Yerba Mate Forum » Yerba-eksperymenty :-) » Brak smaku palo santo po długim jej użytkowaniu » Hello Guest [Login|Register]
Last Post | First Unread Post Print Page | Recommend to a Friend | Add Thread to Favorites
Pages (3): [1] 2 3 next » Post New ThreadPost Reply
Brak smaku palo santo po długim jej użytkowaniu
Author
Post « Previous Thread | Next Thread »
SoBaN SoBaN is a male
Newbie


Registration Date: 05-04-2016
Posts: 4
Skąd: Warszawa

Brak smaku palo santo po długim jej użytkowaniu Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Witam wszystkich Forumowiczów Smile

Od 2 latach używam palo santo okutego metalem - takie standardowe jak można zakupić na allegro.
Zauważyłem ze po 2 latach użytkowania takowego - całkowicie straciło smak jak i zapach palo santo. Czy istnieją jakieś sposoby na przywrócenie dawnych walorów smakowo/zapachowych? Czy czeka mnie po tym okresie zakup nowego. Było ono dosyć intensywnie używane zaznaczę.

Czytając trochę w Googlu przyszedł mi do głowy pomysł wsadzenia takowego na 15 minut do piekarnika na 180'C. Czy jest to dobry pomysł? Ewentualnie co proponujecie zrobić?

__________________
Domek w okolicy Augustowa - zapraszamy!
05-04-2016 14:08 SoBaN is offlineSend an Email to SoBaNHomepage of SoBaNSearch for Posts by SoBaNAdd SoBaN to your Buddy List
Michal
unregistered
Polecam Ci te produkty Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

No cóż, w takiej sytuacji pozostaje mi polecić Ci produkty, które tylko dziś są w promocji:




05-04-2016 14:08
INES777 INES777 is a female
The Godfather


/images/avatars/avatar-2381.jpg

Registration Date: 06-05-2010
Posts: 3,493

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

tylko nie piekarnik , ja kiedyś zostawiłam Palo Santo zalane wrzątkiem, cała żywica wypłynęła na wierzch...potem odpadła...a został suchy, biały wiór... Nie polecam stosowania wysokich temperatur...

Jedynie co może pomóc wystawiać naczynko na parapet, na słoneczko i ciepły wiaterek...

__________________
Powered by Yerba Mate !

Podczas składania zamówienia w yms wpisz kod rabatowy "yerbamatestore", a uzyskasz 25% rabatu. Tongue

Numer gg STRAŻNIKA FORUM 42482579 - zadaj szybkie pytanie on-line!
05-04-2016 14:59 INES777 is offlineSend an Email to INES777Search for Posts by INES777Add INES777 to your Buddy List
SoBaN SoBaN is a male
Newbie


Registration Date: 05-04-2016
Posts: 4
Skąd: Warszawa

Thread Starter Thread Started by SoBaN
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Jednak czy to ma w ogóle sens?
Może lepiej dać sobie spokój i kupić nowe?

__________________
Domek w okolicy Augustowa - zapraszamy!
05-04-2016 15:38 SoBaN is offlineSend an Email to SoBaNHomepage of SoBaNSearch for Posts by SoBaNAdd SoBaN to your Buddy List
Kao Kao is a male
King


/images/avatars/avatar-23778.jpg

Registration Date: 22-12-2014
Posts: 846
Skąd: Sherba Fort

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

ja moje PS mam 4 lata i zapach jest wciąż wyraźnie wyczuwalny.

__________________
"Find what you love and let it kill you."

click>Charytatywne klikacze<click
05-04-2016 19:57 Kao is offlineSend an Email to KaoSearch for Posts by KaoAdd Kao to your Buddy List
INES777 INES777 is a female
The Godfather


/images/avatars/avatar-2381.jpg

Registration Date: 06-05-2010
Posts: 3,493

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

kupić nowe zawsze możesz, a nic ci nie zaszkodzi zrobić, jak ci poradziłam.

Właścicielka nieistniejącego już Materkowa (z Buenos Aires) , "opalała" swoje naczynka z Palo Santo przed sprzedażą, żeby nabrały , pięknego koloru. Nawet gdzieś na forum były ich fotki, przed i po takim zabiegu...
Ja swoje stare Palo Santo też wystawiałam na parapet w ciepłe dni, zrobiło się mniej porowate, zmieniło barwę i delikatnie odzyskało zapach...teraz już nie zwracam uwagi na takie detale...

__________________
Powered by Yerba Mate !

Podczas składania zamówienia w yms wpisz kod rabatowy "yerbamatestore", a uzyskasz 25% rabatu. Tongue

Numer gg STRAŻNIKA FORUM 42482579 - zadaj szybkie pytanie on-line!
05-04-2016 23:11 INES777 is offlineSend an Email to INES777Search for Posts by INES777Add INES777 to your Buddy List
SoBaN SoBaN is a male
Newbie


Registration Date: 05-04-2016
Posts: 4
Skąd: Warszawa

Thread Starter Thread Started by SoBaN
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

No do rady, na pewno się dostosuje - opiszę też z jakim efektem.
Podkreślę raz jeszcze tylko, że takowa była intensywnie używana przez ponad rok czasu.
W sumie stosowałem dwa takowe - jedna w pracy zawsze była przez 5 dni używana, druga sobie odpoczywała w tym czasie (smarowałem ją masłem zgodnie z zaleceniem od sprzedającego - nie wiem jakie są w tej kwestii Wasze opinie i chętnie ich wysłucham).

W każdym bądź razie, jedno z 2 palo santo straciło moim zdaniem całkowicie swój smak. Kolor stał się ciemniejszy - świeci się jak to przysłowie mówi "psu jajca" - jednak najbardziej mnie martwi brak posmaku, który wcześniej był. Dla mnie osobiście było to kluczowe - ponieważ bardzo mi yerba wtedy smakowała.

Raz jeszcze, zastosuje się do porady i napiszę z jakim efektem - zwłaszcza że ciepło się robi więc będę miał okazję ku temu.

A jakieś jeszcze sugestie? Co sądzicie o smarowaniu oliwa? Słyszałem opinie - że takowa może pozostawić posmak.

Czytając po różnych forach - to już sam zauważyłem że są dwie szkoły.

A) Nie przejmować się naczyniem w ogóle - pozwalać mu wysychać itp
B) Smarować masłem lub oliwą. Zostawiać susz, aby takowe nie popękało.

Ja stosowałem punkt B - tylko jedno z 2 naczyń moim zdaniem całkowicie straciło smak z palo santo (o dziwo jest to "większe" naczynie kupione w rozmiarze oba ok 200ml - mniejsze jednak jest przez to "około" jednak oba są bardzo podobne).

__________________
Domek w okolicy Augustowa - zapraszamy!

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by SoBaN: 06-04-2016 23:26.

06-04-2016 23:24 SoBaN is offlineSend an Email to SoBaNHomepage of SoBaNSearch for Posts by SoBaNAdd SoBaN to your Buddy List
kownackiD kownackiD is a male
Member


/images/avatars/avatar-16745.png

Registration Date: 09-02-2016
Posts: 23
Skąd: Kościan/ Poznań

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Zdecydowanie a)
Susz pozostawiony w naczyniu może spleśnieć. Co do oliwy/ masla. Jeśli używasz PS conajmniej raz w tygodniu to po użyciu dobrze je umyj i postaw do góry dnem, bądź zakryj je od góry korkową podkładką żeby za szybko nie wyschło.

INES777, po Twoim poście zacząłem się też zastanawiać nad swoim PS. Przez 3 miesiące intensywnego używania "puściło" tylko odrobinę żywicy i wygląda tak jak na zdjęciu. Czy wygląda jakby było z nim wszystko okej czy po prostu kupiłem PS, które owej żywicy zawiera mało (byłby to wtedy kiepski zakup)


kownackiD has attached this image (reduced version):

IMG_2544.jpg
07-04-2016 09:21 kownackiD is offlineSend an Email to kownackiDSearch for Posts by kownackiDAdd kownackiD to your Buddy List
trebor
Viking


Registration Date: 08-03-2012
Posts: 702
Skąd: dolny śląsk

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Każdy kawałek drzewa będzie zawierało inną ilość żywicy. Akurat Tobie zaczyna się w miejscu w którym obciąłeś zdjęcie Smile
07-04-2016 09:43 trebor is offlineSend an Email to treborSearch for Posts by treborAdd trebor to your Buddy List
INES777 INES777 is a female
The Godfather


/images/avatars/avatar-2381.jpg

Registration Date: 06-05-2010
Posts: 3,493

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Odnośnie olejowania, masełkowania nikt tego w Ameryce Południowej nie praktykuje, to wymysł naszych prababek, które w ten sposób konserwowały np. deski kuchenne do krojenia...potem ktoś to przeniósł ten zwyczaj na pole drewnianych naczynek do mate.

Nonsensem jest natłuszczanie czegoś, co z natury jest bogate w żywicę i zabijanie naturalnego zapachu drewna łojem...
Porównywałam tego sposobu, nie ma korelacji z dłuższym użytkowaniem naczynka, dłuższym utrzymywaniem zapachu, wypłukiwaniem się żywicy.

Tak jak trebor wspomniał.... każdy kawałek drewna jest inny, dlatego każde naczynko będzie posiadało inną jej ilość.
Żywica w Palo Santo tworzy się stopniowo dopiero po śmierci drzewa. Osobniki męskie zawierają jej tylko niewielką ilość, damskie są w nią bogate...

ja przepłukuję Palo Santo tylko letnią wodą, bez detergentów, bez narażania na wysokie temperatury i zazwyczaj długo utrzymują się w "formie" Wink
Odwracanie do góry dnem raczej stosuje przy tykwie (żeby nie spleśniała), PS stawiam jak każdy inny kubek...

__________________
Powered by Yerba Mate !

Podczas składania zamówienia w yms wpisz kod rabatowy "yerbamatestore", a uzyskasz 25% rabatu. Tongue

Numer gg STRAŻNIKA FORUM 42482579 - zadaj szybkie pytanie on-line!
07-04-2016 15:01 INES777 is offlineSend an Email to INES777Search for Posts by INES777Add INES777 to your Buddy List
Sonyeric
Lord


/images/avatars/avatar-8631.jpg

Registration Date: 01-01-2015
Posts: 305

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Nic nie jest wieczne,tym bardziej żywica i zapach palo santo.

quote:
INES777 napisał(a)
[B]
Odwracanie do góry dnem raczej stosuje przy tykwie (żeby nie spleśniała), PS stawiam jak każdy inny kubek...

To nie jest tak.
Tykwę czy porongo zawsze !!
Stawiamy otworem do góry ,aby jak najszybciej wyschło.
Nie mówiąc już o naczyniu z wirolką.
Suszymy zawsze wirolką do góry.

__________________
http://www.racjonalista.pl/
09-04-2016 12:14 Sonyeric is offlineSend an Email to SonyericSearch for Posts by SonyericAdd Sonyeric to your Buddy List
Kao Kao is a male
King


/images/avatars/avatar-23778.jpg

Registration Date: 22-12-2014
Posts: 846
Skąd: Sherba Fort

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

No właśnie. Otworem do dołu? Toż to jeszcze bardziej spowolni proces schnięcia. Ja odkładam "na bok", tak, że wilogć nie zbiera się na dnie tykwy i jest dostęp powietrza

__________________
"Find what you love and let it kill you."

click>Charytatywne klikacze<click
09-04-2016 13:58 Kao is offlineSend an Email to KaoSearch for Posts by KaoAdd Kao to your Buddy List
aru1980
Double Ace


/images/avatars/avatar-3904.png

Registration Date: 10-01-2014
Posts: 148

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Ja Palo Santo odstawiam zawsze do góry otworem a tykwe do dołu otworem zeby troche obcieklo i po 15tu minutach odwracam wtedy schnie i nic nie plesnieje.
09-04-2016 16:19 aru1980 is offlineSend an Email to aru1980Search for Posts by aru1980Add aru1980 to your Buddy List
Kao Kao is a male
King


/images/avatars/avatar-23778.jpg

Registration Date: 22-12-2014
Posts: 846
Skąd: Sherba Fort

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

No taki pomysł też dobry, ale najważniejszy jest przepływ powietrza. Najlepiej w zimę kłaść tykwę na kaloryferze a w lato na świeżym powietrzu

__________________
"Find what you love and let it kill you."

click>Charytatywne klikacze<click
09-04-2016 20:05 Kao is offlineSend an Email to KaoSearch for Posts by KaoAdd Kao to your Buddy List
krzysztofik46 krzysztofik46 is a male
Triple Ace


/images/avatars/avatar-2549.jpg

Registration Date: 20-01-2013
Posts: 157
Skąd: Lubelskie

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Ja użytkuje swoje PS już od ponad 2 lat . Zawsze stawiam je normalnie, otworem do góry i nie ma w nim ani śladu pleśni , ani w środku nie jest popękane . A zapach jest ten sam , co na początku. Więc jak widać każdy sposób jest dobry Wink

__________________
" Standardowa edukacja zapewni ci przeżycie. Samokształcenie fortunę. "

" Siła człowieka nie polega na tym, że nigdy nie upada ale na tym, że potrafi się podnosić. "

Pomagajmy innym Smile
http://www.poomoc.pl/
10-04-2016 10:39 krzysztofik46 is offlineSend an Email to krzysztofik46Search for Posts by krzysztofik46Add krzysztofik46 to your Buddy List
aru1980
Double Ace


/images/avatars/avatar-3904.png

Registration Date: 10-01-2014
Posts: 148

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

U mnie po dwóch latach już niewiele zostało z tego zapachu żywicy na poczatku
10-04-2016 12:26 aru1980 is offlineSend an Email to aru1980Search for Posts by aru1980Add aru1980 to your Buddy List
Viertel Viertel is a male
Full Member


/images/avatars/avatar-3054.jpg

Registration Date: 12-01-2014
Posts: 64

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Swoją drogą badał ktoś kiedyś właściwości tej żywicy na organizm człowieka? Nie zaszkodzi to?
10-04-2016 12:47 Viertel is offlineSend an Email to ViertelSearch for Posts by ViertelAdd Viertel to your Buddy List
krzysztofik46 krzysztofik46 is a male
Triple Ace


/images/avatars/avatar-2549.jpg

Registration Date: 20-01-2013
Posts: 157
Skąd: Lubelskie

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Napewno zaszkodzić to nie zaszkodzi, a czy ma jakieś właściwości zdrowotne , kto to wie .. pewnie tylko amerykańscy naukowcy Wink

__________________
" Standardowa edukacja zapewni ci przeżycie. Samokształcenie fortunę. "

" Siła człowieka nie polega na tym, że nigdy nie upada ale na tym, że potrafi się podnosić. "

Pomagajmy innym Smile
http://www.poomoc.pl/
10-04-2016 12:53 krzysztofik46 is offlineSend an Email to krzysztofik46Search for Posts by krzysztofik46Add krzysztofik46 to your Buddy List
INES777 INES777 is a female
The Godfather


/images/avatars/avatar-2381.jpg

Registration Date: 06-05-2010
Posts: 3,493

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

quote:
Viertel napisał(a)
Swoją drogą badał ktoś kiedyś właściwości tej żywicy na organizm człowieka? Nie zaszkodzi to?


badał, badał...samo zdrowie Smile

__________________
Powered by Yerba Mate !

Podczas składania zamówienia w yms wpisz kod rabatowy "yerbamatestore", a uzyskasz 25% rabatu. Tongue

Numer gg STRAŻNIKA FORUM 42482579 - zadaj szybkie pytanie on-line!
11-04-2016 22:49 INES777 is offlineSend an Email to INES777Search for Posts by INES777Add INES777 to your Buddy List
TheTwelfthDoctorWHO TheTwelfthDoctorWHO is a male
Member


/images/avatars/avatar-29241.jpg

Registration Date: 16-05-2014
Posts: 27
Skąd: Allenstein.

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Prawda, prawda.

Nawet życie zweryfikowało. Kiedy wokół Paragwaju szalała "moda" na cholerę - ta ominęła yerbną ojczyznę. Ze względu takiego, że wszyscy tam korzystali z palo santo. Żywica w nim ma zdolności bakteriobójcze jak powszechnie wiadomo. Poza tym w Paragwaju - jak też znowuż wiemy - większość pije terere. I często to nieprzegotowana woda. Więc jak zatem widzimy - można ufać naukowcom.

__________________

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by TheTwelfthDoctorWHO: 10-05-2016 21:19.

10-05-2016 21:16 TheTwelfthDoctorWHO is offlineSend an Email to TheTwelfthDoctorWHOSearch for Posts by TheTwelfthDoctorWHOAdd TheTwelfthDoctorWHO to your Buddy List
Pages (3): [1] 2 3 next » Tree Structure | Board Structure
Jump to:
Post New ThreadPost Reply
Yerba Mate Forum » Yerba-eksperymenty :-) » Brak smaku palo santo po długim jej użytkowaniu

Cheap Oakley Sunglasses Cheap Ray Bans Canada Goose Outlet

Forum Software: Burning Board 2.3.6, Developed by WoltLab GmbH
Reklama: