Yerba Mate Forum » Yerba Mate dla początkujących » gorzka yerba » Hello Guest [Login|Register]
Last Post | First Unread Post Print Page | Recommend to a Friend | Add Thread to Favorites
Pages (3): [1] 2 3 next » Post New ThreadPost Reply
gorzka yerba
Author
Post « Previous Thread | Next Thread »
krzyzak
Newbie


Registration Date: 08-09-2008
Posts: 2

gorzka yerba Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Witajcie.
Przez dość długi czas piłem "yerbę", jednak bez jakichś specjalnych inwestycji - ze zwykłego kubeczka, w zaparzaczu, bez bombilli, z yerbą nieznanego pochodzenia Wink
Później zainwestowałem w cały zestawik - jestem po currado naczynka, i na etapie picia CBSe Limon... i tu się pojawia problem:
quote:

Limonkowa świeżość. Wspaniały cytrynowy orzeźwiający smak. Delikatnie skomponowana nuta limonki i mate z dodatkiem trawy cytrynowej. Pięknie wyglądający, pachnący susz i łagodny cierpkawy smak.

problem w tym, że jak dla mnie to ta yerba mate jest... gorzka- w zależności jak długo się mate zaparza jest bardziej lub mniej gorzka.
Drugą rzeczą, która mnie zdziwiła to kolor - z tego co wiem, to mate powinno mieć różne odcienie zieleni... tymczasem to, co przepływa przez bombillę ma kolor raczej brązowy - czy to normalne?
08-09-2008 13:35 krzyzak is offlineSearch for Posts by krzyzakAdd krzyzak to your Buddy List
maciejslu maciejslu is a male
Lord


/images/avatars/avatar-753.jpg

Registration Date: 01-04-2008
Posts: 423
Skąd: Poznań

RE: gorzka yerba Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Możesz posłodzić, najlepiej cukrem trzcinowym lub miodem.

__________________
Pozdrawiam serdecznie
Maciej Ślużyński
http://www.rw2010.pl
Rewolucja wydawnicza nadeszła!
08-09-2008 13:50 maciejslu is offlineSend an Email to maciejsluHomepage of maciejsluSearch for Posts by maciejsluAdd maciejslu to your Buddy List
KosciaK
Forum Ace


Registration Date: 25-08-2008
Posts: 94

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Raz: ile sypiesz? Może wystarczy nasypać mniej.
Dwa: jaka temperatura wody? Zbyt wysoka powoduje szybkie wyciągnięcie całego smaku i w efekcie daje silną goryczkę, wymieszaną z cierpkim smakiem
Trzy: zalewając na ciepło to zbyt długo nie musisz zbyt długo czekać - parę minut by trochę ostygła i nie parzyła w język
Cztery: CBSe Limon nie znam, więc się nie wypowiem co do tej marki ale... skoro to smakowa to może poeksperymentuj z terere (zalewanie zimną wodą)? Albo dodaj cukru, miodu, czy eksperymenty typu sok, skórka pomarańczowa / cytrynowa, mięta.
Pięć: yerba chyba w sumie tym się charakteryzuje, że ma tą specyficzną ziołowo-tytoniowo-dymną goryczkę
08-09-2008 13:56 KosciaK is offlineSend an Email to KosciaKHomepage of KosciaKSearch for Posts by KosciaKAdd KosciaK to your Buddy List
Lend
Triple Ace


/images/avatars/avatar-681.gif

Registration Date: 29-03-2008
Posts: 173
Skąd: Mates

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Ja tam lubie taki gorzki smak i np. Rosamonte ma ładny odcień zieleni a CBS'e jest jak błoto Big Grin ,może to normalne

__________________
"Stay Heavy"
08-09-2008 22:22 Lend is offlineSend an Email to LendSearch for Posts by LendAdd Lend to your Buddy List
krzyzak
Newbie


Registration Date: 08-09-2008
Posts: 2

Thread Starter Thread Started by krzyzak
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

quote:
Ja tam lubie taki gorzki smak i np. Rosamonte ma ładny odcień zieleni a CBS'e jest jak błoto ,może to normalne

ok, czyli właśnie po kolei staram się ustalić fakty - CBSe ma brązowawy, właśnie błotny kolor z natury? ok, czyli raczej nic z moją paczką nie jest nie tak Wink
quote:
Możesz posłodzić, najlepiej cukrem trzcinowym lub miodem.

słodziłem miodem. Nie wiem w jaki sposób to określić (już wiem, jaki problem mają kiperzy Wink ) -ale yerba wtedy jest wyraźnie słodsza, ale sama ta gorycz nie ustaje.
quote:
Raz: ile sypiesz? Może wystarczy nasypać mniej.

sypałem troszkę ponad pół - ale przy kolejnym zaparzaniu spróbuję mniej.
quote:
Dwa: jaka temperatura wody? Zbyt wysoka powoduje szybkie wyciągnięcie całego smaku i w efekcie daje silną goryczkę, wymieszaną z cierpkim smakiem
ok. 70 stopni
quote:
Trzy: zalewając na ciepło to zbyt długo nie musisz zbyt długo czekać - parę minut by trochę ostygła i nie parzyła w język

prawde mówiąc, to ja nie czekam za długo - właśnie na tyle, żebym mógł się swobonie napić, jednak wiele jej wypić nie potrafię, właśnie z uwagi na ten gorzki posmak.
quote:
Cztery: CBSe Limon nie znam, więc się nie wypowiem co do tej marki ale... skoro to smakowa to może poeksperymentuj z terere (zalewanie zimną wodą)? Albo dodaj cukru, miodu, czy eksperymenty typu sok, skórka pomarańczowa / cytrynowa, mięta.

no właśnie przy następnym razie spróbuję z terere - zobaczymy jaki będzie efektWink
quote:
Pięć: yerba chyba w sumie tym się charakteryzuje, że ma tą specyficzną ziołowo-tytoniowo-dymną goryczkę
zdaje sobie z tego sprawę - jednak to coś jak z piwem - dobre piwo ma goryczkę, ale zwietrzałe (nawet dobre) piwo ma gorycz, która sprawia, że nie jesteś w stanie go wypić Wink
08-09-2008 23:08 krzyzak is offlineSearch for Posts by krzyzakAdd krzyzak to your Buddy List
-cZn-
unregistered
Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

krzyzak, gorycz jest jak się źle parzy yerbę - mi na początku yerba byla strasznie gorzka przy pierwszych 3 zalaniach.

Zrób prosty test - zalej yerbę wodą o temp. ok. 65*C - to jest taka temp. przy której raczej swobodnie można siorbać odrazu. Odczekaj jakieś 30s i pij - jeśli będzie za słaba to następnym razem (ze świeżym suszem) zrób tak samo ale odczekaj dłużej - np. 60s. Czym dłuższy kontak yerby z wodą tym bardziej naciąga i jest tym samym bardziej gorzka.

Jeśli w ten sposób zaparzysz yerbę, której smak będzie Tobie odpowiadał i będziesz tym zachwycony, to pozostało ulepszyć technikę parzenia. Odpowienie parzenie yerby pozwoli Ci się delektować delikatnym smakiem yerby aż do całkowitego opróżnienia termosu.
09-09-2008 10:04
Wolbashi Wolbashi is a female
Triple Ace


/images/avatars/avatar-156.jpg

Registration Date: 14-10-2007
Posts: 146
Skąd: Warszawa

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Często najważniejszym zalaniem jest to pierwsze. Zauważyłam, że gdy pierwsze zalanie jest zbyt gorące, to yerba gorzknie i automatycznie następne zalania też są gorzkie choćbym nie wiadomo jak zimną wodą zalewała. Od dłuższgo czasu udaj mi się znaleźć optymalną temperaturę dla pierwszego zalania, gdy ono będzie w porządku to pozostałe również powinny być smaczne Smile Nawet znajoma dziwiła się, że potrafię od czasu do czasu sparzyć yerbę, ale to w taki sposób, że kolejne zalania są ni do wypicia Big Grin

Cóż picie yerby wymaga wielu eksperymentów no i doświadczenia empirycznego Wink

pozdrawiam
W.
09-09-2008 10:15 Wolbashi is offlineSend an Email to WolbashiHomepage of WolbashiSearch for Posts by WolbashiAdd Wolbashi to your Buddy ListView the MSN Profile for Wolbashi
Ornitolog Ornitolog is a male
Triple Ace


Registration Date: 15-05-2008
Posts: 222
Skąd: Strzałkowo

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

dokładnie inaczej yerba smakuje przy zalaniu moda o temp. 70 stopni a inaczej przy 80 a przy terrere to juz zupełnie inna sprawa Tongue
09-09-2008 16:17 Ornitolog is offlineSend an Email to OrnitologSearch for Posts by OrnitologAdd Ornitolog to your Buddy List
Ornitolog Ornitolog is a male
Triple Ace


Registration Date: 15-05-2008
Posts: 222
Skąd: Strzałkowo

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

no cbse limon ma taki specyficzny smak, zwłaszcza na zimno bo na ciepło mi smakuje i to bardzo ale na zimno tez zaczyna smakowac ale teraz to sie paczka konczy Big Grin
09-09-2008 20:06 Ornitolog is offlineSend an Email to OrnitologSearch for Posts by OrnitologAdd Ornitolog to your Buddy List
music-boy music-boy is a male
Newbie


Registration Date: 22-10-2008
Posts: 1

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Kupiłem La Tranquera pierwszy raz zalałem w tykwie wodą ok 70 stopni. Ale nie wiem czy nie za za dużo nasypałem suszu ile właściwie powinno się go sypać. Czy to ma być większa połowa tykwy? Na oko sypiąc z dużej torebki nie da się tego ocenić? Kiedy woda już trochę ostygła, yerba stała się mniej gorzka.

Możliwe, że źle zaprzyłem jak na pierszy raz czy La Tranquera ma faktycznie intesywnie gorzki smak. Ile sypać suszu?

__________________
Let's eat them.
22-10-2008 14:29 music-boy is offlineSend an Email to music-boyHomepage of music-boySearch for Posts by music-boyAdd music-boy to your Buddy List
Ornitolog Ornitolog is a male
Triple Ace


Registration Date: 15-05-2008
Posts: 222
Skąd: Strzałkowo

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

ogólnie każda yerba ma gorzkawy smak, jedna mniej druga bardziej, a na początek syp tak 1/3 do 1/2 max bo na poczatek tyle wystarczy Smile
22-10-2008 16:48 Ornitolog is offlineSend an Email to OrnitologSearch for Posts by OrnitologAdd Ornitolog to your Buddy List
cemilia cemilia is a female
Emperor


/images/avatars/avatar-1138.jpg

Registration Date: 23-05-2008
Posts: 1,012
Skąd: Pas-de-Calais

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Właśnie pije starszliwie gorzką... Zalałam za gorącą wodą... Przed wyrzuceniem zawartości matero powstrzymuje mnie tylko i wyłącznie wrodzona oszczędność i wstręt do ogólnie pojętego marnotrawstwa (czytaj skąpstwo Wink ).

__________________
Staram się pisać poprawnie po polsku.
~ moje tykwowisko ~
16-11-2008 12:21 cemilia is offlineSend an Email to cemiliaHomepage of cemiliaSearch for Posts by cemiliaAdd cemilia to your Buddy List
Shephard Shephard is a male
Triple Ace


/images/avatars/avatar-852.jpg

Registration Date: 04-10-2008
Posts: 182
Skąd: Opole

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

quote:
Originally posted by cemilia
Właśnie pije starszliwie gorzką... Zalałam za gorącą wodą... Przed wyrzuceniem zawartości matero powstrzymuje mnie tylko i wyłącznie wrodzona oszczędność i wstręt do ogólnie pojętego marnotrawstwa (czytaj skąpstwo Wink ).


Zdarzylo mi sie czasem zalac za goraca woda , zwykle dodaje wtedy nieco miodu do wody ktora robie dolewki i jakos sie da pic.. Smile
17-11-2008 20:57 Shephard is offlineSend an Email to ShephardSearch for Posts by ShephardAdd Shephard to your Buddy ListView the MSN Profile for Shephard
yerbamate.pl
unregistered
Thumb Up! RE: gorzka yerba Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Do słodzenia yerba mate polecam przepyszne, karmelowe DULCE DE LECHE do nabycia w internetowym sklepie [URL=http://www.yerbamate.pl]
Pozdrawiam serdecznie Happy
22-11-2008 17:32
maciejslu maciejslu is a male
Lord


/images/avatars/avatar-753.jpg

Registration Date: 01-04-2008
Posts: 423
Skąd: Poznań

RE: gorzka yerba Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

quote:
yerbamate.pl napisał(a)
Do słodzenia yerba mate polecam przepyszne, karmelowe DULCE DE LECHE do nabycia w internetowym sklepie
Pozdrawiam serdecznie Happy


Ja akurat polecam cukier trzcinowy.



Do nabycia w Selgross, w cenie jakichś sześciu złotych za pół kilo...

__________________
Pozdrawiam serdecznie
Maciej Ślużyński
http://www.rw2010.pl
Rewolucja wydawnicza nadeszła!

This post has been edited 2 time(s), it was last edited by maciejslu: 24-11-2008 22:51.

24-11-2008 22:50 maciejslu is offlineSend an Email to maciejsluHomepage of maciejsluSearch for Posts by maciejsluAdd maciejslu to your Buddy List
mercy275 mercy275 is a male
Double Ace


/images/avatars/avatar-1443.jpg

Registration Date: 11-10-2009
Posts: 89
Skąd: Warszawa

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Do selgross trzeba mieć kartę.
A cukier trzcinowy można dostać w małych torebkach w:
Hotelu Marriot, lodziarniach w centrach handlowych, stacjach benzynowych itd.
Oczywiście za darmo.Big Grin Pleased Tongue
30-10-2009 09:10 mercy275 is offlineSend an Email to mercy275Homepage of mercy275Search for Posts by mercy275Add mercy275 to your Buddy List
Nasa
Junior Member


Registration Date: 31-10-2009
Posts: 14

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Też mam właśnie ten sam problem z gorzkościąWink Zapewne dla tego, że nie jestem przyzwyczajony do picia herbaty nie słodzonej, a dopiero zaczynam przygodę z yerba mate. Więc spróbuje z cukrem trzcinowym, oraz będę sypał mniej yerby (ponad połowę wsypałem). Może również pomoże zmiana rodzaju na jakiś mniej intensywny? Aktualnie zaparzyłem rosamonte.
31-10-2009 14:16 Nasa is offlineSend an Email to NasaSearch for Posts by NasaAdd Nasa to your Buddy List
soovek soovek is a male
Newbie


Registration Date: 09-11-2009
Posts: 1
Skąd: Elbląg

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

wlasnie, jak to jest z ta gorzkoscia? Smile robilem yerbe w temp 78C i byla gorzka, teraz zrobilem nowy susz w temp 73.7 (mam elektroniczny termometr do ciast i miesa Big Grin ) i jest jeszcze gorzkawy smak ale juz ciut mniej, nadal sie zastanawiam czy taki powinien byc smak czy jeszcze woda za ciepla...

PS witam wszystkich Smile nowicjusz z tej strony, dzisiaj 10:00 poszedlem do sklepu po pierwsza yerbe (rosamonte) Big Grin jeszcze kasy kobieta nie zdazyla wlaczyc Big Grin
09-11-2009 16:02 soovek is offlineSend an Email to soovekHomepage of soovekSearch for Posts by soovekAdd soovek to your Buddy List
IGIEŁKA
Lord


/images/avatars/avatar-1389.gif

Registration Date: 24-04-2009
Posts: 461
Skąd: Nos w sos

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

quote:
soovek napisał(a) dzisiaj 10:00 poszedlem do sklepu po pierwsza yerbe (rosamonte) Big Grin jeszcze kasy kobieta nie zdazyla wlaczyc Big Grin


Ghheh zakrztusiłam się YM Big Grin
Witaj soovek Wink

Ano gorzkie jest, ale wiesz, zawsze można podsypać jakimiś słodkościami, a i smak jest różny w zależności od temp wody, jaką zalewasz. Testuj, próbuj, kosztuj, aż znajdziesz swój najulubiony sposób na pyszną Mate Wink
09-11-2009 17:50 IGIEŁKA is offlineSend an Email to IGIEŁKASearch for Posts by IGIEŁKAAdd IGIEŁKA to your Buddy List
Nasa
Junior Member


Registration Date: 31-10-2009
Posts: 14

Reply to this PostPost Reply with QuoteEdit/Delete PostsReport Post to a Moderator       Go to the top of this page

Wink Rosamonte po prostu tak smakuje, gorzkawo Big Grin Też ją właśnie pije. W sumie temperatura zalania powinna mieścić się w przedziale 70 do 80 stopni Celsjusza.

Dzisiaj spróbowałem delikatnie posłodzić :/ i już chyba więcej nie spróbuje, jest gorsza, nie smakuje mi w ogóle. Tak samo z dodatkiem samej cytryny i cytryny + cukier. Gdzieś czytałem na tym forum, jak ktoś stwierdził, że dodatki do Yerby psują jej smak (typu cytryna, cukier), i wydaje mi się, że chyba miał rację Wink


----

Szczerze mówiąc po drugim zalaniu yerba zaczęła przypominać trochę herbatę, ale z takim aromatem yerby. Nie jest takie złe. Więc jednak warto czasem poeksperymentować ze smakami Tongue

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Nasa: 09-11-2009 18:02.

09-11-2009 17:51 Nasa is offlineSend an Email to NasaSearch for Posts by NasaAdd Nasa to your Buddy List
Pages (3): [1] 2 3 next » Tree Structure | Board Structure
Jump to:
Post New ThreadPost Reply
Yerba Mate Forum » Yerba Mate dla początkujących » gorzka yerba

Cheap Oakley Sunglasses Cheap Ray Bans Canada Goose Outlet

Forum Software: Burning Board 2.3.6, Developed by WoltLab GmbH
Reklama: