czekanie na scalanie kopczyka.Mam na myśli drobniejsze susze
14-01-2016 10:17 trebor is offlineSend an Email to treborSearch for Posts by treborAdd trebor to your Buddy List
Thrael Thrael is a male
Moderator


/images/avatars/avatar-8765.jpg

Registration Date: 10-09-2014
Posts: 337

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Potrząsając naczynkiem i tworząc kopczyk, patyczki i większe (cięższe) liście opadają na dno naczynka. Na pewno ma to wpływ na poziom filtracji. Zresztą, w tak małym naczynku raczej nie ma gdzie indziej włożyć bombilli. Chyba, że obok kopczyka, ale ja tak nie lubię Big Grin

A co do scalania kopczyka, to dlaczego uważasz, że jest bezcelowe? Przecież im kopczyk jest bardziej zbity, tym wolniej się zapada i - tym samym - mamy więcej zalań.

__________________
}:{
14-01-2016 13:29 Thrael is offlineSend an Email to ThraelSearch for Posts by ThraelAdd Thrael to your Buddy List
kaspa kaspa is a male
Forum Ace


/images/avatars/avatar-13475.jpg

Registration Date: 13-09-2015
Posts: 83

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

zasypuje gdzieś około połowy matero yerbą
przechylam matero na bok i strzącham żeby yerba oparła się na ściance i utworzył się kopczyk
zalewam (około) 70stopniową wodą sam spód kopczyka po czym wszystko mi się ładnie podnosi do góry przy przechylaniu matero do normalnej pozycji stojącej
stawiam je na podkładce korkowej
wsuwam zatkaną od góry palcem bombille pod ukosem pod jeszcze nie dotknięty wodą susz
puszczam palec który zatyka bombille
no i siup <grzdyl_grzdyl> Happy

pije po pracy jak pracuje od 8 do 16
pije przed pracą jak pracuje od 11 do 19

__________________
amen.

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by kaspa: 14-01-2016 15:48.

14-01-2016 15:12 kaspa is offlineSend an Email to kaspaSearch for Posts by kaspaAdd kaspa to your Buddy List
trebor
Viking


Registration Date: 08-03-2012
Posts: 702
Skąd: dolny śląsk

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Thrael nie zrozumieliśmy się. scalanie kopczyka jak najbardziej na tak. Ale po co go potem rozwalać bombillą?
14-01-2016 15:38 trebor is offlineSend an Email to treborSearch for Posts by treborAdd trebor to your Buddy List
Kao Kao is a male
King


/images/avatars/avatar-23778.jpg

Registration Date: 22-12-2014
Posts: 846
Skąd: Sherba Fort

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Najpierw go 'scalić', bombillę daćobok, jak zacznie się wypłukiwać --> zalać wszystko i zburzyć kopczyk, wsadzić bombillę w suchą stronę kopczyka i go odwrócić, wsadzić bombillę w kopczyk, jak to thrael mówił. Takie trzy sposoby mam.

__________________
"Find what you love and let it kill you."

click>Charytatywne klikacze<click
14-01-2016 20:30 Kao is offlineSend an Email to KaoSearch for Posts by KaoAdd Kao to your Buddy List
Maximus3g Maximus3g is a male
Member


/images/avatars/avatar-15259.jpg

Registration Date: 30-12-2015
Posts: 27
Skąd: Łódź

Thread Starter Thread Started by Maximus3g
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

quote:
Thrael napisał(a)
Swoją drogą, jak tak bardzo wkręciłeś się w yerbowanie, to polecam Ci zakup jakiegoś mniejszego naczynka. Wink


Mówisz? Zastanawiałem się dość dobrze przed zakupem i moje ceramiczne matero wybrałem z powodu łatwości w utrzymaniu czystości i braku konieczności konserwacji i ewentualnego ryzyka, że mi się tak o przepołowi czy coś, jak to z drewnem bywa.
Co prawda nie zdawałem sobie sprawy, że tykwy są tak małe, no ale... I teraz sam już nie wiem. Fajnie mi się z tego pije, nie wylewa się.


Dlaczego poleciłbyś mi mniejsze naczynko, np. takie drewniane? Smile
14-01-2016 20:32 Maximus3g is offlineSend an Email to Maximus3gSearch for Posts by Maximus3gAdd Maximus3g to your Buddy List
Thrael Thrael is a male
Moderator


/images/avatars/avatar-8765.jpg

Registration Date: 10-09-2014
Posts: 337

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

trebor - ale dlaczego rozwalać? Bombillę wpycham w samo dno kopczyka. Do tego bombilla jest na tyle wąska (ta potrójnie filtrująca), że nic a nic się nie rozwala Smile Kopczyk jest w nienaruszonym stanie

__________________
}:{
14-01-2016 20:40 Thrael is offlineSend an Email to ThraelSearch for Posts by ThraelAdd Thrael to your Buddy List
trebor
Viking


Registration Date: 08-03-2012
Posts: 702
Skąd: dolny śląsk

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Maximus bo teraz pijesz wodę o smaku yerby a chodzi o to żebyś spróbował wywaru zmieniając proporcje conajmniej pół na pół. O budowaniu kopczyków nie wspominając
14-01-2016 23:05 trebor is offlineSend an Email to treborSearch for Posts by treborAdd trebor to your Buddy List
Kao Kao is a male
King


/images/avatars/avatar-23778.jpg

Registration Date: 22-12-2014
Posts: 846
Skąd: Sherba Fort

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Poleciłbym ci taką tykwę - http://yerbamate.com.pl/tykwy/656-tykwa-tiger-bv.html lub taką http://yerbamate.com.pl/tykwy/644-tykwa-brazowa-bv.html . Powód? Nie są za duże, są tanie oraz nie mają wiroli - metalowego okucia. Thrael bodajże ma tygrysa.

__________________
"Find what you love and let it kill you."

click>Charytatywne klikacze<click
15-01-2016 16:14 Kao is offlineSend an Email to KaoSearch for Posts by KaoAdd Kao to your Buddy List
Maximus3g Maximus3g is a male
Member


/images/avatars/avatar-15259.jpg

Registration Date: 30-12-2015
Posts: 27
Skąd: Łódź

Thread Starter Thread Started by Maximus3g
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

quote:
trebor napisał(a)
Maximus bo teraz pijesz wodę o smaku yerby a chodzi o to żebyś spróbował wywaru zmieniając proporcje conajmniej pół na pół. O budowaniu kopczyków nie wspominając


Ale dlaczego niby wodę? Smile Chciałbym zaznaczyć, że zapewne sypię podobną ilość suszu co wy, a zalewam na raz ledwo połowę objętości matero, nie 370 ml przecież Tongue
Według mnie moja yerba wcale nie jest rozcieńczona w tych proporcjach.
15-01-2016 23:40 Maximus3g is offlineSend an Email to Maximus3gSearch for Posts by Maximus3gAdd Maximus3g to your Buddy List
LeJarkoff
Lord


/images/avatars/avatar-2385.jpg

Registration Date: 26-06-2011
Posts: 464
Skąd: Dantiscum - miasto którego ponoć nie ma...

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

sypiesz może i podobną ilość suszu, ale wody lejesz więcej.... połowa z 370 to i tak więcej niż ma większość materek drewnianych... Wink

__________________
"Jestem wielolicym demonem
Sarmatą dumnym rozmarzonym
Pije zdrowie nie mrużąc powiek
Przestępca , alkoholik - Polak katolik!!!"
15-01-2016 23:55 LeJarkoff is offlineSend an Email to LeJarkoffSearch for Posts by LeJarkoffAdd LeJarkoff to your Buddy List
Kao Kao is a male
King


/images/avatars/avatar-23778.jpg

Registration Date: 22-12-2014
Posts: 846
Skąd: Sherba Fort

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Jak robisz kopczyk(duzo suszu, malo wody - optymalnie w malym naczynku) to:
1. Yerba nie jest zalewana cala w jednej chwili, co sprawia ze smak jest bardziej zbalansowany i pozbawiony negatywnych cech
2. Jedno nabicie starcza Ci na znaaacznie dłużej
W dodatku napominales wczesniej ze picie to dla Ciebie rytuał, tak wiec mysle ze przeprowadzone w tradycyjny sposób w malej tykwie z kopczykiem znacznie lepiej spelni te role Smile przekonaj sie, nie pozalujesz

__________________
"Find what you love and let it kill you."

click>Charytatywne klikacze<click
16-01-2016 12:06 Kao is offlineSend an Email to KaoSearch for Posts by KaoAdd Kao to your Buddy List
Scoobany Scoobany is a male
Newbie


Registration Date: 21-03-2015
Posts: 2

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

U mnie Palo Santo ~200 ml. Zawsze daję 4 łyżeczki yerby i 1 łyżeczkę stewii. Nigdy nie potrząsam, nie układam żadnych kopczyków. Wbijam bombę i jazda. Na takie matero zużywam jeden termos (0,7 l) wody. Zawsze piję na gorąco. Nie lubię terere. Gdy już kończy się termos, mieszam zawartość PS, żeby jeszcze oddało na koniec to, co najlepsze.
Pył mi w zasadzie nie przeszkadza, chociaż czasem Colon potrafi dobić, bo jest jeden popiół i kilka patyków na krzyż.

Czasem dowalę mięty, trawy cytrynowej, czy jakichś skórek.
16-01-2016 21:48 Scoobany is offlineSend an Email to ScoobanySearch for Posts by ScoobanyAdd Scoobany to your Buddy List
trebor
Viking


Registration Date: 08-03-2012
Posts: 702
Skąd: dolny śląsk

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Czyli nic wspólnego z jakimkolwiek rytuałem i chęcią spróbowania wyciągniecia coś więcej. Zresztą z czterech łyżeczek szału nie wywalczysz. Nie odpylasz (co jest częścią składową bufowy kopczyka) i sam widzisz że coś nie tak z miarę normalnym suszem colonowym. Proponuję urugwajek czy chimarrao nawet nie próbować (a dużo stracisz).
Według mnie yerba nie jest przeciętnym napojem(wielokierunkowe działanie zdrowotne) zadziała o odwdzięczy się cierpliwym przygotowaniem (bo na takie zasługuje). Można pić jak zwykłą herbatę na dwa razy ale nie ma sie czym chwalić i...dzielić Wink
17-01-2016 08:27 trebor is offlineSend an Email to treborSearch for Posts by treborAdd trebor to your Buddy List
Pages (2): [1] 2 next » Tree Structure | Board Structure
Jump to:
Post New ThreadPost Reply
Yerba Mate Forum » Yerba pogaduchy... » Wasz rytuał przygotowania i spożycia yerby

Cheap Oakley Sunglasses Cheap Ray Bans Canada Goose Outlet

Forum Software: Burning Board 2.3.6, Developed by WoltLab GmbH
Reklama: