Yerba Mate Forum » Yerba Mate dla wtajemniczonych :-) » Wasze sposoby na przygotowanie wyśmienitej Yerba Mate » Hello Guest [Login|Register]
Last Post | First Unread Post Print Page | Recommend to a Friend | Add Thread to Favorites
Pages (6): « previous 1 2 [3] 4 5 next » ... last » Post New ThreadPost Reply
Wasze sposoby na przygotowanie wyśmienitej Yerba Mate
Author
Post « Previous Thread | Next Thread »
yzihs
Double Ace

/images/avatars/avatar-1749.jpg

Registration Date: 18-02-2010

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Mam naczynko ceramiczne 200ml, wsypuje np. CdM despelada ok.1/3 naczynka i wychodza mi trzy dobre zalania.Przy Rosamonte despelada 2 dobre, trzecie to popluczyny.Tak ma byc przy tej ilosci suszu czy powinienem uzyskac lepsza wydajnosc?
04-03-2010 16:51 yzihs is offlineSend an Email to yzihsSearch for Posts by yzihsAdd yzihs to your Buddy List
gafik gafik is a male
Viking

/images/avatars/avatar-1692.jpg

Registration Date: 05-03-2010

RE: Wasze sposoby na przygotowanie wyśmienitej Yerba Mate Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Ja robię tak:
1. Włączam czjnik z wodą (1litr).
2. Wkładam bombę do naczynia (różnie - tykwa, kubek).
3. Wsypuję yerba mate ok 1/2 do 3/4 pojemności.
4. Woda w czajniku zaczyna szumieć.
5. Jak szumi najgłośniej to wyłączam (przed zagotowaniem - czasami kontrol termometrem - 75-85*C).
6. Zalewam susz.
7. Reszta wody do termosu.
8. Dolewam do naczynka to co do termosu nie wejdzie.
9. Czekam ok 2 min.
10. Łykam pyszną yerbę.
11. Przelewam ok 1 litr przez moksz - ok 5-6 zalań w tykwie.
pozdro

24-03-2010 18:27 gafik is offlineSend an Email to gafikSearch for Posts by gafikAdd gafik to your Buddy List
Materkowo
Lord

/images/avatars/avatar-65.jpg

Registration Date: 08-08-2007

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Na 100% zalewasz przegotowana woda , i nic dziwnego ze popluczyny bo masz mate "lavado" - lub tez za malo sypiesz yerby , proporcje na matero to 3/4 pojemnosci naczynka.

Pozdrawiam
Paula

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Materkowo: 24-03-2010 18:38.

24-03-2010 18:37 Materkowo is offlineSend an Email to MaterkowoSearch for Posts by MaterkowoAdd Materkowo to your Buddy List
Meszuge
King

/images/avatars/avatar-1671.jpg

Registration Date: 11-01-2010

quote:
Materkowo napisał(a)
proporcje na matero to 3/4 pojemnosci naczynka.

Nawet jeśli jest to calabaza o pojemności 700 ml? :-)

24-03-2010 18:54 Meszuge is offlineHomepage of MeszugeSearch for Posts by MeszugeAdd Meszuge to your Buddy List
gerard_o gerard_o is a male
El Matero::...

/images/avatars/avatar-1501.jpg

Registration Date: 11-07-2007

quote:
Meszuge napisał(a)
quote:
Materkowo napisał(a)
proporcje na matero to 3/4 pojemnosci naczynka.

Nawet jeśli jest to calabaza o pojemności 700 ml? :-)

3/4 objętości naparu jaki powstanie.
nawet jeśli już ktoś kupi duże naczynko to nie musi pić yerby z wypełnionego po brzegi naczynia.

24-03-2010 19:31 gerard_o is offlineSend an Email to gerard_oSearch for Posts by gerard_oAdd gerard_o to your Buddy List
Materkowo
Lord

Meszuge Smile probuje sobie zwizualizowac siorbanie z tykwy - wiaderka 700 ml.Smile
Pozdrawiam
Paula
25-03-2010 14:39 Materkowo is offlineSend an Email to MaterkowoSearch for Posts by MaterkowoAdd Materkowo to your Buddy List
Meszuge
King

quote:
Materkowo napisał(a)
Meszuge Smile probuje sobie zwizualizowac siorbanie z tykwy - wiaderka 700 ml.Smile
Pozdrawiam
Paula

Tu się nie ma co śmiać - największe matero z tykwy, jakie widziałem, miało 0,8 litra pojemności (słyszałem, ale tylko słyszałem, że bywają jeszcze większe) i myślałem, że to jakiś żart, gadżet dla turystów, obudowa na doniczkę, czy coś w tym stylu. Ale okazuje się, że ludzie z takich piją. No, OK, w porządku. Tylko właśnie zastanawia mnie ilość zielska, którą trzeba do takiego ceberka wpakować.

Moje osobiste i prywatne zdanie: naczynie do yerba mate - jakiekolwiek i z czegokolwiek - jeśli ma większą pojemność niż 300 ml, jest nieporozumieniem.

25-03-2010 16:18 Meszuge is offlineHomepage of MeszugeSearch for Posts by MeszugeAdd Meszuge to your Buddy List
Materkowo
Lord

Zgadzam sie z Toba w 100% !
Paula
25-03-2010 17:35 Materkowo is offlineSend an Email to MaterkowoSearch for Posts by MaterkowoAdd Materkowo to your Buddy List
kladacy_na_mate kladacy_na_mate is a male
Double Ace

/images/avatars/avatar-1634.png

Registration Date: 26-05-2009

quote:
Meszuge napisał(a)
Moje osobiste i prywatne zdanie: naczynie do yerba mate - jakiekolwiek i z czegokolwiek - jeśli ma większą pojemność niż 300 ml, jest nieporozumieniem.

No nie wiem... Rano wypijam mate na szybko - wtedy naczynko 250ml jest w sam raz, a nawet za duże. No ale jak sączę spokojnie, powoli (np. w wolny dzień) - wtedy full zasypane ledwo daje rade Wink Wprawdzie nie zasypuję drugi raz, ale wiem (np. z tego forum), że niektórzy tak robią.

To było moje osobiste i prywatne zdanie Big Grin

25-03-2010 18:37 kladacy_na_mate is offlineSend an Email to kladacy_na_mateSearch for Posts by kladacy_na_mateAdd kladacy_na_mate to your Buddy List
Meszuge
King

Nie wiem, czy się dobrze rozumiemy. Matero z fusami/zielskiem zalewa się wielokrotnie, a nie raz, a dużo. Wody wlewasz do naczynia tyle - i tylko tyle - ile w danej chwili chcesz wypić. Chyba, że faktycznie potrzebujesz na raz wypić z pół litra...

25-03-2010 18:46 Meszuge is offlineHomepage of MeszugeSearch for Posts by MeszugeAdd Meszuge to your Buddy List
gafik gafik is a male
Viking

quote:
Meszuge napisał(a)
... Wody wlewasz do naczynia tyle - i tylko tyle - ile w danej chwili chcesz wypić...

Czy jeśli zaleję, ale całego zalania nie łyknę od razu, tylko po paru (nastu) minutach, to jakiś grzech...? czy ma to wpływ na jakość...?

25-03-2010 20:29 gafik is offlineSend an Email to gafikSearch for Posts by gafikAdd gafik to your Buddy List
Meszuge
King

Ja tam z Twoimi wierzeniami (religią, wyznaniem, przykazaniami) dyskutował nie będę, a więc w kwestii ewentualnego grzechu odpowiedzi udzielić nie mogę. Natomiast próbowałem kiedyś wypić letnią ciecz, która stała w calabazie prawie dwie godziny - była paskudna, a namoczone zielsko nie nadawało się do dalszej eksploatacji. IMHO. :-)
Kiedy w ten sam sposób, albo i dłużej, stoi mi na biurku szklanka z herbatą, zupełnie mi to nie przeszkadza. Bywa, że piję herbatę wczorajszą i też jest OK.

25-03-2010 23:12 Meszuge is offlineHomepage of MeszugeSearch for Posts by MeszugeAdd Meszuge to your Buddy List
gafik gafik is a male
Viking

Hmm... ciekawe... wygląda na to, że jestem (delikatnie rzecz ujmując) barbarzyńcą, bo czasami wieczorem (jak muszę dłużej...) zrobię sobie świeżej ym (1-2 zalania) i rano spokojnie zalewam sobie to "namoczone zielsko" i łykam ze smakiem! Czy coś ze mną jest nie tak Confused Tongue

26-03-2010 00:05 gafik is offlineSend an Email to gafikSearch for Posts by gafikAdd gafik to your Buddy List
wypass wypass is a male
Triple Ace

/images/avatars/avatar-1766.jpg

Registration Date: 18-03-2010

ja też zalewam do pełna kubka (na razie pije w kubku), potem drugie i trzecie zalanie też do pełna kubka i sobie siorbie relaksacyjnie...na rano jeszcze nie zostawiałem, bo mi tak smakowało, że 5 czy 6 zalania (już wypłukanego) nie zostawiam Pleased

26-03-2010 00:12 wypass is offlineSend an Email to wypassHomepage of wypassSearch for Posts by wypassAdd wypass to your Buddy ListAdd wypass to your Contact List
krzem krzem is a male
Triple Ace

/images/avatars/avatar-956.gif

Registration Date: 22-12-2008

no to jak w końcu TO robicie?
tak?

czy tak?

Confused
02-04-2010 10:56 krzem is offlineSend an Email to krzemSearch for Posts by krzemAdd krzem to your Buddy List
gafik gafik is a male
Viking

Extra obrazki Happy mega poglądowe Cool możnaby je do FAQ dać Big Grin są super!!!
Ja robię 1. i 2. krok z pierwszego obrazka (tykwę do góry dnem wstrząsam), a potem tak jak na drugim obrazku i dodatkowo przechylam tykwę zpowrotem, żeby susz się wyrównał do poziomu i zakrył bombillę. Wodę wlewam bez żadnych patentów do tykwy albo do kubka... ale częściej używam Pampeano Pleased

02-04-2010 12:16 gafik is offlineSend an Email to gafikSearch for Posts by gafikAdd gafik to your Buddy List
Trivecik Trivecik is a male
Full Member

/images/avatars/avatar-1562.jpg

Registration Date: 02-01-2010

Widziałem już to kiedyś , na pewno ten na dole . Ja mam tak jak na dole i jeszcze tam jest cukier trzcinowy u Mnie .

Mózg - aparat za pomocą którego myślimy, że myślimy. Smile
02-04-2010 13:44 Trivecik is offlineSend an Email to TrivecikSearch for Posts by TrivecikAdd Trivecik to your Buddy List
karred karred is a male
Forum Ace

/images/avatars/avatar-1248.gif

Registration Date: 06-10-2007

nigdy nie robiłem czegoś takiego co miałoby efekt finalny jak na rysunkach 4 i 5

02-04-2010 14:52 karred is offlineSend an Email to karredHomepage of karredSearch for Posts by karredAdd karred to your Buddy List
fokusmok fokusmok is a male
Member

/images/avatars/avatar-1574.jpg

Registration Date: 15-03-2010

Na tym pierwszy rys. (nr 5) zamiast bombilli to chyba jakaś deseczka jest, która skutecznie podczymuje susz Wink ..

Ja zawsze robie kopczyk, równolegle do niego wkładam bombille poczym zalewam wodą (lejąc po bombilli od czubka kopczyka).

02-04-2010 15:27 fokusmok is offlineSearch for Posts by fokusmokAdd fokusmok to your Buddy List
kladacy_na_mate kladacy_na_mate is a male
Double Ace

/images/avatars/avatar-1634.png

Registration Date: 26-05-2009

1. Zasypuje 3/4 naczynka suszem,
2. Obracam "do góry dnem",
3. Potrząsam kilka razy,
4. Szybkim ruchem obracam do normalnej pozycji,
5. Wsadzam rurę,
6. Zalewam,
7. Czekam,
8. Piję Big Grin

02-04-2010 16:10 kladacy_na_mate is offlineSend an Email to kladacy_na_mateSearch for Posts by kladacy_na_mateAdd kladacy_na_mate to your Buddy List
Pages (6): « previous 1 2 [3] 4 5 next » ... last » Tree Structure | Board Structure
Jump to:
Post New ThreadPost Reply
Yerba Mate Forum » Yerba Mate dla wtajemniczonych :-) » Wasze sposoby na przygotowanie wyśmienitej Yerba Mate

Forum Software: Burning Board 2.3.6, Developed by WoltLab GmbH
Modyfikacje oprogramowania i prowadzenie forum: Wywar Interactive
Reklama: Herbaty Darmowe ogłoszenia Argetto wyszukiwanie nieruchomości Kostka Brukowa Semmelrock Wywar Media promocja stron vilcacora zioło